Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоЏудо

Србија Опен окупио рекордан број држава учесника

Европски сениорски џудо куп окупио је рекордан број држава учесника. Домаћини Џудо савез Србије и Џудо клуб Црвена звезда већ су добили прве комплименте за одличну организацију. О томе сведоче високи представници Европске џудо уније као и челници судијске организације који су већ два дана у Београду.

Драго ми је да медијима могу да пренесем прве утиске наших гостију који су више него позитивни. На татамију Спортског центра Шумице имаћемо прилике да уживамо у врхунском џудоу 330 такмичара из 24 државе– рекао је Иван Тодоров, председник Џудо савеза Србије.

Да углед који Европски сениорски џудо куп и Џудо савез Србије има у Европској џудо унији изузетно значајан најбољи је доказ да се арбитри Европске џудо уније у српској престоници припремају за велики испит и стицање лиценци са којима ће моћи да деле правду на великим такмичењима на Старом континенту. Испит за лиценце биће одржан управо на петом Европском сениорском џудо купу нашем “Србија опену” овог викенда у Шумицама.

Џудо савез Србије је почаствован јер смо изабрани да се овако значајан догађај, судијски испит одржи на нашем Европском сениорском џудо купу. Ова чињеница је још једна потврда квалитета такмичења али и организације –истакао је Иван Тодоров, први човек Џудо савеза Србије.

Гости, Олександар Нагибин маркетинг директор и Павел Јасеновски спортски директор Европске џудо уније пред представницима медија нису крили одушевљење организацијом. За Олександра Нагибина ово није први пут да долази у Београд.

Већ трећи пут сам овде и драго ми је да могу да кажем да национална џудо федерација под вођством Ивана Тодорова одлично ради што се најбоље види по резултатима. Имајући у виду тешку финансијску ситуацију у којој се налази читав свет ми смо изузетно задовољни да ваше такмичење траје и то по највишим стандардима. До сада Европски сениорски џудо куп је имао најбоље могуће оцене од стране ЕЏУ и ни мало не сумњам да ћемо бити задовољни овогодишњим издањем – истакао је Олександр Нагибин.

Спортски директор Европске џудо уније Павел Јасеновски дао је кратак осврт на значај такмичења као и улогу коју Џудо савез Србије има у европској породици.

Европски сениорски џудо купови у оквиру такмичења Европске џудо уније представљају изузетно важна такмичења, топ турнире на којима се прикупљају поени. Такође истакао бих посебно место Београда који сваке године у септембру постаје центар нашег спорта. Још једном бих истакао Џудо федерацију Србије као једну од националних организација чији је рад за пример. Ваш Савез је један од оних који представља стуб Европске џудо уније и има значајну улогу у афирмацији и популаризацији нашег спорта – истакао је Павел Јасеновски.

Традиција одличне организације

Србија има дугу традицију одличне организације великих спортских догађаја. Од европских и светских првенстава 90-тих година (ЕП екипно 1986. у Новом Саду, 1989. у Београду до оних које су оганизована пре само пар година. Европско екипно 2006. у Београду на коме су српске даме освојиле бронзу. Европско апсолутно исте године у Новом Саду и појединачно 2007. у српској престоници.

Хтели смо да останемо на мапи џудо догађаја. Захваљујући ентузијазму Џудо клуба Црвена звезда кроз организацју “Србија опена” установљено је озбиљно такмичење на коме су снаге одмеравали освајачи европских, светских и олимпијских медаља. Поменућу само неке као што су Узбекистанац Абдуло Тангријев, освајач светских и олимпијских медаља у супертешкој категорији, Јермен Армен Назарјан, европски шампион у конкуренцији до 60 килограма, Узбекистанац Ришод Собиров, олимпијска бронза у Пекингу 2008. и Лондону 2012. Ентузијазам, велики рад и посвећеност домаћина и праве звезде џудоа на татамију препознати су и од Европске џудо уније и Београд постаје поносни домаћин Европског сениорског џудо купа “Србија опена” – истакао је први човек ЏС Србије.

Сатница у Шумицама

Квалификациони мечеви на Европском сениорском џудо купу у суботу и недељу почињу у 10 часова. Свечано отварање као и финални блокови на програм су од 16 часова.

“Џудо више од спорта”

Овогодишњи Европски сениорски куп “Србија опен организује се под слоганом “Џудо више од спорта”.

Џудо у Србији има дугу традицију и своју верну публику. На сваком такмичењу трибине су у потпуности испуњене јер љубитељи нашег спорта желе да виде и уживају у мајсторијама асова на татамију. Управо је зато улаз на Европски сениорски куп слободан, јер на тај начин желимо да додатно афирмишемо и приближимо џудо и омогућимо што већем броју људи да ужива у овом пре свега племенитом спорту.

Златна младост Србије

Српски млади џудисти овог лета су бриљирали а љубитељи спорта уживали су у одличним вестима које су стизале са европског, светског првенства, ЕYОФ-а.

Што се тиче младих спортиста Имали смо изузетно успешну сезону. У екипној конкуренцији женска кадетска репрезентација Србије је била трећа у Европи, и пета на свету. Сестре Обрадовић, Ања и Јована су заиста бриљирале и донеле су нам доста радости уз Надежду Петровић. У кадетској конкуренцији оне су освојиле злато и бронзу на ЕYОФ-у, треће место на СП и и две медаље на Европском првеству за кадеткиње. Српски џудо има будућност а оне настављају златни низ. Страхиње Бунчића златног са Европског првенства, Немања Мајдова као другог у Европи. На Европском јуниорском првенству Немања је направио подвиг и са братом Стефаном освојио две медаље злато и бронзу. Немања је лауреат Олимпијског комитета Србије и најбољи млади спортиста. На тек завршеном Европском јуниорском првенству Жарко Ћулум је освојио бронзу а екипно су остварили пласман на седмо место. Све су ово показатељи да српски џудо и у женској и у мушкој конкуренцији има златну будућност.

Повезане вести

Leave a Comment