Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Фантастичан гол Савићевића и тријумф у Лимасолу 1991. године

На путу до групне фазе Купа шампиона 1991/92, пред Звездом је био још само реванш у Лимасолу против Аполона, који је у првом сусрету савладан са 3:1 у Сегедину.

Екипа Владице Поповића оправдала је улогу великог фаворита против Кипрана, али у првом полувремену није успела да затресе мрежу. Одличне прилике имали су Панчев и Савићевић, али се истакао чувар мреже Аполона Михалис Христофи, који је сјајно интервенисао у неколико наврата.

Тек што је почело друго полувреме, Дејан Савићевић је феноменалним ударцем са око 25 метара погодио горњи леви угао. Скинуо је паучину, а Христофи је овога пута био немоћан, јер је само мало окрзнуо лопту врховима прстију.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11174432_931940626866834_2766063378208571629_o

Пре него што ће постићи погодак, млади Владан Лукић је био у великој шанси, али је Христофи успео крајњим напором да скрене лопту у корнер. Милиметри су делили Лукића од постизања новог гола против Кипрана, јер је и у првом мечу затресао мрежу.

Ређали су се покушаји Стошића, Белодедића, али је Христофи те вечери био одличан. Чак је у једном тренутку истрчао са гола и главом избио лопту испред Звездиних играча. Ипак, пред крај меча, Лукић је оборен у казненом простору. Досуђен је једанаестерац, који је реализовао 21-годишњи нападач црвено-белих и у 79. минуту поставио коначних 2:0.

До краја није било промене. Василијевић и Југовић нису били довољно прецизни, а Југовић касније дриблинзима успео да превари и сјајног голмана Христофија и упути додавање ка Панчеву, који није успео да постигне гол из непосредне близине. Савићевић је бриљирао сјајним продорима, финтама и дриблинзима, а чувар мреже Аполона успео је да одбрани ударце Стошића и Панчева, да би у самом финишу Орфанидис пребацио гол након ударца главом са пет метара.

Црвена звезда је забележила четврту победу у Купу шампиона 1991/92 на четвртој утакмици и пласирала се међу осам најбољих клубова у Европи у групу са Сампдоријом, Панатинаикосом и Андерлехтом.

Аполон – Црвена звезда 0:2 (0:0)

Лимасол, 6. новембар 1991. Стадион: Цирион. Судија: Хајнц Холцман (Аустрија). Стрелци: Савићевић у 47. и Лукић у 77. минуту из једанаестерца.

Аполон: Михалис Христофи, Деметрис Јану, Јанакис Јакудакис, Мариос Харалабус (од 68. Лакис Атанасију), Адонис Андрелис, Јоргос Јосифидис, Памбос Христофи, Еугенијуш Птак, Ангелос Цолакис (од 58. Димитрис Орфанидис), Дејвид Кени, Суад Беширевић. Тренер: Дитхелм Фернер.

Црвена звезда: Звонко Милојевић, Душко Радиновић, Горан Василијевић, Владимир Југовић, Миодраг Белодедић, Мирослав Тањга, Влада Стошић, Владан Лукић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић, Синиша Михајловић (од 77. Душко Савић. Тренер: Владимир Поповић.

https://www.youtube.com/watch?v=kRvhX7OGbkc

Повезане вести

Leave a Comment