Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Дејан Савићевић: „Нека Руси купе Звезду!“

Одличан интервју урадиле су „Новости“ са Звездином легендом Дејаном Савићевићем. Интервју преносимо у целости.

Предвођена фудбалским генијем Дејаном Савићевићем (49), Црвена звезда је 1991. постала шампион Европе и света. Затим су кола кренула низбрдо, тек с по неким заустављањем (домаћи трофеји, двапут групна фаза Лиге Европе). Ни у 21. веку гигант из Љутице Богдана не подсећа на дане славе, напротив, минус у каси се мери десетинама милиона евра, а велики резултати на терену никако да буду у плусу.

Разлога је много, а један, веома битан, „крије” се у чињеници да се руководство клуба често мења. И следи још једна промена, која, између осталих, чуди и Савићевића, актуелног председника Фудбалског савеза Црне Горе…

– Истина, ситуацију пратим са стране и немам детаљније информације из клуба, али, у сваком случају, не видим сврху организовања избора за председника када екипи иде добро, поготово после дербија у којем је Звезда згазила Партизан. Надмоћно и убедљиво, што је досад била реткост – прича Геније за „Спорт”.

Важан корак ка остварењу циља је, каже наш саговорник, да екипа сезону у мају заврши као најбоља у Србији. – Титула је под обавезно. Ако овако настави, верујем да ће Звезда да буде шампион. Наћи ћу времена да дођем на славље.

Избори су, ипак, заказани, за 11. октобар. Ко бисте волели да видите у првој фотељи на „Маракани”?

– Мени име кандидата није битно, нити његове референце, већ да то буде човек од поверења, са визијом која неће да поремети атмосферу у екипи и утиче на резултатски учинак. Тај мора да буде свестан да је локомотива великог клуба. Понављам, по мени није прави тренутак за гласање. Линија је требало да се подвлачи касније, можда у децембру.

Треба ли челник клуба да обезбеђује инвестиције?

– Председник није титулар, већ мора да има улогу рудара. Да „копа” на довођењу спонзора, сарадника који знају са финансијама, али и осећају припадност бојама. И све то са јасним пројектом да улажено мора да се врати. Нажалост, сведоци смо да годинама такав неко не постоји. Зато и кажем да за мене није битан председник, већ да је потребан газда. Да плаћа, да одговара, да је „гладан” трофеја и великих утакмица.

Како је било у ваше играчко време?

– Сећам се, председник Миша Слијепчевић, који је заслужан за мој долазак на „Маракану”, стално ми је причао: „Видиш Дејо овај велики стадион, треба га напунити навијачима, а једини начин је да купујеш најбоље”. Е, то је исправан пут за опоравак моје Звезде. Све остало је од данас до сутра.

Али, како доводити најбоље, кад је дуг 42 милиона евра?

– Мора да се иде напред, без чекања и устезања. Нисам експерт за приватизацију, али у томе видим кључ за велики помак. На један начин је примењена у Италији, други у Шпанији, трећи у Немачкој, а свуда се показала као успешан начин решавања егзистенције клубова. Не треба се плашити приватизације, када је, ето, јасно да такав вид функционисања доноси резултате.

Имате ли предлог?

– Нека Руси купе Звезду! Они су наша браћа православци, воле да улажу у фудбал, јер се показало да могу брзо да профитирају формирањем тима за учешће у групној фази Лиге шампиона. Онда публику неће да интересује председник, већ ће као у стара добра времена да пуни трибине и ужива. Газда даје, газда се пита и свима је добро. Све остало је пресипање из шупљег у празно.

У Србији се помиње могућност да „Гаспром” преузиме руковођење клубом. Да ли је то решење?

– Видимо шта су направили од Зенита. Када Руси нешто зацртају, сигурно не штеде и долазе до циља. Количина уложеног новца за њих није битна, нити они процењују када то може да се наплати. Могућности Звезде су огромне, ако су прави људи на правом месту.

Приватизација је, ипак, новина у српском фудбалу, а новине обично наилазе на отпора…

Сви морају да схвате да је од прошлости остало само име. Руска лига је, примера ради, дуго била у запећку, али је уз огромна улагања успела да прешиша холандску и белгијску и буде одмах уз пет елитних у Европи. Значи да Руси знају посао, имају рецепт како да се креће из почетка и дође до врха. Управо то је неопходно Звезди.

Видите ли у актуелном погону гарант за лепу перспективу?

– Видим квалитет Плавшића и Грујића, Виеира је првим голом у вечитом дербију показао мајсторство. Има штофа, само да се искроји, дотера…

Дакле, без приватизације нема напретка?

– Погледајте шта је Берлускони направио од Милана, е тако неки Руси могу да створе моћну Звезду. И да сви будемо срећни – поручује Дејан Савићевић, лидер златне генерације црвено-белих.

ДОБРО ЈЕ ДА ГРОФ НИЈЕ ПОБЕГАО…

Дуго година се познају Дејан Савићевић и Миодраг Божовић, који после лошег старта успешно предводи црвено-беле.

– Тренер са знањем и искуством, чији се рад и те како види – тврди Геније. – Добро је да Гроф није побегао или да га нису сменили после два кола.

Поред Звезде, у срцу Савићевића је, наравно, Милан, у којем је такође блистао. Увек је у току шта се ради међу „росо-нерима” и сада подржава на клупи некадашњег клупског и репрезентативног саиграча Синишу Михајловића.

Миха ради добро. И поред пораза у дербију од Интера, Милан има шансу да се укључе у трку за врх табеле. Тек је почела…

Повезане вести

3 comments

dejo сеп 26, 2015 at 22:18

Svaka ti je na mjestu moj imenjace Savicevicu Genije sto se tice nase Crvene Zvezde ,hocemo da Rusi kupe nasu Crvenu Zvezdu

Reply
Jessie Pinkman сеп 26, 2015 at 17:53

Skundric za predsednika!!!!!!

Reply
zvezda Nele сеп 26, 2015 at 09:19

Trends da kupe zvezdu Rusi Dejane Savicevicu u pravu si svaka cast N E N A D

Reply

Leave a Comment