Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Магла прекинула Звездин сан против Милана

На данашњи дан одигран је чувени реванш меч осмине финала Купа европских шампиона у сезони 1988/89 између Црвене звезде и славног тима Милана или боље речено нешто више од сат времена Звездине фудбалске рапсодије коју је прекинула виша сила у виду густе магле која се надвила над Београдом током историјске вечери тог 9. новембра 1988. године.

Екипа Бранка Станковића се херојски изборила за реми (1:1) на Сан Сиру две седмице раније предвођена маестралним капитеном Драганом Стојковићем Пиксијем, који је играо сезону каријере, а на овом мечу црвено-бели су били појачани Дејаном Савићевићем, који је добио дозволу да на кратко скине војну униформу и придружи се својим новим клупским друговима у мечу против једне од најјачих фудбалских екипа у историји ове игре.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzmilan magla

На Маракани је у фантастичном амбијенту било присутно чак 97.400 гледалаца и све је било спремно за величанствену фудбалску представу у којој никоме ни на крај памети није било да ће се завршити на тако неочекиван начин прекидом у 64. минуту, код вођства Звезде од 1:0, због невероватно густе магле која се током меча спустила, тако да је било немогуће пратити дешавања на терену.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz10653394_929499663777597_1737467096932011499_n

Домаћи тим је играо изузетно тактички мудро у првом полувремену и није дозволио мајсторима фудбала из супротног табора да створе прилику током првих 45 минута. Имали су црвено-бели и повољан резултат из Италије који им је гарантовао пролаз у четвртфинале, па није било потребе да јуре као без главе напред, већ су сталожено чекали своју шансу и надигравали се са изузетним противником.

zzzzzzzzzzz88_89_17stellarossa00a

И били су на најбољем путу да га надиграју у потпуности након што је Дејан Савићевић у 50. минуту матирао Галија ударцем у леви угао, а погодак је ретко ко на стадиону видео услед невероватно густе магле која се спустила током другог полувремена. Све се одвијало на Звездину воденицу, поготово од 61. минута, када је Вирдис добио црвени картон након ударања Најдоског. На помолу је била сензација и елиминација фаворита за освајање такмичења, међутим, само неколико десетина секунди касније судија из Западне Немачке, Дитер Паули донео је одлуку да се утакмица прекине због врло слабе видљивости.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzCZ-Milan 1-0 prekid 56. 9.11.88

После дугог већања, на штету Црвене звезде одлучено је да се нова утакмица одигра следећег дана од 15 часова, а да искључени Вирдис нема право да истрчи на терен. Таква одлука изазвала је одушевљење код резервних играча и стручног штаба Милана, који су скакали од радости. Потпуно је нејасно како је могао да важи црвени картон, али не и постигнути резултат, али таква су ваљда била правила.

Савезник скупоценом Берлусконијевог тиму вредном, за то време, астрономских 55 милиона долара, предвођеном светским мега звездама Ван Бастеном, Гулитом и Рајкардом била је београдска магла, која је спречила да историја фудбала крене сасвим другачијим током. Ко зна како би се све одвијало у европском клупском фудбалу да се није спустила магла и да је Црвена звезда сачувала предност до краја.

zzzzzzzzzz88_89_17stellarossa01b

Један од најбољих дефанзиваца свих времена и тадашњи капитен славног италијанског гиганта, Франко Барези, пре неколико година је потврдио колико је чувени тим Милана био немоћан у Београду и да је само невероватном срећом у виду магле спречена елиминација његовог Милана:

– Увек се сетим утакмице против Црвене звезде из 1988. године када дођем у Србију. Магла нас је тада спасила, Звезда је била боља, ми се нисмо разумели на терену.

Вођа црвено-белих Драган Стојковић Пикси био је у фантастичној форми у то време, а у неколико наврата је истицао како се сплетом несвакидашњих околности шампион Италије провукао у Београду:

– Њихов сан био је готово завршен, али бог им је помогао. После свега су признали да су били много, много срећни, а њихов потпредседник Адријано Галијани и данас ми говори како је Милан постао велики клуб захваљујући београдској магли. Били су на коленима, али све се одиграло јако брзо. На полувремену је видљивост била добра, а онда, у року од 10 минута, прво више нисам видео трибине, па гол, па казнени простор, па ни лопту! Судија није имао избора.

1461826_343260152477563_402053977_n

Одлука о одигравању нове утакмице већ следећег дана била је погубна по црвено-беле и физички и психолошки:

– Требало нам је више времена за одмор. Дејан Савићевић тада је био у војсци, није био у пуном тренингу и предност је прешла на страну Милана. Што се тиче физичке спреме, они су били чудовишта. Имали су “дужу“ клупу, а и Гулит је одлучио да игра, иако је био тек опорављен од повреде – присећао се Пикси како је Милан био приморан да за нову утакмицу пошаље на терен и недовољно спремног холандског мајстора како би се супротставио Звездиној захукталој чети.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11822421_981687051892191_38054756295573595_n

Црвена звезда – Милан 1:0 (0:0) – прекид у 64. минуту због магле

Београд, 9. новембар 1988. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 97.400. Судија: Дитер Паули (Западна Немачка). Жути картони: Шабанаџовић (Црвена звезда) и Анћелоти (Милан). Црвени картон: Вирдис (Милан) у 61. минуту. Стрелац: Савићевић за Црвену звезду у 50. минуту.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Илија Најдоски, Горан Василијевић, Рефик Шабанаџовић, Славко Радовановић, Горан Јурић, Милан Ивановић, Дејан Савићевић, Милош Бурсаћ, Драган Стојковић, Жарко Ђуровић. Тренер: Бранко Станковић.

Милан: Ђовани Гали, Мауро Тасоти, Паоло Малдини, Анђело Коломбо, Франк Рајкард, Франко Барези, Роберто Донадони, Карло Анћелоти, Марко Ван Бастен, Албериго Евани, Пјетро Вирдис. Тренер: Ариго Саки.

https://www.youtube.com/watch?v=hnX_BYuFzNk

Повезане вести

4 comments

dexter нов 10, 2017 at 07:49

Zašto Piksi odgovara Kokezi, sada mi slim o toj vezi 🙂 A bravo za Zvezdinu generaciju , odrasli smo uz njihove uspjehe.

Reply
Hadži Dragan нов 9, 2017 at 07:25

Ala ovaj lupeta…kakva vojska,kakvi helikopteri,zar misliš da se tako magla tera? Za sutradan su uzeti raspršivači magle iz REIK Kolubara ukoliko se magla ponovo pojavi. Uzalud se nas 100.000 nadalo pobedi i sutrašnjem nastavku utakmice,kad su moćnici iz UEFA naložili da nema nastavka,nego da se igra nova. I tada je bila UEFA mafija.

Reply
josif нов 9, 2017 at 08:44

Ma to je UEFA sve skrojila kao uvek.Logicno je bilo dase sutradam utakmica produzi tamo gde je stala oko 70 tog minuta ali!Bili su jaki,strasna imena,al ih je Piksi radio ko volove u kupusu,dok su Najdoski,Juric i Ivanovic bili ko britve,nisu dali Gulitu i Bastenu da prime loptu,j–i ga,oduvek smo bili ukleti.Pozz.MKD

Reply
Amoniman нов 10, 2015 at 04:46

Bilo bi lepo da tadašnja uprava nije uzela pare od Milana da izgubi. Vojska je nudila da otera maglu helikopterima, ali Zvezda nije htela

Reply

Leave a Comment