Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Освојен трећи узастопни Куп тријумфом против Динама од 3:0

На данашњи дан 1950. године Црвена звезда је освојила Куп Југославије победом против загребачког Динама у новој утакмици резултатом 3:0.

Седам дана раније меч на стадиону ЈНА пред 50.000 гледалаца завршен је ремијем 1:1. Гол за Динамо постигао је Фрањо Велфл у 25. минуту, док је Тихомир Огњанов изједначио у 77. минуту. Тако је по тадашњим правилима заказана нова утакмица за 31. децембар 1950.

У новој утакмици црвено-бели су пружили најбољу партију те године и трећи пут узастопно освојили Куп. На терену се водила велика борба, каква се ретко виђа. Јак темпо дизао је публику на ноге, а прилике и лепе акције непрестано су се ређале. Гости су могли да поведу на прилично необичан начин. Сенчар је упутио центаршут, али због ветровитог времена лопта је добила чудну путању. Звездин чувар мреже Срђан Мркушић дигао је руке као знак да лопта иде преко гола, али је она погодила место где се спајају пречка и статива и одбила се у поље, јер у близини није било никог да нешто покуша.

Затим је на другој страни у главној улози био Рајко Митић. Изванредно је захватио лопту дроп-киком. Био је то снажан и прецизан ударац полувисоко у леву страну, али се Стинчић извио и пантерском интервенцијом спречио да лопта уђе у мрежу уз овације фудбалских заљубљеника са трибина. Узвратио је Дворнић ударцем поред саме стативе, а Вукосављевићев шут у последњем тренутку зауставио је голман Динама.

Нешто касније Мркушић се нашао у улози спасиоца после шута Режека и отклонио опасност у тренутку када је лопта ишла под пречку. Искусни чувар мреже омео је и Дворнића у ситуацији један на један, када је ас Загрепчана изгубио равнотежу после дриблинга којим је бацио Ђурђевића на траву, али се приликом окрета занео, па је шутирао у паду – довољно да притрчи 35-годишњи чувар мреже и очеше лопту скренувши је са свог пута.

Мреже су мировале у првом полувремену, да би у 60. минуту лево крило Звезде Бане Вукосављевић био кобан по голмана Стинчића. Он се пет минута раније није добро снашао након погођене пречке после страховитог ударца Косте Томашевића, али након набачене лопте капитена Митића из корнера, Вукосављевић је био највиши у скоку и послао лопту тамо где голман Динама није могао да стигне за вођство од 1:0.

Звездина игра била је технички супериорнија, бржа, зрелија, одлучнија и жустрија, па је теренска надмоћност крунисана другим голом у 77. минуту. Лопту је из слободног ударца пред бековску линију послао Предраг Ђајић, затим је Звекановић убацио напред, где је у празан простор утрчао Огњанов и волеј ударцем повисио на 2:0. Са трибина је било дилеме о офсајду, али судија Лео Лемешић, некадашњи легендарни сплитски фудбалер, био је близу и није приметио ништа сумњиво.

Најлепши тренутак на овом узбудљивом мечу десио се у 82. минуту, када је Рајко Митић шутирао „топовски“, а лопта је погодила једног играча Динама и одбила се Кости Томашевићу, који је фантастичним ударцем са 16 метара затресао мрежу за 3:0. Стинчић је још једном био немоћан, иако се протегао целом дужином у покушају да спречи погодак.

Читав тим Црвене звезде изгарао је на терену, што је на крају донело резултат против одличне екипе из Загреба. Ипак, најбољи је био Коста Томашевић, који је пружио врхунску партију. На другој страни истакли су се голман Стинчић и Хорват, и уопште цела одбрана гостију била је далеко најбољи део тима, док је напред доста тога шкрипало. Гостима је недостајао Велфл, који се није најбоље осећао пре утакмице, због повреде коју је вукао од раније, као и Чајковски.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz475a

Црвена звезда – Динамо 3:0 (0:0)

Београд, 31. децембар 1950. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 45.000. Судија: Лео Лемешић. Стрелци: Вукосављевић у 60, Огњанов у 77. и Томашевић у 82. минуту.

Црвена звезда: Срђан Мркушић, Милорад Дискић, Иван Звекановић, Бела Палфи, Миливоје Ђурђевић, Предраг Ђајић, Тихомир Огњанов, Рајко Митић, Коста Томашевић, Синиша Златковић, Бранислав Вукосављевић. Тренер: Александар Томашевић.

Динамо: Бранко Стинчић, Свемир Делић, Томислав Црнковић, Крешимир Пукшец, Иван Хорват, Драгутин Цизарић, Стјепан Кашнер, Бранко Режек, Дионизије Дворнић, Божидар Сенчар, Звонко Стрнад. Тренер: Бернард Хигл.

https://www.youtube.com/watch?v=n7wf0ZbwU-8

Повезане вести

Leave a Comment