Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Недељко Милосављевић

Недељко Милосављевић, некадашњи фудбалер Црвене звезде из генерације која је играла финале Купа Уефа, рођен је 12. децембра 1960. године у Аранђеловцу. Био је својевремено велики таленат, а у црвено-белом дресу је наступао осам година.

Иако је рођен у Аранђеловцу, Неђа се убрзо преселио у Рудовце, а затим отишао у Лазаревац, где је са 10 година почео да тренира у Колубари. Примећен је као велики таленат од стране чувеног Томе Милићевића, па је убрзо два пута недељно тренирао у Звездиној омладинској школи, а затим се као средњошколац преселио у Београд.

Остало је историја, Милосављевић постаје првотимац црвено-белих, доживео је да игра у тиму заједно са Драганом Џајићем након његовог повратка из Бастије, а током каријере играо је неколико пута и против славног Дијега Марадоне, по многима најбољег фудбалера у историји. Први пут је наступио против чувеног “Ел Дијега“ 1979. године на Светском првенству омладинских селекција у Јапану.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzMzAOZQO

За Црвену звезду је играо од 1977. до 1985. године. Забележио је 138 такмичарских утакмица у којима је постигао 15 голова. Освојио је три шампионске титуле (1980, 1981. и 1984.) и национални куп 1985. године. Као веома млад фудбалер постао је стандардан првотимац у Звезди у пролећном делу сезоне 1977/78. Постигао је гол на 63. вечитом дербију, који је Звезда у јесен 1978. решила у своју корист са 3:1.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzlkWGkCz

Сезона 1978/79 била му је најбоља у каријери. Одиграо је 27 мечева у првенству и постигао шест погодака. Забележио је и десет утакмица у походу црвено-белих до финала Купа Уефа, као најмлађи члан те генерације са свега 18 и по година. Као и сви из те генерације и данас жали што их је судија Микелоти својим контроверзним одлукама спречио да освоје вредан међународни трофеј. Постигао је и важан гол у победи против Динама из Загреба од 2:1, а касније је Звезда стигла до шампионске титуле 1980. године.

То су биле Милосављевићеве најбоље сезоне у клубу, јер је касније због јаке конкуренције изгубио место у тиму и ретко се појављивао у стартних 11. Био је члан репрезентације Југославије до 20 година, а по одласку из Звезде, због неспоразума са тренером Гојком Зецом, играо је за Пролетер из Зрењанина од 1985. до 1987. године.

cz 83-83

Отиснуо се и у иностранство, па је четири године играо у Аустрији и постизао између 10 и 15 голова као везни фудбалер. Био је миљеник чувеног Ернста Хапела, који је једном приликом изјавио да је Неђа за њега најбољи везни фудбалер у Аустрији. Каријеру је завршио у грчкој Докси.

Данас је окренут приватном бизнису и кафићу “Принцип“, а често се дружи са некадашњим саиграчима из Звезде Милетовићем, Шестићем, Боровницом, Крмпотићем, Бошком Ђуровским и својим кумом Зораном Јовичићем, некадашњим голгетером црвено-белих.

Повезане вести

Leave a Comment