Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Савладани Бајерн и Андерлехт са по 3:2

Фудбалери Црвене звезде 12. децембра срушили су два гиганта светског фудбала, минхенски Бајерн савладан је са 3:2 у Београду 1979. године, док је бриселски Андерлехт пао истим резултатом у Будимпешти 1991. године.

Навијаче Црвене звезде није обесхрабрио пораз у Минхену (0:2) у првој утакмици осмине финала Купа УЕФА 1979/80. Славни Бајерн је головима Руменигеа и Јанзона имао лепу залиху пред реванш у Београду, али требало је преживети пакао Маракане, јер је све било спремно за спектакл. Све карте су распродате, па је на трибинама нашег највећег стадиона било чак 95.000 гледалаца.

Почело је као у најлепшим сновима. После продора Милета Јовина по левој страни и одличног центаршута, Дуле Савић је одмах реаговао на првој стативи и погодио мрежу Јунгханса за вођство од 1:0 у четвртом минуту.

zzzzzzzzzzzz12.12.79 bajern 1524815_371813036288941_809773481_n

Рани гол изазвао је делиријум на трибинама, а екипи тренера Бранка Станковића улио је додатну енергију да настави са јуришима ка мрежи Бавараца. Недуго након тога десном страном је као брзи воз пројурио Никола Јовановић и набацио лопту у срце шеснаестерца, Дуле Савић је варком пропустио лопту ка Сребренку Репчићу, али је његов ударац по средини гола укротио чувар мреже гостију.

Покушао је Савић и из слободног ударца и био за мало непрецизан, јер је лопта прохујала поред леве стативе. Један од ретких напада немачке екипе није донео промену, јер је шут главом Хенеса осујетио Александар Стојановић пантерском интервенцијом.

Звезда је доминирала тереном и правила огромне проблеме изузетној екипи Бајерна. Цвијетин Благојевић је као на петопарцу дриблингом промешао последњу линију гостију, али је лопта избијена у корнер. Благојевић је том приликом рекламирао судији да је противнички фудбалер играо руком приликом клизећег старта, али је турски судија Хилми Ок показао да се изведе ударац из угла.

Након корнера је Ђорђе Миловановић снажно пуцао са 17 метара, али поред десне стативе. Круна много боље игре домаћих стигла је у финишу првог дела. Капитен Црвене звезде Владимир Петровић “Пижон“ одлучио се на ударац са око 20 метара и постигао фантастичан погодак за вођство од 2:0 којим је анулирана предност фудбалера из Западне Немачке.

Звезда је на овом мечу наступила у потпуно црвеној опреми, а у наставку је наставила да разара противника нестварно добром игром. Акцијом из фудбалских уџбеника домаћи тим је повео са 3:0 у 50. минуту. Благојевић је креирао напад и упослио Савића испред казненог простора, а Дуле је оставио лопту за Репчића који са 17-18 метара погађа доњи десни угао и доноси ново одушевљење навијачима у гротлу београдске Маракане.

zzzzzzzzzzzzbajern repcic3-0 1017085_371813942955517_909889691_n

Бајерн је био на коленима као ретко када у својој историји. На крају ће Звездине ведете ипак жалити за великим приликама. Јовановић је центрирао право на главу Репчићу, међутим, лопта је прошла тик поред леве стативе. Исти играч је у једној акцији избио сам испред голмана Јунгханса, али је саплетен, па у таквој ситуацији није успео да стигне лопту која је отишла поред гола.

Више од једног сата Звезда је диктирала темпо, водила са 3:0 и потпуно демолирала Бајерн, а затим је необјашњиво остала без снаге. Пресекао их је гол Дитера Хенеса у 69. минуту, после покушаја Јанзона, који је кратко одбио Стојановић, а на лопту је натрчао Хенес и из близине погодио за 1:3.

Ситуација се окренула и гол у гостима водио је екипу Пала Чернаија у четвртфинале. Навијачи су повицима “Звезда, Звезда!“ одмах покушали да тргну екипу и чинило се да ће се црвено-бели вратити када је Миловановић ушао у шансу, а ударац је у последњем тренутку изблокирао Ханс Вајнер.

