Moja Crvena Zvezda
ВажноДербиИсторијаНајновијеФудбал

Три дерби приче: Рекордних 6:1 уз Остојићев хет-трик, победа у првом дербију на Маракани голом Прљинчевића и Милијашев гол главом за тријумф од 3:2

Црвена звезда је у историји вечитих дербија забележила три победе 17. новембра.

У шампионској сезони 1963/64 уписан је минималан тријумф (1:0), да би 1968. године црвено-бели стигли до своје рекордне победе против Партизана од 6:1, а 2012. године комшије су у узбудљивом мечу још једном положиле оружје на Маракани, када је капитен Ненад Милијаш донео тријумф од 3:2.

Славни тим Црвене звезде с краја шездесетих хватао је залет за одбрану круне током сезоне 1968/69. Миљанов састав је у 43. вечитом дербију потпуно надиграо црно-беле, тако да је коначних 6:1 још и добар резултат за госте, јер је Звезда могла да постигне и двоцифрен број голова. Овако је 43. дерби остао уписан као најубедљивија победа Црвене звезде у окршајима против Партизана.

zzzzzzzzzzzzzzderbi 6-1 17.11.68. 1535437_371808792956032_70117293_n

Тим Црвене звезде који је стигао до најубедљивије победе против Партизана. Горњи ред слева: Џајић, Дујковић, Ђорић, Кривокућа, Павловић, Дојчиновски, Кленковски. Доњи ред слева: Антонијевић, Остојић, Лазаревић и Аћимовић.

Меч 14. кола националног шампионата одигран је по киши, која је често прелазила и у пљусак, али то није спречило око 25.000 људи да посматрају историјску победу црвено-белих. Међу гледаоцима је био и Мустафа Ибрахимпашић, радник из Тузле, који је у последњем тренутку продао капут како би дошао у Београд на утакмицу:

– Не жалим капут, купићу други! Али, ко није видео утакмицу, тај стварно има за чим да жали. Сви играчи су били одлични. Ипак, највише су ми се свидели Џајић, Павловић, Аћимовић и Катић. Одличан је био и Рашовић – забележила је Политика изјаву овог фудбалског занесењака.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz,d

Терен је био врло клизав, што је фудбалерима максимално отежавало контролу лопте, а на трибинама је било мноштво кишобрана. Звезда се у таквој ситуацији много боље снашла. Од почетка је имала иницијативу, играла маштовитије, организованије и зрелије, са јасним циљем. Са друге стране црно-бели су били смушени на терену и покушавали су индивидуалним акцијама да ураде нешто више, што није донело резултат.

У редовима шампиона блистао је Јован Аћимовић, који је био најбољи актер дербија, затим троструки стрелац Стеван Остојић, па Драган Џајић, Кирил Дојчиновски, Мирослав Павловић и Петар Кривокућа. Са друге стране је само голман Иван Ћурковић био на нивоу и поред шест лопти у мрежи и донекле Мане Бајић.

Канонаду је отворио голгетер Стеван Остојић поготком у 15. минуту. Павловић је упослио Аћимовића, који је петом асистирао Остојићу, а он је са око осам метара погодио доњи десни угао. Само шест минута касније Остојић је предриблао тројицу противничких фудбалера, избио испред Ћурковића и рутински послао лопту у десну страну мреже за великих 2:0.

zzzzzzzzzzzzzderbi 6-1 80745_340047926132119_186275102_n

У 24. минуту пулени тренера Стјепана Бобека успевају да смање резултат. Дујковић је закаснио са истрчавањем приликом убацивања лопте у шеснаестерац, а Илија Катић је главом погодио мрежу. Остојић је у финишу првог дела са неколико метара био непрецизан после ударца главом. Резултатом 2:1 завршено је прво полувреме.

