Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаНајновијеРукомет

78. вечити дерби: Храбро Звездо, на победу и прво место

Црвено-бели рукометаши већ три седмице одолевају на првом месту суперлигашког каравана, док вечити ривал Партизан вреба са другог места и повремено стигне на чело табеле када унапред одигра утакмицу. Вечити дерби, 78. по реду, пружиће одговор на питање ко је тренутно најбољи у граду и држави, барем до плеј-офа када се у такмичење укључују Војводина и Спартак из СЕХА лиге.

Сусрет између црно и црвено-белих на програму је у суботу на Бањици од 18 часова, а домаћин је Рукометни клуб Партизан. Суђење је поверено Душану Стојковићу из Ниша и Петру Николићу из Лесковца.

Црвена звезда дочекује дерби у одличној форми. Тим Ненада Перуничића и даље је уз Металопластику једина непоражена екипа у првенству. Звездина машина је у серији од три узастопне победе, држи прво место са бодом више од Партизана, а уз то је и најефикаснија у лиги са просеком од 29,8 голова по утакмици и најбољом гол разликом од +23. Предстојећи вечити дерби носи са собом велики улог. Уколико Звезда тријумфује побећи ће највећем ривалу три бода и издвојиће се на табели у раној фази сезоне, а ако буде обрнуто, црно-бели ће преузети вођство на табели. Перунов тим је у досадашњих пет кола показао да има бројне адуте у походу ка плеј-офу, што је први циљ у овој сезони. Искусни чувар мреже Дејан Златановић брани све боље и биће велика снага екипе са Маракане против црно-белих, док ће противничкој одбрани главобоље задавати расположени стрелци Александар Драгутиновић, Ненад Мандић, Урош Радосављевић, Дејан Бабић, Дарко Тодоровић и Младен Шотић, који игра у животној форми, јер је тренутно пети стрелац лиге са 28 голова, а први у редовима црвено-белих.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz12106906_1021141644613398_7832306763161506551_n

У досадашњих 77 вечитих дербија Партизан је нешто успешнији са 36 остварених победа, док Црвена звезда за сада има 31 тријумф уз 10 дербија који су завршени ремијем. Најбољи стрелци црвено-белих против комшија у историји дербија су Ненад Перуничић са 87 голова, Петар Ненадић са 70 и Борко Ђорђевић који је постигао 51 погодак. Највише дербија у Звезди одиграо је Иван Никчевић (14), а за њим следе Данило Лековић, Андрија Бањанин, Игор Бутулија и Никола Којић са по 13 утакмица. Од Партизанових рукометаша најбољи стрелац у историји дербија је Предраг Перуничић са 99 голова, а иза су Недељко Јовановић са 72 и Влатко Мартинчевић са 66 погодака, док је највише дербија одиграо Милан Станковић (24), а затим Предраг Перуничић (23) и Владислав Росић (22).

Први дерби одигран је 2. октобра 1960. године на стадиону ЈНА пред 1.000 гледалаца, а славила је Звезда резултатом 13:11 предвођена Томиславом Рагушем који је постигао седам голова. Највише публике било је на 27. вечитом дербију 23. маја 1993. године када је у хали Пионир Партизан славио са 21:19 у другом мечу финалне серије пред 6.000 гледалаца.

Тако је било некад, а у ближој прошлости Звезда има бољи учинак рачунајући последње две сезоне, када су забележене три победе уз пораз на последњем сусрету, када је екипа испустила шест голова предности и на крају поражена управо толиком разликом (30:36). Када су у питању мечеви у којима је Партизан био домаћин, у последње три сезоне скор је потпуно изједначен, по једна победа оба тима и реми. Стога је врло тешко предвидети ко ће се радовати на Бањици у суботу у вечерњим часовима, али оба тима у меч улазе са великом жељом.

Црно-бели су у досадашњем току сезоне поражени само против Рудара у Костолцу (24:26), док су од преостале четири победе успели да славе у Пожаревцу (24:23), где ће ретко ко однети бодове, али још нису играли против Металопластике која је једина успела да остане непоражена у дуелу са Звездом (22:22). Млада екипа црно-белих и ове сезоне припада врху домаћег рукомета, а предводи их други стрелац лиге Игор Мршуља са 32 поготка. Ту је и Стеван Сретеновић (27 голова), затим Немања Живковић, Михаило Радојковић, Иван Поповић, голман Александар Томић, а треба обратити пажњу и на доскорашњег играча црвено-белих Ђорђа Шотру.

Пред Звездом је највећи изазов у досадашњем току шампионата. Уз гостовања у Шапцу и Пожаревцу на Бањици ће сигурно бити најтежи пут до победе. Против најближег пратиоца и највећег ривала само врхунском партијом се може стићи до бодова. Екипа има све предуслове да то оствари, иако је ривал баш по мери, само не треба дозволити велике осцилације у игри, као што је то било у минулом дербију.

                                                  Партизан – Црвена звезда

                                                  6. коло Супер лиге Србије

                                                  Субота, 24. октобар 2015.

                                          СЦ Бањица – Београд, 18:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment