Moja Crvena Zvezda
ВажноДербиИсторијаКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Времеплов: Гол Живановића за победу у 15. вечитом дербију

Црвена звезда је 21. новембра 1954. године славила против Партизана у 15. вечитом дербију резултатом 2:1, а сви голови постигнути су у финишу првог и почетком другог полувремена.

Црвено-бели су се налазили у доброј форми, јер су пре дербија славили против Пролетера (3:0) и Динама (3:2) у Загребу. Бољи тренутак за постизање поготка у 15. вечитом дербију нису могли да изаберу, јер је у 44. минуту Иван Топлак био стрелац са беле тачке за вођство од 1:0 пред 25.000 гледалаца и одлазак на паузу са психолошком предношћу.

Међутим, у наставку тим Иљеша Шпица врло брзо успева да поравна, јер је Марко Валок био прецизан у 49. минуту за 1:1. Звезда је на овом мечу била ослабљена неиграњем свог капитена Рајка Митића, али то није била препрека да забележи тријумф после два дербија. У 56. минуту Тоша Живановић је затресао мрежу и на крају се испоставило да је то био гол за освајање два бода, колико се тада добијало за победу.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz2b722f

Вечити ривали у сезони 1954/55 нису били у самом врху. Звезда је сезону завршила на четвртом, а Партизан на петом месту. Бољи пласман од српских клубова имао је београдски БСК, који је завршио на другој позицији са два бода мање од новог првака сплитског Хајдука. Најефикаснији играч црвено-белих био је Иван Топлак, који је са 14 погодака заузео седмо место на листи најбољих стрелаца у шампионату. Миљан Зековић је одиграо свих 26 утакмица и поново био најстандарднији у екипи.

15. вечити дерби, 10. коло шампионата 1954/55

Црвена звезда – Партизан 2:1 (1:0)

Београд, 21. новембар 1954. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 25.000. Судија: Лео Лемешић (Сплит). Стрелци: Топлак у 44. из једанаестерца и Живановић у 56. минуту за Црвену звезду,  а Валок у 49. минуту за Партизан.

Црвена звезда: Никола Првуловић, Бранко Станковић, Миљан Зековић, Владимир Поповић, Љубомир Спајић, Јован Цокић, Антон Рудински, Иван Топлак, Тодор Живановић, Предраг Ђајић, Боривоје Костић. Тренер: Милован Ћирић.

Партизан: Славко Стојановић, Ратко Чолић, Чедомир Лазаревић, Златко Чајковски, Миодраг Јовановић, Ранко Борозан, Бруно Белин, Станоје Јоцић, Марко Валок, Првослав Михајловић, Антун Херцег. Тренер: Иљеш Шпиц.

Повезане вести

Leave a Comment