Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Џајићева мајсторија из слободног ударца за оверу победе у 55. вечитом дербију

На данашњи дан Црвена звезда је савладала Партизан резултатом 3:1 у 55. вечитом дербију који је одигран 1974. године уз спектакуларан гол Драгана Џајића у самом финишу сусрета.

Након одласка Миљана Миљанића у Реал Мадрид Звезду је преузео нови тренер Миљенко Михић, који је имао одличан старт у сезони 1974/75, јер су црвено-бели у првих осам кола забележили шест победа и два ремија. Међутим у наредна три кола претрпљена су два пораза на гостовањима од Жељезничара у Сарајеву и Радничког у Нишу, па је екипа у дербију желела да стигне до бодова и врати се на победнички колосек.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzoran-filipovic-filipovic-dragan-dzajic-dzajic-derbi-zvezda-partizan

Чак 90.000 гледалаца окупило се на Маракани, буквално игла није имала где да стане. На стадиону су били и наши глумци великани, Бата Живојиновић, који је бодрио црвено-беле и Бора Тодоровић, навијач црно-белих.

Звезда је одлично почела и већ у 14. минуту повела са 1:0 голом 19-годишњег Дулета Савића, који је крчио пут ка највећим фудбалским висинама поред искуснијих саиграча. Није се много чекало и на други погодак, јер је голгетер Зоран Филиповић у 25. минуту повисио на 2:0.

zzzzzzzzzzzzzzzpart3-1 27.10.74 935485_278028495667396_244684901_n

Звезда је била знатно бољи ривал и чинило се да ће лагано привести дерби крају, али у 75. минуту резервиста Сима Николић погодио је мрежу и смањио на 1:2, што је пружило наду црно-белима да можда могу избећи пораз на комшијском стадиону где су ретко кад успевали да освоје бодове.

Тачку на тријумф домаћег састава ставио је капитен Драган Џајић фантастичним поготком из слободног ударца у 90. минуту за коначних 3:1 и прво место на табели после 12. кола шампионата Југославије.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzScan10217

Црвена звезда – Партизан 3:1 (2:0)

Београд, 27. октобар 1974. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 90.000. Судија: Миливоје Гугуловић (Ниш). Стрелци: Савић у 14, Филиповић у 25. и Џајић у 90. минуту за Црвену звезду, а Николић у 75. минуту за Партизан.

Црвена звезда: Огњен Петровић, Зоран Јеликић (Братислав Ђорђевић), Живорад Јевтић, Петар Баралић, Михаљ Кери, Бранко Радовић, Радивоје Ратковић, Зоран Филиповић (Александар Панајотовић), Душан Савић, Зоран Антонијевић, Драган Џајић.

Партизан: Златко Милић, Новица Вулић, Радомир Антић, Владимир Пејовић, Благоје Пауновић, Предраг Томић (Сима Николић), Илија Завишић, Рефик Козић, Бора Ђорђевић (Миодраг Живаљевић), Аранђел Тодоровић, Бошко Ђорђевић.

Звезда је на крају првенства заузела треће место, док је Партизан био шести, али су нападачи вечитих ривала Душан Савић и Бошко Ђорђевић поделили титулу првог стрелца лиге са по 20 погодака. Слабије игре у последњој трећини шампионата коштале су Звезду много бодова. Одбрана је била слабији део тима, јер је примљено 44 гола, али је напад са 61 голом био други, одмах из Вележова 62 поготка.

https://www.youtube.com/watch?v=BIBxkTcatX0

Повезане вести

Leave a Comment