Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Почиње нова одбојкашка сезона!

Почиње нова одбојкашка сезона! Наше даме стартују у недељу, у 18 часова у Параћину, против екипе Крагуј-Волејформ.

После петогодишње доминације црвено-белих девојака Визура је преузела примат на домаћој сцени и у две године успела да у своје витрине дода пет трофеја, док је у том периоду на Маракану стигао само један (Куп 2014.). Свима је јасно да је то испод нивоа једног од најуспешнијих клубова нашег спортског друштва у последњим годинама. Звезда је прошлу сезону завршила у полуфиналу плеј-офа, где је испустила предност од 2-0 у серији са НИС Спартаком, док је у Купу испала од Визуре, такође у полуфиналу (испуштена предност од 2:0 у сетовима). Поред та два такмичења, црвено-беле су за ову сезону поново избориле наступ у ЦЕВ Купу, чији се почетак очекује крајем октобра.

Водећи људи клуба су у паузи између сезона тражили некога ко ће повести наше одбојкашице на сам врх и избор за првог тренера пао је на Александра Бошковића, док ће његова „десна рука“ бити Мирјана Мусулин. Бошковић, који је родом из Краљева, има богато тренерско искуство за своје године (40), а до 2006. је био први помоћник Зорану Терзићу у женској репрезентацији Србије. Мирјана Мусулин је у Звезди била и као играчица и као тренер, а после две године у Визури враћа се у клуб у ком се прославила. Нисмо навикли да видимо овако честе смене тренера у одбојкашком клубу, али је Бошковић потписао на четири године и надамо се да се неће поновити ситуација његових претходника.
Још пре самог краја сезоне било је јасно да ће клуб претрпети озбиљне промене играчког кадра. То јесте ситуација која се понавља из године у годину, а ове сезоне је још драстичнија. Јулија Миловиц, која је у Звезди провела три године (две као капитен), наставиће каријеру у Пољској, а друштво ће јој правити и најбоља играчица црвено-белих прошле сезоне, Адела Хелић. Мина Поповић преселила се у Италију, у Вићенцу, докле су клуб напустиле и Љубица Кецман и Теодора Пушић (Визура), које су дуги низ година провеле у црвено-белом. Дакле, од играчица из прве поставе Звезди остају Јелена Трнић (средњи блокер), Нина Росић (либеро) и Бојана Миленковић (примач сервиса). Са позајмице се вратила Катарина Маринковић (примач сервиса), док се Јелена Новаковић (коректор) после једногодишње позајмице одлучила да школовање и каријеру настави у Америци.

Нису челни људи журили са појачањима, добро је праћена ситуација и тражене су играчице на кризним позицијама. Једна од њих је свакако била позиција техничара коју ће попунити Марија Пуцарвић, а она је и нови капитен нашег клуба. Александра Брђовић је други избор на позицији огранизатора игра и вероватно ће имати већу минутажу него протекле сезоне. Анита Златић је дошла из Железничара и играће на позицији либера, уз Нину Росић. И поред одласка Љубице Кецман, која је дуго била ослонац и на пријему и у нападу, Бошковић ће имати добар избор за примачку дијагоналу. Пре свега, ту је Бојана Миленковић и ово би требало да буде њена сезона. Прошла година била је њена прва са сениорском екипом, доста је сазрела, била и најбољи примач СП за јуниорке, и од ње се са правом очекује много. Ту су и Николина Лукић, која је дуго у клубу, и још једна јуниорка – Катарина Маринковић. Анастасија Секулић (17 година, примач) је једна од најперспективнијих одбојкашица из кадетске репрезентације, и сигурно ће добити своју шансу. Пошто Звезда није довела појачање на позицији коректора (ту су Ашоња и Букилић, али оне имају 16 година и тешко да ће бити први избор), вероватно ће неко од примача покривати ту позицију. Јелена Трнић и Катарина Чанак требало је да покрију позицију средњег блокера, уз помоћ Олге Јејић и кадеткиње Тамаре Радмиловић. С обзиром на озбиљније повреде Јејићеве и Трнићеве, црвено-белима је био потребан и нови средњак. У четвртак је озваничена сарадња на једним великим именом наше одбојке – Весном Читаковић-Ђуришић. Искусна Ужичанка била је капитен репрезентације, наступала широм Италије и Турске, а у 36. година задужила је црвено-бели дрес. Сигурно да ће она бити од велике помоћи и тренеру Бошковићу, али пре свега младим надама наше клуба, које ће бити у прилици да науче доста ствари од једног врхунског аса какав је Весна. Поред свих поменутих, ту су и Ана Јакшић (техничар) и  Милица Тасић (примач), обе рођене 1998, које чекају своју шансу и имаће својих „пет минута“ да покажу колико могу.

Трећу годину узастопно главни кандидат за титуле је Визура. Екипу јесу напустиле Мирковић, Буша, Бошковић и Савић, али је то опет један јак тим за наше услове. Предводиће их Ранковић као капитен, Лозо као коректор, као и Лазовић и Коцић, док ће на клупи бити Жељко Танасковић. Други највећи ривал биће, већ традиционално, НИС Спартак из Суботице. Напустила их је Дрпа, МВП Суперлиге у прошлој сезони, и Софија Медић, али су остале  друге важне играчице – Атанасијевић, Средић и Цветићанин. Они су и ове сезоне претенденти за висок пласман и неће представљати лаког протвника. Јединство из Старе Пазове је показало у припремним утакмицама колико су јака екипа и свакако могу да се укључе у борбу за трофеје. Прошле сезоне најквалитетније домаће такмичење напустила је Колубара, чије ће место заузети МД Зрењанин, као победник Прве лиге. Повратак у Суперлигу изборило је и Јединство из Ужица, клуб са богатом историјом, победом у баражу над Радничким из Београда.

_BTS3010

Пред нама је још једна напорна одбојкашка сезона, у којој наш клуб није фаворит. Неће бити лако, али ове девојке не кукају, не траже изговоре, већ раде оно што најбоље умеју – играју одбојку. Неће то радити у Шумицама, као што смо навикли, већ у УСЦ ,,Вождовац“, али заслужују да их подржимо и будемо ветар у леђа.

Сезона је званично почела утакмицом за трофеј Суперкупа (Визура победила Тент), а наше даме стартују у недељу, у 18h у Параћину, против екипе Крагуја.

Повезане вести

Leave a Comment