Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звезда надиграла Лацио, али Римљани се провукли на Маракани

На данашњи дан 2002. године Црвена звезда је у фантастичној атмосфери пред 55.000 гледалаца одиграла реванш шеснаестине финала Купа УЕФА у коме је игром надвисила римски Лацио, али резултат 1:1 није био довољан за пролаз у наредну рунду.

Екипа коју је са клупе другу узастопну сезону предводио некадашњи голгетер црвено-белих Зоран Филиповић у првом мечу у Риму поражена је резултатом 0:1 поготком Стефана Фјореа у 10. минуту. Већ тада се видело да Звезда може да се носи са небеско-плавима и сви су се надали да ће у реваншу пред пуним стадионом поновити подвиг из претходног кола, када су избацили Кјево из Вероне.

У фантастичној атмосфери Делије су бакљадом и кореографијом на којој Астерикс преваспитава Римљане уз хиљаде сребрних папира дале до знања шта очекују од Звезде, али и шта чека госте током паклених 90 минута. Лацио је само три године раније освојио титулу првака Италије после дуге паузе у чувеној ери Серђа Крањотија, а у овом тиму је било мноштво играча који су вратили трофеј у престоницу на популарној “чизми“. Синиша Михајловић и Дејан Станковић, тада чланови Лација, нису желели да играју против Звезде и на томе им нико у њиховом тиму није приговорио, што довољно говори о ауторитету који су имали у екипи Роберта Манћинија. Тако је и Пикси у Барију 1991. одбио да шутира пенал против Звезде, што довољно говори о њиховом звездаштву.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzPicture341

Звезда је била бољи ривал током 75 минута, диктирала темпо, и константно угрожавала гол реномираних гостију. Офанзива црвено-белих могла је да доведе до раног вођства, само да је било мало више среће. Бранко Бошковић је у 7. минуту резантним ударцем са око 25 метара погодио стативу Маркеђанијевог гола.

Небеско-плави су били сатерани у свој шеснаестерац, око кога су домаћи фудбалери непрестано обигравали. Драган Мрђа је покушао са дистанце, али је лопта отишла преко гола, да би нешто касније након покушаја Бранка Бошковића на одбијену лопту натрчао Мрђа, али му се Маркеђани бацио у ноге и избио лопту у корнер. Да је Мрђа пребацио искусног чувара мреже то би већ био погодак за вођство, али је ова велика шанса ипак отишла у неповрат.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11875210_991619700898926_361029753449078778_o

Маркеђани је био спасилац гостију. Одбранио је и ударце Ивана Гвозденовића и Марјана Марковића са дистанце, па је прво полувреме завршено без голова. Чувара мреже гостију због повреде је од старта другог полувремена заменио знатно млађи Емануеле Консети. Опсада гола скупоценог тима Лација настављена је и у другом делу, али слаб ударац главом Мрђе на одличан центаршут Бошковића, а касније и покушај из даљине Звездине једанаестице тик поред десне стативе нису донели промену резултата. Манћини је у наставку посегао и за мајсторима фудбала са клупе, па су на терен истрчали аргентински репрезентативци Клаудио “Ел Пиохо“ Лопез и касније Дијего Симеоне, док је Филиповић покушао убацивањем Драгана Богавца и Игора Богдановића.

Мрежа Лација коначно се затресла у 69. минуту. Иван Гвозденовић је центрирао у шеснаестерац из слободног ударца, Бранко Бошковић је био на правом месту и главом послао лопту под пречку за 1:0 и делиријум на трибинама. Предност италијанског тима из прве утакмице тиме је анулирана. Само два минута касније на центаршут феноменалног Бранка Бошковића са десне стране одлично је реаговао омалени Драган Богавац, али је Консети чудесно одбранио ударац.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11745743_972793789448184_691535800399211161_n

Када се очекивало да Звезда дотуче грогираног ривала у паклу Маракане, судија је поновио слободан ударац који је голман домаћих Иван Ранђеловић одбранио Енрику Кјези, међутим нападач Лација је из другог покушаја успео да савлада Звездиног голмана. Лопта је прошла поред неколико играча и преварила искусног чувара мреже нашег најтрофејнијег клуба.

Било је јасно да ће црвено-бели тешко до пролаза у осмину финала, јер су им за тако нешто била потребна још два гола. За утеху им остаје да су игром били бољи од прекаљених играча италијанског представника, од тима који је био пун репрезентативаца из различитих делова света.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11148404_952927618101468_7374455712076472690_n

Синиша Михајловић је отпоздрављао Делијама током утакмице, а по завршетку меча истакао је да је Звезда надвисила небеско-плаве:

– Црвена звезда је била боља и у Риму и у Београду, али је пресудило веће искуство фудбалера Лација.

Његов млађи саиграч, Дејан Станковић, нашао се у чудној ситуацији на стадиону где је само пар година раније тресао мреже и освајао трофеје:

– Осећао сам се јако тешко. Никада више нећу доћи у ситуацију да играм против Црвене звезде – рекао је Станковић, који попут Михајловића није ни играо на обе утакмице. Њих двојица су иначе истрчали на терен у Звездиним дресовима, које су касније добацили Делијама на северној трибини.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz970488_285657358237843_1910121324_n

Црвена звезда – Лацио 1:1 (0:0)

Београд, 14. новембар 2002. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 55.000. Судија: Хулијан Родригез Сантијаго (Шпанија). Жути картони: Ковачевић (Црвена звезда), Фавали, Ливерани, Кастроман (Лацио). Стрелци: Бошковић у 69. за Црвену звезду, а Кјеза у 77. минуту за Лацио.

Црвена звезда: Иван Ранђеловић, Марјан Марковић, Немања Видић, Милан Дудић (од 84. Дејан Миловановић), Ненад Лалатовић, Драган Младеновић, Иван Гвозденовић, Ненад Ковачевић, Бранко Бошковић, Михајло Пјановић (од 69. Игор Богдановић), Драган Мрђа (од 61. Драган Богавац). Тренер: Зоран Филиповић.

Лацио: Лука Маркеђани (од 46. Емануеле Консети), Хуан Пабло Сорин, Јап Стам, Фернандо Коуто, Ђузепе Фавали, Масимо Одо, Дино Бађо, Фабио Ливерани, Лукас Кастроман, Кристијан Манфредини (од 54. Клаудио Лопез), Енрико Кјеза (од 81. Дијего Симеоне). Тренер: Роберто Манћини.

https://www.youtube.com/watch?v=iEVkXXkUD3E

Повезане вести

1 comment

as нов 14, 2017 at 19:53

Moja prva tekma! Eh kad se setim šta je N.Kovačević radio Simeoneu u Rimu jasno mi je zašto je u bg bio rezerva! 🙂

Reply

Leave a Comment