Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Џајић преломио 37. вечити дерби

На данашњи дан 1965. године одигран је 37. вечити дерби у коме је 19-годишњи Драган Џајић постигао гол за победу Црвене звезде од 2:1.

Био је то сусрет 13. кола националног шампионата, а на стадиону ЈНА окупило се чак 55.000 гледалаца, што је капацитет који је у то време комшијски стадион врло лако могао да прими обзиром да су столице на оба наша највећа стадиона постављене више од три деценије касније.

Вечити ривали нису заузимали позиције на табели које су се од њих очекивале у првенству 1965/66. Ипак, Звезда је у то време редовно побеђивала у вечитим дербијима, иако је тим Партизана успео да стигне до финала Купа шампиона и то управо у овој сезони.

Екипа Ивана Топлака повела је већ у 12. минуту поготком Селимира Милошевића који је те сезоне био у животној форми, јер је са 11 погодака био други стрелац клуба. Дуго је био резерва и чекао своју прилику, а онда је експлодирао у овој сезони, после које је одиграо још три лигашке утакмице за црвено-беле, а затим се отиснуо у иностранство и касније са великим успехом тресао мреже у Америци и Француској.

Untitled-10

Звезда је имала минималну предност на полувремену, а у наставку је врло брзо стигла до вођства од 2:0 у 58. минуту поготком младог Драгана Џајића, који је у то време имао само 19 година, али је већ тада био велика узданица клуба јер је у сезони 1965/66 био најстандарднији у екипи са 27 одиграних лигашких утакмица у којима је постигао девет голова и био трећи стрелац тима са Маракане.

Све што су црно-бели успели да ураде десило се у 69. минуту, када је Јосип Пирмајер смањио на 1:2. Иако је Звездина одбрана тада била једна од слабијих у првенству, великом борбеношћу је надокнадила све недостатке, па црвено-бели ни девети дерби узастопно нису осетили горчину пораза, шта више, од тих девет дуела успели су да стигну до шесте победе и вежу низ непобедивости против црно-белих дуг пуних шест година.

Партизан – Црвена звезда 1:2 (0:1)

Београд, 5. децембар 1965. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 55.000. Судија: Станковић (Београд). Стрелци: Пирмајер у 69. минуту за Партизан, а Милошевић у 12. и Џајић у 58. минуту за Црвену звезду.

Партизан: Милутин Шошкић (Иван Ћурковић), Фахрудин Јусуфи, Милан Дамјановић (Димитрије Давидовић), Радослав Бечејац, Бранко Рашовић, Велибор Васовић, Мане Бајић, Владимир Ковачевић, Мустафа Хасанагић, Јосип Пирмајер, Јоаким Виславски. Тренер: Абдулах Гегић.

Црвена звезда: Србољуб Кривокућа, Томислав Милићевић, Живорад Јевтић, Бранимир Вратњан, Владимир Дурковић, Дејан Бекић, Драган Џајић, Слободан Шкрбић, Селимир Милошевић, Драгослав Шекуларац, Боривоје Костић. Тренер: Иван Топлак.

Црвена звезда је сезону завршила на 5. месту, а Партизан тек на 11. позицији. Војводина је убедљиво освојила своју прву титулу првака са чак осам бодова више од другопласираног Динама. Најбољи стрелац Звезде био је Бора Костић са 14 голова у својој опроштајној сезони у црвено-белом дресу.

Повезане вести

1 comment

Čiča дец 5, 2015 at 13:39

Gledao sam TV prenos ove utakmice kao dečak. Sećam se da je Džaja pravio majmune od njihove odbrane. Driblao ih je i prolazio kao od šale. Inače,sećam se da je na toj utakmici Džaja igrao desno krilo. Već tada je uveliko pokazivao da će biti velik igrač.

Reply

Leave a Comment