Потпуни шок уследио је у 73. минуту, када је после једне дуге лопте за Руменигеа пред Звездиним казненим простором до ње стигао Хенес и погодио леву страну мреже смањивши на 2:3. Стојановић је стигао само да закачи лопту, али не и да је спречи на путу до мреже.

Ту је већ дошло и до психолошког пада екипе, тако да се до краја ништа није променило. Звезда јесте надиграла Бајерн, победила са 3:2, али није прошла даље због пораза у првом мечу. Пирова победа, звиждуци са трибина, а затим и повици “Звезда Звезда!“. И то је фудбал.

Један Немац из овог Бајерновог тима је на крају ипак плакао и то нешто мање од 12 година касније. Био је то Клаус Аугенталер, који је у полуфиналу Купа европских шампиона 1991. године постигао аутогол у финишу меча и Звезда се пласирала у финале. Ко се последњи смеје, најслађе се смеје.

zzzzzzzzzzzzzzzbajern12.12.79. 555967_342842179186027_1115433962_n

Црвена звезда – Бајерн 3:2 (2:0)

Београд, 12. децембар 1979. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 95.000. Судија: Хилми Ок (Турска). Стрелци: Савић у 4, Петровић у 42. и Репчић у 50. минуту за Црвену звезду, а Хенес у 69. и 73. минуту за Бајерн.

Црвена звезда: Александар Стојановић, Никола Јовановић, Милан Јовин, Славољуб Муслин, Драган Милетовић, Ђорђе Миловановић, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић, Душан Савић, Милош Шестић (од 78. Зоран Филиповић), Сребренко Репчић. Тренер: Бранко Станковић.

Бајерн: Валтер Јунгханс, Ханс Вајнер, Паул Брајтнер, Удо Хорсман, Курт Нидермајер, Клаус Аугенталер, Бернд Дирнбергер (од 46. Норберт Јанзон), Волфганг Дремлер, Волфганг Краус, Дитер Хенес, Карл-Хајнц Румениге. Тренер: Пал Чернаи.

https://www.youtube.com/watch?v=BY68hgkDukY


У сезони 1991/92, одмах после Звездиног освајања титуле првака Европе дошло је до промене система такмичења у Купу европских шампиона, који се по први пут играо по групама.

На путу до групне фазе изабраници тренера Владице Поповића лако су избацили Портдаун и Аполон, а затим су у првом мечу групе А изгубили на гостовању против моћне Сампдорије (0:2), коју је у то време водио легендарни Вујадин Бошков.

У међувремену су црвено-бели постали прваци света тријумфом у Токију против чилеанског Коло Кола (3:0) освојивши Интерконтинентални куп, чиме су добили додатну мотивацију за меч против белгијског Андерлехта у другом колу групе А најелитнијег клупског такмичења на Старом континенту.

Утакмица против Белгијанаца дошла је само четири дана од великог тријумфа у Токију, али црвено-беле ни умор, ни одсуство капитена Дејана Савићевића нису спречили да стигну до прве победе у групној фази. УЕФА није дозволила светском шампиону да игра у Београду правдајући такву одлуку ратним стањем у Југославији, која је била у распаду, тако да је меч одигран у Будимпешти.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzCrvena-Zvezda-Anderleht-1991

Терен на стадиону Хонведа био је права ледена плоча услед ниске температуре, а Звезда је припретила преко Панчева у раној фази меча. Није се дуго чекало на први погодак. Синиша Михајловић је убацио лопту у шеснаестерац након слободног ударца, њу је школски уштоповао Милорад Ратковић и из окрета заврнуо у супротан угао. Лопта се од десне стативе одбила у мрежу и црвено-бели су повели са 1:0 у 19. минуту.

Андерлехту није дуго требало да стигне до изједначења. У 33. минуту приликом убацивања лопте са леве стране Звездини играчи нису најбоље реаговали у скоку, па је до лопте стигао Ни Лемпти, 17-годишњак из Гане, који је са око 12 метара погодио доњи десни угао. Резултатом 1:1 екипе су отишле на одмор.

