Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуНајновијеФудбал

Божовић: Џаја ме је смирио пред дерби и уверио у победу

Тренер ФК Црвена звезда, Миодраг Гроф Божовић, дао је интервју за портал Србија Данас, који преносимо у целости.

Дочекан је у Црвеној звезди као месија, спасилац, неко ко ће да врати посрнулог гиганта на некадашњи славни пут! Миодраг Божовић, којем надимак Гроф и те како лепо стоји, после више покушаја стигао је летос на Маракану по други пут. Други долазак био је и у другој улози. Некадашњи штопер сео је на ужарену клупу најтрофејнијег српског клуба у тренуцима кад је Звезда на старту сезоне имала планове да освоји титулу и у Европи прође колико је то могуће даље. На жалост, ту је испала у 1. колу, али и првенство је кренуло траљаво.

Прекратке припреме, тим који није формиран, са двојицом новајлија, неспремних и запуштених и први ривал у Европи Каират. Звезда је глатко побеђена у две утакмице, а одмах потом почеле су сумње и у Грофа и тим који води.

Нисмо тад имали тим кадар да се супротстави Каирату – каже Божовић у ексклузивном разговору за СрбијаДанас.цом и наставља:

Они су показали да су јака екипа, које ја за мало ушла у групну фазу Лиге Европе. Изгубили су од Бордоа 1:0 у гостима и победили га 2:1 код куће. Сад би била друга песма, са овим тимом и спремношћу играча.

Ко је имао пресудан утацај на вашу одлуку да овог лета дођете у Звезду?

Био сам слободан, нисам имао посао, кад ме је Звезда звала. То је уједно била прилика да испуним давнашњу жељу да водим мој вољени клуб. Ето, жеља ми се испунила пре него што сам очекивао. Тренирао сам велике руске клубове, Локомотиву И Динамо, чији је буџет око 120-130 милиоан евра, али Звезда је највећи клуб у којем сам играо и тренирао га. Ту нема дилеме.

Да ли се после свега кајете што сте дошли овог лета, јер било је проблема на почетку. Победа па два ремија и потреси у клубу. Тражење оставке управе од стране навијача и сумње у тим.

Не кајем се, зашто бих се кајао. Лепо је бити први на табели испред Партизана, али не свиђа ми се еуфорија која је захватила звездаше. Не знам да ли људи разумеју овај систем такмичења. Девет бодова није девет, него пет кад се одузме половина на полусезони. Има још много утакмица и ништа није решено. Не свиђа ми се што су нас већ прогласили првацима, а до тога има још много мечева и мног муке да се стигне. Ипак садашња ситуација је добра, јер лепше је да те јуре, него да ти јуриш ривале.

Учествовали сте у формирању тима, довођењу играча, на коме сте највише инсистирали да дође у Звезду?

Највише сам тражио Уга Вијеиру и Мичела Доналда. Њих сам познавао из Русије и знао да је реч о добрим играчима.

Кажу да сте лично гарантовали Вијеири да ће редовно добијати плату од вас, ако га клуб превари.

Тачно је, али надам се да неће доћи до моје интервенције, јер клуб ће редовно да испуњава своје обавезе према играчима.

Није тајна да су ваше заслуге велике и за долазак Срнића?

За Срнића смо сви из спортског сектра били заслужни. Мислим ту на спортског директора Блажа Раосављевића и, наравно генералног директора Звездана Терзића. Срнић је Звездино дете, веома је тактички обучен, играч је какав нам је требао, да да неку нову, свежу крв. У дербију је одрадио велики задатак у дефанзиви, није дао гол, али је за екипу одрадио лавовски посао. Захвалан сам председнику Чукаричког, који нам је изашао у сусрет и пустио Срнића код нас.

Да ли неко од новајлија није оправдао поверење ваше и спортског сектора?

Бруно Матос због повреде није имао прилику да се докаже, а верујем да је добар играч и да ће то доказати. Идан Веред је дошао и одиграо мечеве против Каирата солидно, али је био неспреман, без тренинга, па се касније повредио. Убеђен сам да ће и он да покаже да може да конкуреше за Звездин дрес.

Срђан Плавшић је нејпријатније изненађење од Звездиних појачања?

Плавшића ми је препоручио Терзић. Пратили смо његове игре и схватили да требамо да га ангажујемо и да има перспективу., Међутим, он је већ после прве утакмице показао де је појачање.

Да ли вам је остала нека неостварена жеља. Јесте ли неког играча хтели да доведете, а нисте успели.

Углавном смо довели све што смо хтели.

А, Иванић. и он је био жеља, али неостварена?

Нисмо га хтели.

Зашто, добар је играч?

Имамо ми и боље играче од њега. А и он је изјављивао како неће у Звезду ни у Партизан. Играч који не жели да дође у Звезду, не треба ни да долази.

Са ким најбоље сарађујете од људи из клуба?

Са Блажом Раосављевићеем, спортским директором, Звезданом Терзићем и председником Мијаиловићем. Ти људи су остали уз клуб и после оставки.

Да ли се вама свиђа што су избори за председника клуба пали у јеку сезоне?

Колико ја желим о томе да причам и треба да се изјашњавам, није ми јасна само брзина. Зашто се није сачекало до децембра кад се заврши полусезона, па да ми на миру одемо на одмор, а тад да се изабере нова управа. Овако, све може негативно да се одрази на резултате клуба и атмосферу.

Колико сте задовољни екипом и колико овај састав може још да напредује?

Неки играчи попут Срнића и Плавшића нису одиграли две-три утакмице са тимом. Мислим да ће ова екипа још много да напредује. Има простора за то.

Многи су се чудили кад сте после победе у Лучанима дали четири дана одмора играчима, а онда пети дан кренули за Словенију на мини припреме?

За четири дана играч не може ништа да изгуби. Може само да се освежи, напуни батерије и дође оран на наставак припрема и утакмица. Тако сам радио и у Русији. Сећам се да је Мурињо, једном кад је водио Интер видео да му Дејан Станковић делује исцрпљено, депримирано. Позвао га је и рекао му да узме породицу и отпутује негде пет дана. По повратку га је после једног тренинга уврстио у тим, а овај му био најбољи на терену.

Чији су вам савети у Звезди драгоцени?

Без дилеме Драгана Џајића. Много ме је смирио пред дерби, кад је дошао и рекао ми: „Било би добро да добијемо због тебе, навијача, клуба. Али, ни реми не би био лош. А, на дан утакмице ме је охрабрио речима“. Немој да се секираш, имам добар осећај, добићемо дерби“. Тад ми ја пао камен са срца и мирно сам сачекао утакмицу.

Повезане вести

Leave a Comment