Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Црвено-бели избацили Базел и Розенборг у Купу шампиона

На данашњи дан Црвена звезда је изборила пласмане у четвртфинала Купа европских шампиона у сезонама 1980/81 и 1986/87 победама у Београду против Базела (2:0) и Розенборга (4:1).

Пред реванш осмине финала најелитнијег европског клупског такмичења против швајцарског Базела 1980. године, изабраници Бранка Станковића имали су гол заостатка после пораза у првој утакмици на “Сент Јакоб парку“. Стрелац гола за Швајцарце био је Детлеф Лаушер у 32. минуту.

Црвено-бели су у Београду пред чак 70.000 гледалаца фуриозно почели меч. После одлично набачене лопте са десне стране Сребренко Репчић се бацио, ишао главом тамо где је дефанзивац Базела кренуо ногом, и савладао неспретног голмана Ханса Кинга, коме се лопта измигољила и прошла испод руке. Био је то јубиларни 100. гол Црвене звезде у Купу европских шампиона.

zzzzzzzzzzzzzzzzbazel2-0 5.11.80. 923340_277749649028614_301472376_n

Предност Швајцараца је анулирана, али се наш шампион ту није зауставио, већ је наставио у истом стилу, тако да је вођство дуплирано већ у 18. минуту. Рајко Јањанин се докопао лопте и постигао изузетно леп гол са око 19 метара. Лопта је одсела у десном углу Кингове мреже, а чувар мреже гостију је парадом само додатно улепшао погодак.

Звездина одбрана била је на нивоу и није дозволила гостима да дођу до поготка који је могао бити кобан обзиром да црвено-бели нису постигли гол у првом мечу, а многи стручњаци су често истицали да је најопаснији резултат управо 2:0. До краја није било промена, па је домаћи тим успео да се пласира у четвртфинале, где је за противника добио милански Интер, који је у овој рунди такмичења избацио француски Нант (2:1 на гостовању и 1:1 у Италији).

Црвена звезда – Базел 2:0 (2:0)

Београд, 5. новембар 1980. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 70.000. Судија: Џон Карпентер (Ирска). Жути картони: Рајковић и Благојевић (Црвена звезда). Стрелци: Репчић у 6. и Јањанин у 18. минуту за Црвену звезду.

Црвена звезда: Живан Љуковчан, Зоран Јеликић, Златко Крмпотић, Милан Јанковић (од 77. Драган Милетовић), Миленко Рајковић, Бошко Ђуровски, Милош Шестић, Цвијетин Благојевић, Здравко Боровница, Рајко Јањанин (од 72. Слободан Горачинов), Сребренко Репчић. Тренер: Бранко Станковић.

Базел: Ханс Кинг, Јерг Столер, Жан-Пјер Марадан, Валтер Гајсер, Маркус Танер, Артур фон Вартбург, Ерни Мајсен, Ото Демармелс, Рене Хаслер (од 64. Јозеф Кител), Петер Марти, Детлеф Лаушер (од 77. Хансруди Шер) Тренер: Хелмут Бентхаус.

https://www.youtube.com/watch?v=4fFxcU2jbHU

https://www.youtube.com/watch?v=ECqWnKznGc4


Победом против Розенборга у Трондхајму од 3:0 црвено-бели су имали лак задатак да у београдском реваншу потврде пласман у четвртфинале Купа европских шампиона у сезони 1986/87.

Разлика у квалитету у односу на Норвежане била је изразито на страни екипе коју је са клупе предводио Велибор Васовић. Већ на старту сусрета домаћи су имали прилику преко Мусемића, који је шутирао поред десне стативе.

На први гол се није дуго чекало, постигнут је већ у 8. минуту. Драган Стојковић Пикси асистирао је Бори Цветковићу, који се изборио за повољну позицију у шеснаестерцу и послао лопту у леву страну мреже за вођство од 1:0.

zzzzzzzzzzzzzzrozenborg4-1 983806_277751279028451_876006617_n

Само минут касније већ је било 2:0. Милан Јанковић је дубинском лоптом милиметарски прецизно пронашао Бору Цветковића, који је у незадрживом трку стигао до гола гостију праћен дефанзивцем Розенборга. Лопта је првобитно погодила стативу, да би Цветковић поново дошао до ње и из близине је убацио у мрежу. Био је то његов шести гол у Купу шампиона те сезоне, чиме је избио на чело листе стрелаца, а касније је постао и једини играч Црвене звезде у историји који је био први стрелац елитног такмичења.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11390557_951143211613242_5989840036396711153_n

Нешто касније ударац је опробао и Митар Мркела, а лопта је отишла тик изнад пречке. Био је то увод у његову голгетерску серију, коју је започео у 21. минуту фантастичним голом из слободног ударца са око 25 метара и повисио на 3:0.

На помолу је била права катастрофа за Норвежане. Мркела је у 23. минуту својим другим голом повисио на 4:0. Цветковић је био асистент са десне стране, а Мркела је десном ногом са десетак метара још једном послео лопту у мрежу.

Уследиле су сјајне прилике за домаћу екипу. Најпре је Бора Цветковић, на сјајан пас Жарка Ђуровића, све одлично урадио, избацио голмана из игре и имао празну мрежу испред себе, али није одмах шутирао, па је Рисе успео да се врати и одбрани ударац. Недуго након тога је Мусемић из волеја погодио пречку после додавања Пиксија у 41. минуту.

Прво полувреме завршено је вођством Звезде од 4:0, а у наставку је Мусемић поново погодио пречку, овога пута главом. Добре покушаје имали су и резервисти Зоран Павловић и Јовица Николић, чији је шут са дистанце завршио изнад саме пречке. Осмелили су се и гости да покушају нешто више, па је капитен Брандхауг пробао да савлада младог Стевана Стојановића, али без успеха.

Затим је у казненом простору Розенборга оборен Пикси, турски судија показао је на белу тачку, навијачи су тражили да најстрожу казну изведе први стрелац Купа шампиона Бора Цветковић. Он је преузео одговорност, али је Рисе успео да одбрани. Два минута пре краја Розенборг успева да постигне почасни погодак. Јеран Серлот је из другог покушаја савладао Стојановића, а гости су награђени аплаузом за труд који су уложили против далеко квалитетнијег ривала. Звезда је презимела у Европи, а у четвртфиналу је за противника добила славни Реал из Мадрида.

Црвена звезда – Розенборг 4:1 (4:0)

Београд, 5. новембар 1986. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 20.000. Судија: Ихсан Туре (Турска). Стрелци: Цветковић у 8. и 9. и Мркела у 21. и 23. минуту за Црвену звезду, а Серлот у 88. минуту за Розенборг.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Миливој Брачун, Златко Крџевић, Славко Радовановић, Бранко Елснер, Милан Јанковић, Борислав Цветковић, Жарко Ђуровић (од 56. Јовица Николић), Хусреф Мусемић, Драган Стојковић, Митар Мркела (од 28. Зоран Павловић). Тренер: Велибор Васовић.

Розенборг: Ола Би Рисе, Руне Брадсет, Тронд Хенриксен (од 72. Јан Хансен), Калe Лeкен, Кнут Еген, Свере Брандхауг, Торгеир Ватен, Бард Виген, Каре Ингебригтсен (од 34. Стајнар Нилсен), Роџер Албертсен, Јеран Серлот. Тренер: Арне Докен.

https://www.youtube.com/watch?v=6nu9nWMEV64

Повезане вести

Leave a Comment