Тек што је почело друго полувреме Звезда успева да врати два гола разлике. Мирослав Павловић је постигао еврогол изузетно снажним и прецизним ударцем са око 20 метара. Закуцао је лопту у горњи леви угао поред немоћног Ћурковића. У 51. минуту већ је било 4:1. Џајић је додао до Аћимовића, који је центрирао са десне стране, а Зоран Антонијевић је после шута главом погодио десну страну мреже.

Џајић је у 55. минуту имао велику шансу после карактеристичног слалома, али је промашио из близине. Имао је и Партизан велику шансу, када је Тошић погодио стативу у 59. минуту. На пети гол домаћих чекало се до 60. минута. Џајић је асистирао Остојићу, који постиже хет-трик. Остојић је до данас једини Звездин фудбалер који је постигао три гола на једном вечитом дербију.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzdzajich

Након тога црвено-бели пропушају велики број зрелих прилика. Да су Остојић, Лазаревић и Антонијевић били прецизнији и присебнији Звезда је могла до најубедљивије победе, не само у дербијима, већ и у историји клуба када су у питању првенствени сусрети.

Половину створених прилика бранилац титуле није искористио, али је у финишу Драган Џајић успео да пошаље лопту у доњи десни угао и постави коначних 6:1 за Црвену звезду. Велика игра Миљанићевог тима, који је доминирао тереном у тешким условима за игру по расквашеној и клизавој подлози.

43. вечити дерби, 14. коло првенства 1968/69

Црвена звезда – Партизан 6:1 (2:1)

Београд, 17. новембар 1968. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 25.000.Судија: Александар Шкорић (Београд). Стрелци: Остојић у 15. 21. и 60, Павловић у 48, Антонијевић у 51. и Џајић у 87. минуту за Црвену звезду, а Катић у 24. минуту за Партизан.

Црвена звезда: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Петар Кривокућа, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Бранко Кленковски, Зоран Антонијевић, Стеван Остојић, Војин Лазаревић, Јован Аћимовић, Драган Џајић. Тренер: Миљан Миљанић.

Партизан: Иван Ћурковић, Мане Бајић, Латиф Чичић, Милош Радаковић, Бранко Рашовић, Никола Будишић, Љуан Прекази, Владимир Ковачевић, Илија Катић, Милорад Тошић, Свемир Ђорђић (Жарко Оларевић). Тренер: Стјепан Бобек.


Посебно место у историји вечитих дербија има и 33. дуел између Црвене звезде и Партизана одигран 17. новембра 1963. године. Био је то први окршај вечитих на новом стадиону Црвене звезде, који, истина, још није био потпуно завршен, али су због огромног интересовања све карте биле распродате још дан пре меча, па се на популарној Маракани окупило чак 75.000 гледалаца, што је до тада био рекорд дербија.

Још по два основа утакмица је ушла у анале. Велибор Васовић је играо први дерби за Звезду после преласка из комшијског табора, где је био узданица клуба у освајању три узастопне титуле. Био је то и дерби у коме је дебитовао легендарни Драган Џајић, тада далеко најмлађи играч на терену.

Пред почетак сусрета почела је да пада ситна јесења киша, која се одржала готово до самог краја. Звезда је имала више од игре у првом, а Партизан у другом полувремену. Екипа Мише Павића је играла компактније, зрелије и знала је како да стигне до победе и нова два бода. Одбране оба тима биле су на висини задатка, али је гостујућа једном капитулирала, довољно за одлучујући тренутак, који се десио већ у 5. минуту.

Војкан Мелић је изванредно центрирао, Јовановић је у дуелу са Прљинчевићем закачио лопту у покушају да је избије, али недовољно спретно, па је она пала тачно испред Звездиног нападача, који је шутирао у горњи десни угао и испоставило се одлучио дерби за тријумф од 1:0.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzprljincevic

Звездин адут била је квалитетнија одбрана, која је и овога пута била на највишем нивоу. Голман Мирко Стојановић је одбранио неколико врло тешких удараца, од тога два покушаја Владице Ковачевића, први у првом полувремену, када му се бацио у ноге и спречио погодак, а други у наставку, када је избио лопту након врло незгодног покушаја из слободног ударца.

