Moja Crvena Zvezda
ВажноДербиИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Црно-бели упознали Жигу “кошаркаша“ у 121. вечитом дербију!

Црвена звезда је на данашњи дан 2003. године славила у 121. вечитом дербију са 3:0 уз незаборавне голове Николе Жигића.

Незапамћено интересовање владало је за 121. вечити дерби. Карте су биле распродате, стадион пун са 50.000 посматрача уз бројне стране новинаре међу којима су били и они из далеког Јапана. Делије су бриљирале феноменалном кореографијом која је остала упамћена за сва времена, а дерби је изнедрио и новог јунака, горостасног нападача Николу Жигића.

Партизан је те 2003. године ушао у групну фазу Лиге шампиона и већ су у њиховим редовима многи полетели својим претенциозним изјавама у медијима у којима су омаловажавали новог центарфора црвено-белих Николу Жигића, да је због висине промашио спорт. Том приликом су заборавили да седам година нису победили Звезду на Маракани, а још важније, како то обично бива, у црвено-белом табору прорадио је добро познати српски инат.

Звезда је разбила Партизан у овом дербију, а повела је такорећи на препад у 10. минуту, када је Драган Младеновић изводећи слободан ударац на средини терена милиметарски прецизно пронашао Николу Жигића, који је надмудрио свог чувара, нигеријског репрезентативца Тариба Веста, шутирао из прве и из полуволеја савладао Ђорђа Пантића ударцем у десни угао за вођство од 1:0. Погодак је прославио у стилу кошаркаша симулирајући скок-шут и том приликом запушио уста свима који су сумњали у његове квалитете из супротног табора.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz10259971_414472172023027_5499070292179243949_n

Гости су најбољу прилику пропустили у 32. минуту, када је Звездин голман Владимир Дишљенковић осујетио покушај Милана Стојаноског након одличне акције Ивице Илиева. Звезда је убрзо задала тежак ударац екипи Лотара Матеуса од кога се до краја нису опоравили.

Милан Дудић је у 37. минуту сјајно пронашао Марка Перовића на левој страни, а млади везиста је у незадрживом трку ушао у шеснаестерац и искоса са леве стране, из не баш идеалне позиције савладао индиспонираног голмана Пантића. Звезда је повела са 2:0, а на јужној трибини су по обичају страдале столице, које су полетеле на атлетску стазу.

У наставку је Муслинов тим докусурио грогираног противника новим поготком горостасног центарфора. Марјан Марковић је у 62. минуту упутио одличан центаршут из слободног ударца са десне стране у висини шеснаестерца, највиши у скоку био је наравно Никола Жигић, који главом закуцава лопту у мрежу са седам-осам метара, својим 10. поготком у шампионату и поставља коначних 3:0. Велика победа Црвене звезде, која се издвојила на врху табеле, а тих дана су била популарна пецкања комшија паролом: “Ми смо за вас Лига шампиона“.

Марко Перовић је са само 19 година постигао први погодак у дербију и трасирао пут ка освајању нова три бода:

– Захваљујем се публици која нас је носила све време. добро смо одиграли и што је најважније, повећали предност над ривалом.

Бојан Ђорђић је у Звезду стигао на позајмицу из Манчестер јунајтеда и наставио породичну традицију, јер се попут свог оца Ранка, радовао победи над комшијама у дербију:

– Ово је налепши тренутак у мојој каријери, 3:0 против Партизана је доказ да, кад хоћемо, можемо много. Надам се да ћемо вратити титулу на Маракану.

Тренер Црвене звезде Славољуб Муслин био је задовољан игром екипе:

– Утакмица је одиграна у изванредном амбијенту, пред најбољом публиком на свету. Играчи су испоштовали све што смо се договорили и показали смо да смо бољи. Противник је за 90 минута направио само једну шансу. Шест бодова предности је доста, али посао није завршен.

121. вечити дерби, 11. коло шампионата Србије и Црне Горе 2003/04

Црвена звезда – Партизан 3:0 (2:0)

Београд, 8. новембар 2003. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 50.000. Судија: Драгомир Тановић (Суботица). Жути картони: М. Дудић, Младеновић, Жигић, Ђорђић (Црвена звезда), Ђорђевић, Стојаноски, Бајић, Дуљај (Партизан). Стрелци: Жигић у 10. и 62. и Перовић у 37. минуту за Црвену звезду.

Црвена звезда: Владимир Дишљенковић, Марјан Марковић (од 65. Славољуб Ђорђевић), Милан Дудић, Немања Видић, Миливоје Витакић, Драган Шарац, Драган Младеновић, Радован Кривокапић, Марко Перовић (од 66. Иван Дудић), Никола Жигић, Бојан Ђорђић (од 60. Дејан Миловановић). Тренер: Славољуб Муслин.

Партизан: Ђорђе Пантић, Ненад Ђорђевић (од 70. Дамир Чакар), Бранко Савић, Милан Стојаноски (од 83. Џенан Радончић), Тарибо Вест, Бранимир Бајић, Никола Малбаша, Игор Дуљај, Саша Илић, Љубинко Друловић (од 60. Мирослав Радовић), Ивица Илиев. Тренер: Лотар Матеус.

https://www.youtube.com/watch?v=aGt5X5wS7no

Црвено-бели су на крају вратили титулу на Маракану и првенство завршили са девет бодова испред Партизана, Забележене су 23 победе, пет ремија и два пораза уз гол разлику 59:13 и 74 бода. Одбрана црвено-белих била је гранитна и најбоља у лиги као и напад, а ових 13 примљених голова је и данас рекорд клуба у једној сезони. Никола Жигић је био први стрелац лиге са 18 погодака, а Драган Шарац најстандарднији у екипи са 29 одиграних сусрета.

Повезане вести

3 comments

Sascha нов 8, 2017 at 19:41

Komsije dizu parolu Liga sampiona samo 200 metara od vas 0/0 igrali sa realom u sredu i dosli u nedelju kod nas 3-0 rodio se Zigic omiljeni igrac ikada…
Sa tribina grmi mi smo za vas liga sampiona…
Neke stvari novac ne moze da kupi

Reply
dejo нов 10, 2016 at 14:19

Kako je lijepo sjetit se tandema Crvene Zvezde Zigic i Pantelic u napadu Crvene Zvezde

Reply
SVE PJANO21 нов 8, 2015 at 01:40

Jedan je Slavoljub Muslin!!!
Najbolji trener u poslednjih 25 godina!

Reply

Leave a Comment