Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездина кућа славнихКошаркаКошаркаНајновије

На данашњи дан: Рођен Слободан Јанковић

Легендарни кошаркаш Црвене звезде, Слободан Јанковић, рођен је 15. децембра 1963. године у Лучанима. За први тим је дебитовао са непуних 17 година и у клубу са Малог Калемегдана одиграо десет сезона, а најбоље игре пружио је у последње две сезоне у Звезди.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzboban2Једини је прошао пробу у Звезди од тридесетак дечака код тренера Милета Протића. Прошао је све млађе селекције црвено-белих, наступао за кадетску и јуниорску репрезентацију Југославије, за коју је одиграо 10 сусрета. За Звезду је дебитовао са непуних 17 година у вечитом дербију 29. новембра 1980. године против Партизана (87:89), када је постигао четири поена. На том мечу чувао је Бобана Петровића тако добро, да се ас црно-белих изнервирао и добио техничку грешку. Популарни Гуза је много волео Црвену звезду, био капитен екипе, велики борац, настојао је да свакоме изађе у сусрет, играо је фудбал и кошарку са децом из комшилука, само није могао да поднесе неправде на терену због чега је често знао да уђе у расправу са судијама, а навијачи су га обожавали.

За црвено-беле је одиграо 326 утакмица и постигао 3481 поен (просек 10,7 поена по мечу). Био је један од најбољих кошаркаша у некадашњој Југославији, али са Звездом није успео да освоји трофеј. Слабе физичке предиспозиције и чињеница да није баш волео да тренира, спречиле су га да постане један од најбољих кошаркаша на овим просторима свих времена. Са висином од 202 цм, могао је да игра на више позиција у тиму. Постизао је кошеве из немогућих ситуација, а тројке са осам или девет метара су му биле заштитни знак. После његових далекометних погодака противнички играчи су падали у очајање. Сјајне партије у дресу Звезде пружио је у сезони 1989/90, када је у шампионату бележио 23,8 поена у просеку, а Звезда је стигла до финала плеј-офа и националног купа, али је тадашњи шампион Европе сплитска Југопластика била боља и освојила оба трофеја. Јанковић је те сезоне постигао укупно 695 поена на 32 такмичарске утакмице и са просеком од 21,7 поена по мечу био најбољи стрелац клуба. На мечу против Зорке у Шапцу у победи резултатом 109:88 пред око 4.500 гледалаца забележио је 39 пoена, док је у тријумфу над Слободом из Тузле у Београду (107:93) убацио чак седам тројки и укупно 37 поена.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzpost-3914-12920107728072

Наредну сезону провео је у Војводини из Новог Сада, где је постигао скромних 186 поена, али је тим заузео одлично пето место. Као навијач Звезде био је у Барију на утакмици финала Купа европских шампиона, када су црвено-бели фудбалери савладали Олимпик из Марсеља бољим извођењем пенала и постали владари Европе. У Звездине редове вратио се лета 1991. године и одиграо још једну сезону за памћење. У лигашком делу бележио је 25,5 поена по мечу, био је МВП шампионата и најбољи стрелац плеј-офа са 106 поена на шест утакмица, али црвено-бели су поново заустављени у финалној серији. Укупно је у сезони 1991/92 постигао 662 поена на 27 званичних мечева и са просеком од 24,5 поена по утакмици поново био први стрелац Црвене звезде. У Куп утакмици против Босне (101:106) постигао је 40 поена, док је на гостовању против екипе Будућности (88:97) бројао до 36. У првенственом мечу против Босне (90:80) постигао је 33 поена (шест тројки). Са 52 одигране утакмице у плеј-офу и данас је рекордер клуба са Малог Калемегдана.

Тренер Владе Ђуровић рекао је својевремено да је Јанковић био најпаметнији играч којег је тренирао. Знао је да уђе и у конфликт са судијама и често је био нервозан на терену, што га је касније скупо коштало. У сезони 1992/93 наступао је за грчки Паниониос. Те сезоне је играо са познатим НБА кошаркашем Пи Џеј Брауном, а Ђуровић је био тренер екипе. У утакмици Купа Радивоја Кораћа против италијанског Месађера убацио је чак 41 поен. На мечу против Панатинаикоса 29. априла 1993. године, изнервиран једном судијском одлуком, у налету беса, ударио је главом у конструкцију коша и том приликом остао доживотно парализован. Лекари су се борили за његов живот, а испред болнице је било 6.000 Паниониосових навијача који су се молили за свог љубимца ишчекујући вести. Преживео је, али му се начин живота из корена променио. Годинама се лечио и био на рехабилитацијама, али се није предавао. КК Црвена звезда повукла је из употребе његов број 8. Појавио се на представљању екипе за сезону 2003/04, а у његову част одигран је и хуманитарни меч између Црвене звезде и Макабија у фебруару 2004. године. Исте године је био и специјални гост на мечу против Задра, када су навијачи Звезде скандирали његово име током целог сусрета. Остале су у упечатљивом сећању и његове сузе на опроштајној утакмици Александра Ђорђевића 2005. године. Преминуо је 28. јуна 2006. године на острву Родос. Његов син Владимир Јанковић је данас успешан кошаркаш грчког Панатинаикоса.

Повезане вести

1 comment

rene artoa дец 15, 2015 at 02:27

LEGENDA, POCIVAJ U MIRU.

Reply

Leave a Comment