Бекови Звезде одлично су обавили задатак. Пожртвовани и хитри Тома Милићевић је потпуно зауставио Звездана Чебинца, који је замењен пред крај првог полувремена, јер није могао да дође до изражаја, а Владимир Дурковић је у већини дуела са Виславским и Бечејцем однео победу. Милан Чоп, Велибор Васовић и Владица Поповић били су најбољи у Звездиној непробојној одбрани. Чоп је господарио делом терена испред свог гола, Васовић је био изузетно борбен, а Поповић је у другом полувремену приморао Владицу Ковачевића да се повуче назад, јер није могао да дише поред њега. Војкан Мелић је био велика претња за госте својим јуришима, Слободан Шкрбић међу најзапаженијим играчима на терену, а Прљинчевић је урадио оно што му је у крви, постигао је одлучујући гол и тако обавио задатак. Бора Костић је одлично почео меч, али се касније нервирао и расправљао са судијом.

У редовима Партизана одличне партије пружили су жустри Љуба Михаиловић и Драгослав Јовановић, који је у то време био у одличној форми. Радовић, Миладиновић и Сомболац били су врло пожртвовати, док голман Ћурчић ништа није могао да уради код поготка Прљинчевића.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzcz63-64

Звезда је освојила бодове и наставила да хита ка титули и прекиду поста од три године. Пехар је на крају и освојен са три бода испред ОФК Београда и загребачког Динама. Више од половине голова екипе постигли су искусни голгетери Зоран Прљинчевић (15) и Бора Костић (14), а сезона 1963/64 остала је импресивна и по највећој просечној посети у историји клуба у првенству. На 13 лигашких утакмица на новоизграђеној Маракани, Звездине мечеве пратило је просечно 36.692 гледаоца, што ни касније, у време највећих успеха није достигнуто.

33. вечити дерби, 10. коло првенства 1963/64

Црвена звезда – Партизан 1:0 (1:0)

Београд, 17. новембар 1963. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 75.000. Судија: Станковић (Београд). Стрелац: Прљинчевић у 5. минуту за Црвену звезду.

Црвена звезда: Мирко Стојановић, Владимир Дурковић, Томислав Милићевић, Велибор Васовић, Милан Чоп, Владимир Поповић, Војислав Мелић, Слободан Шкрбић, Зоран Прљинчевић, Боривоје Костић, Драган Џајић. Тренер: Милорад Павић.

Партизан: Јован Ћурчић, Љубомир Михаиловић, Велимир Сомболац, Лазар Радовић, Драгослав Јовановић, Јован Миладиновић, Звездан Чебинац (Радослав Бечејац), Владимир Ковачевић, Велибор Милутиновић, Милан Галић, Јоаким Виславски. Тренер: Марко Валок.


Пред 143. вечити дерби црвено-бели нису имали право на грешку. Били су у заостатку од осам бодова за највећим ривалом и све осим победе на Маракани било је неприхватљиво, како би се сачувала нада у борби за титулу, која се већ дуго чекала.

Навијачи су по обичају били на свом нивоу и већ дуже време најјача карика клуба у недостатку правих асова на терену, а самим тим и успеха у домаћим оквирима, на међународне се одавно није ни помишљало. Тако су Делије овога пута имале јасну поруку фудбалерима у црвено-белом, великим транспарентом: “Знаш ти како се постаје прави шампион – изађеш на терен кад је најтеже и победиш!”

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz546860_442273955833506_434356235_n

Међутим, меч није добро почео по домаћи тим. Већ у деветом минуту, дебитант Александар Митровић је постигао гол за госте после дубинске лопте и лоше реакције Звездине одбране.

