Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Победа над Барселоном 1962. године са гостима у тиму

Наш најтрофејнији клуб може се похвалити да је у својој блиставој историји елиминисао једну Барселону. То се десило у сезони 1962/63 у Купу сајамских градова, а прву од три утакмице осмине финала црвено-бели су решили у своју корист 2. децембра 1962. године у Београду резултатом 3:2.

У фантастичној фудбалској представи, која се ретко виђа, црвено-бели су пружили одличну партију, посебно у другом полувремену, када су приморали Барсу да се брани и са десет играча. Победа је могла бити убедљивија да је Раде Огњановић искористио неку од три велике шансе.

За Звезду су наступили гости из ОФК Београда Спасоје Самарџић и Јосип Скоблар и значајно допринели успеху екипе, а хладно време утицало је да на стадиону ЈНА буде само 15.000 гледалаца. Звезда је играла на комшијском терену јер се Маракана у то време још увек градила.

Untitled-7

Гости су повели из једине прилике у првом полувремену. При извођењу слободног ударца за шпански клуб у 17. минуту, швајцарски судија Хејман умешао се међу играче Црвене звезде у живом зиду опомињући Војкана Мелића да се повуче на прописану удаљеност. Играчи Барселоне су то искористили и изненада извели слободан ударац. Хозе Марија Фусте је додао лопту Уругвајцу Луису Алберту Кубиљи који се отворио на десној страни, избио испред голмана Стојановића и савладао га прецизним ударцем по земљи.

Звезда је приморала Каталонце да се повуку, али су се они врло умешно бранили. Велику прилику пропустио је Јосип Скоблар, када је шутирао високо преко пречке у тренутку када је био очи у очи са голманом, а пре тога је све одлично урадио прешавши све препреке на путу до гола. Пет минута пре краја првог дела игре екипа Мише Павића није искористила још једну изгледну шансу. Мелић у незадрживом продору асистирао Огњановићу, који је избио испред Селдрана, али је чувар мреже Барселоне истрчао и одбранио ударац.

Навијачи су нестрпљиво очекивали наставак меча, јер се видело да Звезда има идеју у игри и држи госте у шаци, једино је резултат био неповољан. Док је трајала највећа офанзива Звезде и када су сви очекивали изједначење, уследио је шок у 54. минуту. Лопта је избачена далеко напред и гостима се отворио простор за контру. Рамон Алберто Виљаверде је муњевито истрчао, стигао до гола и рутински савладао Мирка Стојановића.

zzzzzzzzzzzzzzzzz samardzic-spasojeТребало је имати психолошку снагу за повратак после 0:2, али Звезда је изненађујуће врло брзо успела да се опорави и већ у 57. минуту смањи на гол заостатка. Сарадња двојице Офковаца у тиму Црвене звезде донела је промену резултата. Скоблар је извео корнер и додао до Спасоја Самарџића, а он је десном ногом са леве стране терена лобовао голмана Селдрана, кога је лопта прелетела и од стативе се одбила у мрежу. Био је то изузетан потез новопеченог репрезентативца Југославије.

Погодак је дао крила и представљао додатни мотив Звезди да са још већом жељом јурне ка противничком голу. У томе је ишла тако далеко да је тотално сабила госте на њихову половину. Они су се врло пожртвовано бранили, али су издржали само до 65. минута. Бора Костић је упутио центаршут са левог крила, који је одбијен главом, али је Јосип Скоблар налетео на лопту, и пре него што је она пала на земљу, страховитим волеј ударцем из прве поцепао мрежу за 2:2, не остављајући Селдрану ни могућност да покуша са интервенцијом.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz skoblar 1

Одбрана Барсе наставила је да се повлачи пред нападима Звезде, али београдски тим у одсудним моментима није успевао да се најбоље снађе, па је Раде Огњановић пропустио још једну прилику. Ипак, искупио се у 76. минуту, када је волејом закуцао лопту под пречку на додавање Боре Костића из корнера за велики преокрет и победу од 3:2.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzognjanovic-radivojПокушале су Барсине ведете да изједначе, али би увек наилазиле на Звездин одбрамбени зид, који се више није дао изненадити. Тим легендарног Ладислава Кубале импресионирао је техником, брзином и вештом одбраном, али је борбена, продорна, ефикасна и надахнута Црвена звезда успела да их надмаши и у потпуности надигра у другом полувремену. Раде Огњановић је у последњем минуту имао велику прилику да донесе и убедљивији тријумф, али је после асистенције Самарџића главом шутирао право у голмана гостију, који је ухватио лопту.

Самарџић и Скоблар су се показали као велика појачања специјално за овај меч. Они су уз Костића и Мелића одиграли кључну улогу у рушењу Барсе и првој победи над овим славним клубом у Звездиној историји.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz28924106_8343992

Црвена звезда – Барселона 3:2 (0:1)

Београд, 2. децембар 1962. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 15.000. Судија: Јозеф Хејман (Швајцарска). Стрелци: Самарџић у 57, Скоблар у 65. и Огњановић у 76. минуту за Црвену звезду, а Кубиља у 17. и Виљаверде у 54. минуту за Барселону.

Црвена звезда: Мирко Стојановић, Новак Томић, Томислав Милићевић, Светозар Андрејић, Милан Чоп, Владимир Поповић, Спасоје Самарџић, Радивоје Огњановић, Боривоје Костић, Војислав Мелић, Јосип Скоблар. Тренер: Милорад Павић.

Барселона: Хуан Антонио Селдран, Алфонсо Марија Родригез „Фончо“, Фернандо Оливеља, Зигфридо Грасија, Мартин Вергес, Франсиско Родригез „Родри“, Алсидес Силвеира, Луис Алберто Кубиља, Антонио Кампс, Ђозеп Марија Фусте, Рамон Виљаверде. Тренер: Ладислав Кубала.

Повезане вести

Leave a Comment