Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Жигић пројектилом торпедовао Рому

На данашњи дан 2005. године, Црвена звезда је остварила једну од ретких победа над реномираним европским тимовима у последњих 15 година.

На Маракани је савладана Рома са 3:1 у оквиру четвртог кола групе Е, Купа УЕФА, а Никола Жигић је потопио Римљане са два гола, од којих је онај други био право ремек дело.

Црвено-бели су лоше стартовали у групној фази поразима против Базела (1:2) на празној Маракани због казне и Тромзеа (1:3) на гостовању у Норвешкој, па су желели да се искупе пред својом публиком и ухвате последњи воз за пролаз у наредну рунду.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz99

Иако је Рома у Београд стигла без прве звезде тима, легендарног капитена Франческа Тотија, то се није много осетило у њиховој игри у првом полувремену. Делије су још једном направиле сјајну кореографију на северној трибини и по ко зна који пут показале да су без премца у овог навијачком сегменту.

Гости су повели голом Шабанија Нонде у 23. минуту, после грешке Бишевца, чији је пас ка Дудићу пресекао Антонио Касано и асистирао репрезентативцу ДР Конга рођеном у Буџумбури у Бурундију. Звезда се није предавала, па је покушавала преко Николе Жигића да се брзо врати у игру. Високи нападач црвено-белих је доминирао у скоку и два пута покушавао главом пре изједначења.

SPORT FUDBAL CRVENA ZVEZDA ROMA UEFA CUP Nikola Zigic 1.12.2005. foto: Pedja Milosavljevic

У финишу првог дела чинило се да ће још једна обећавајућа акција црвено-белих отићи у неповрат, а онда је уследио центаршут Бошка Јанковића са леве стране у 37. минуту. Жигић је био на правом месту и главом се поклонио са петерца пославши лопту у мрежу за 1:1.

У наставку гости покушавају преко Касана и Карже у 56. и 60. минуту, али је Стојковић био на месту. Први ударац је ухватио, а други избоксовао након слободног ударца за “вучицу“. Голман Звезде је у то време био међу најперспективнијим младим чуварима мреже у Европи, касније је постао стандардни репрезентативац Србије, да би 2010. године навукао невиђени гнев навијача црвено-белих потписивањем уговора са Партизаном само неколико недеља након што се учланио у Звезду и добио прилику да као један од бројних чланова клуба бира ново руководство.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzlukovic-cz-roma

Водећем голу црвено-белих претходио је један неугодан покушај из даљине Душана Басте, када је голман Роме Ђанлука Курћи био принуђен да пребаци лопту преко пречке, јер је шут могао да заврши у голу.

Никола Жигић је још једном био у главној улози када је у 77. минуту повукао акцију са средине терена, а затим упослио Милана Пуровића на десној страни, који је резантним ударцем искоса са око 15 метара закуцао лопту у мрежу за вођство од 2:1 и делиријум на трибинама.

zzzzzzzzzzzzzzzzzpurkepanuc-cz-roma

У јеку притиска Римљана, Бошко Јанковић је испуцао лопту далеко на половину гостију, до ње је дошао Звездин горостасни нападач и на крају је уследио спектакуларан потез. Незаборавно вече украсио је Жигић пројектилом под пречку са око 35 метара у 86. минуту.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzziga2-cz-roma

На крају је досуђен пенал за Рому, после старта Луковића над Нондом, али је контроверзни Антонио Касано желео да изведе егзибицију у стилу Пањенке и шутирао по средини гола, право у чувара мреже Звезде, који је ухватио лопту. Црвено-бели су стигли до велике победе над реномираним противником.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzCZ-Roma-3-1-semafor

Црвена звезда – Рома 3:1 (1:1)

Београд, 1. децембар 2005. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 45.000. Судија: Мартин Хансон (Шведска). Жути картони: Алварез и Де Роси (Рома). Стрелци: Жигић и 37. и 86. и Пуровић у 78. минуту за Црвену звезду, а Нонда у 23. минуту за Рому.

Црвена звезда: Владимир Стојковић, Душан Баста, Милан Бишевац, Милан Дудић, Александар Луковић, Ненад Ковачевић (капитен), Дејан Миловановић (од 58. Милан Пуровић, од 87. Небојша Јоксимовић), Бошко Јанковић, Драган Младеновић, Ардијан Ђокај (од 75. Владимир Мудринић), Никола Жигић. Тренер: Валтер Зенга.

Рома: Ђанлука Курћи, Кристијан Панући (капитен), Самјуел Куфур (од 81. Родриго Тадеи), Филип Мексес, Леандро Куфре, Едгар Алварез (од 71. Алеандро Роси), Данијеле Де Роси, Алберто Аквилани, Хусин Каржа, Шабани Нонда, Антонио Касано. Тренер: Лућано Спалети.

Други гол Николе Жигића се данима након меча вртео по разним телевизијама, и дан данас је актуелан, а црвено-бели су две недеље касније у Стразбуру прокоцкали предност од 2:0 у последњим секундама утакмице и пропустили прилику да презиме у Европи први пут од сезоне 1991/92.

На крају је освојена дупла круна, па је та сезона ипак била једна од најбољих у последњих 20 година. Одмах иза тренутне у којој смо остварили све што смо пропустили пре 12 година.

https://www.youtube.com/watch?v=JNgl1eUJCQA

Повезане вести

1 comment

SVE PJANO21 дец 1, 2016 at 09:56

Koliko sam tad srećan bio, čini mi se da mi je moglo srce pući! Da nije bio moj Batke bio sa mnom, pucao bi na sred severa!

Reply

Leave a Comment