Експресно се црвено-бели тим вратио у игру, јер је Дарко Лазовић направио сјајан продор по десној страни и упутио одличан центаршут за Филипа Касалицу, који десницом из прве вара Петровића и шаље лопту у мрежу за изједначење у 14. минуту.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz561574_442274732500095_420919363_n

Славље Делија се још није ни завршило, а црно-бели су стигли до нове предности у 15. минуту. Лазар Марковић је претрчао Мијаиловића и упутио лопту у петерац, а несмотрeни Јовановић је закуцао лопту у сопствени гол.

Покушао је и Митровић главом у 24. минуту, а након тога се Партизан повукао и чекао прилику из контре. Лазар Марковић је још једном протутњао кроз Звездину одбрану, избио испред Бајковића, али је шутирао поред десне стативе. Вермезовићев тим је држао конце игре, али је пред крај првог дела покушао Касалица са дистанце, међутим Петровић је избио лопту у корнер после његовог неугодног покушаја.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz417071_442345702492998_1978991797_n

Саша Јанковић од старта другог дела на терен шаље Вешовића уместо Микића, а црвено-бели још једном успевају да стигну до изједначења. Филип Младеновић је додао лопту Луки Миливојевићу, који се одлучио на ударац са око 30 метара и то је учинио на савршен начин. Постигао је изузетно леп гол. Лопта је као из катапулта летела, окрзнула пречку и зарила се у мрежи за 2:2 у 49. минуту.

Нешто касније се истакао и Бобан Бајковић зауставивши покушај Немање Томића из слободног ударца, а на другој страни у 59. минуту Лазовић пребацује пречку са око осам метара. Три минута касније Лазовић је пресекао лопту на коју је кренуо голман Петровић, али је отишао сувише у страну, у наставку акције домаћи тим није успео да озбиљније угрози противнички гол.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz68029_442274975833404_1980268659_n

Звезда је много боље играла у наставку, била је у великом налету, док су гости психички пали после новог изједначења. Филип Касалица је одлично прошао по десној страни, дриблингом преварио Лазевског, а затим центрирао ка капитену Милијашу, који је био на правом месту и главом погодио за 3:2 у 74. минуту.

Велики преокрет нашег најтрофејнијег клуба. До краја гости су имали прилику преко Нинковића, који је послао лопту небу под облаке. Црвено-бели су смањили бодовни заостатак на пет бодова и спречили да се опросте од борбе за трофеј пре половине сезоне.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz61657_442348782492690_427553214_n

143. вечити дерби, 13. коло шампионата 2012/13

Црвена звезда – Партизан 3:2 (1:2)

Београд, 17. новембар 2012. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 44.155. Судија: Милорад Мажић. Жути картони: Младеновић, Миливојевић, Мијаиловић, Касалица (Црвена звезда), Марковић, Митровић (Партизан). Стрелци: Касалица у 14, Миливојевић у 49. и Милијаш у 74. минуту за Црвену звезду, а Митровић у 9. и Јовановић аутогол за Партизан у 15. минуту.

Црвена звезда: Бобан Бајковић, Никола Микић (од 46. Марко Вешовић), Урош Спајић, Милан Јовановић, Филип Младеновић, Срђан Мијаиловић, Лука Миливојевић, Ненад Милијаш (од 83. Милош Димитријевић), Дарко Лазовић (од 68. Лука Милуновић), Филип Касалица, Огњен Мудрински. Тренер: Александар Јанковић.

Партизан: Никола Петровић, Александар Миљковић, Милош Остојић, Иван Иванов, Александар Лазевски, Милан Смиљанић, Саша Марковић, Саша Илић (од 79. Стефан Шћеповић), Немања Томић (од 66. Милош Јојић), Лазар Марковић (од 83. Никола Нинковић), Александар Митровић. Тренер: Владимир Вермезовић.

https://www.youtube.com/watch?v=Hsx1wirpwSI

Повезане вести

Leave a Comment