У наставку је виђена велика борба. Тим из Брисела успео је да поведе са 2:1 у 60. минуту голом Лука Нилиса. Луис Оливеира је убацио лопту у казнени простор Црвене звезде, Илија Најдоски је кратко одбио право на ногу Џонију Босману, који је приметио слободног Нилиса и асистирао му код водећег гола. Лопта је прошла испод руке Звонку Милојевићу.

Оливеира је нешто касније снажно шутирао, али се Милојевић извио и ефектном одбраном спречио Бразилца да постигне погодак. Оливеира је касније играо у бројним италијанским клубовима Каљарију, Фиорентини, Болоњи и још неким мањим екипама, а био је и репрезентативац Белгије на Светском првенству у Француској 1998. године.

Исти играч је био врло неопрезан у дуелу са Илијом Ивићем код аут линије и могао је тешко да повреди младог фудбалера црвено-белих, међутим, судија из Шведске чак није досудио ни прекршај у корист шампиона планете. То ипак није спречило Ивића да само неколико тренутака касније постигне изједначујући гол. Стошић је у гужви сјајно пронашао Ивића, који се варком ослободио свог чувара и са пет метара закуцао лопту у мрежу поред немоћног голмана Филипа де Вилдеа за 2:2 у 68. минуту.

Само минут касније Босман је у једном ваздушном дуелу закачио руком по лицу Илију Најдоског. Створила се велика гужва, а када су се страсти стишале, судија Сундел показао је црвени картон и једном и другом фудбалеру.

Увод у узбудљиву завршницу били су покушаји Михајловића из слободног ударца, када је лопта остала на горњој страни мреже у гол ауту и сјајан соло продор Владимира Југовића, чији је ударац одбранио чувар мреже екипе из Брисела. Затим је Михајловић још два пута покушао са дистанце, али недовољно прецизно.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11203141_938378849556345_2303851956781880562_n

У 87. минуту уследио је мат у два потеза. Миле Белодедић је дугом лоптом са центра пронашао Дарка Панчева, који је невероватно вешто примирио лопту тачно на 16 метара од гола, затим у трку оставио иза себе дефанзивца Андерлехта, предриблавши и голмана Де Вилдеа и лагано убацио лопту у мрежу за победу од 3:2. Тако то раде мајстори.

Био је то последњи меч екипе Црвене звезде у Купу шампиона у календарској 1991. години. Сампдорија је водила на табели групе А са три бода, Звезда и Панатинаикос имали су по два, а Андерлехт је сакупио један бод пред зимску паузу.

Црвена звезда – Андерлехт 3:2 (1:1)

Будимпешта, 12. децембар 1991. Стадион: Хонведа. Гледалаца: 2.000. Судија: Лиф Сундел (Шведска). Стрелци: Ратковић у 19, Ивић у 68. и Панчев у 87. минуту за Црвену звезду, а Лемпти у 33. и Нилис у 60. минуту за Андерлехт. Црвени картони: Најдоски (Црвена звезда) и Босман (Андерлехт) у 69. минуту.

Црвена звезда: Звонко Милојевић, Душко Радиновић, Горан Василијевић, Мирослав Тањга (од 63. Илија Ивић), Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Милорад Ратковић, Влада Стошић, Дарко Панчев, Владимир Југовић, Синиша Михајловић. Тренер: Владимир Поповић.

Андерлехт: Филип де Вилде, Мичел де Волф, Жан-Мари Хубен, Грем Рутјес, Жан-Франсоа Де Сарт, Јохан Валем, Дени Бофен, Луис Оливеира (од 79. Герт Верхејен), Лук Нилис, Џон Босман, Ни Лемпти (од 85. Бертран Красон). Тренер: Ад де Мос.

https://www.youtube.com/watch?v=EEFnOxngfGY

Повезане вести

1 comment

SVE PJANO21 дец 13, 2015 at 03:46

Jesmo li mi nesposobni ili glupi kad ne možemo da sačuvamo rezultat i utakmici u kojoj smo za klasu bolji. Slično smo ispali i protiv Reala (0:2 tamo i 4:2 kući). Ima još primera, ali ne bi da smaram.

Reply

Leave a Comment