Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Шестићева мајсторија против Жељезничара

Црвена звезда кроз своју богату историју није оскудевала у фудбалским велемајсторима којих је некада било прегршт на Маракани. Ипак, у новије време таквих играча је све мање, па се све чешће са носталгијом сећамо уметника у копачкама, какав је без икакве сумње био Милош Шестић.

Популарни Шеле је у својој последњој полусезони као капитен предводио црвено-беле и пружао невероватне партије, без обзира што Звезди у то време нису цветале руже у резултатском смислу. Љубимац навијача нашег најтрофејнијег клуба је 28. октобра 1984. године на утакмици против сарајевског Жељезничара у Београду извео акцију у стилу највећих мајстора фудбала Пелеа, Марадоне, Роналда, Роналдиња, Месија и сличних фудбалских чаробњака.

У финишу првог полувремена, при вођству црвено-белих од 1:0, Шеле је започео акцију испред Звездиног шеснаестерца. У силовитом слалому избацио је Ћурића из равнотеже финтом на средини терена, а затим је дриблинзима “изломио“ Чилића и Комшића, па “лажњаком“ преварио голмана Шкрбу и из не баш изгледне ситуације погодио мрежу. Добио је велики аплауз, којем се није назирао крај. Тај његов слалом је есенција мајсторства које је поседовао. Ретки су играчи који су на тако бравурозан начин могли да покажу због чега фудбал може да буде игра правих уметника.

Звезда је на крају славила са 3:1, али је и победа остала у сенци Шестићевог слалома. Такви потези доводили су публику на стадион и доприносили популарности Црвене звезде коју је деценијама градила управо на таквим ведетама.

Црвена звезда – Жељезничар 3:1 (2:0)

Београд, 28. октобар 1984. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 30.000. Судија: Маџоски. Стрелци: Б. Ђуровски у 29, Шестић у 44. и Јањанин у 68. минуту за Црвену звезду, а Бахтић у 80. минуту за Жељезничар.

Црвена звезда: Томислав Ивковић, Златко Крџевић, Милан Јовин, Миодраг Кривокапић, Драган Милетовић, Бошко Ђуровски, Милош Шестић, Ђорђе Миловановић (Марко Елснер), Милко Ђуровски (Митар Мркела), Рајко Јањанин, Сулејман Халиловић.

Жељезничар: Драган Шкрба, Бранислав Берјан, Мирсад Баљић, Рефик Шабанаџовић, Владо Комшић, Јосип Чилић, Един Бахтић, Един Ћурић, Зоран Самарџија, Мехмед Баждаревић, Никола Никић.

Феноменални слалом Милоша Шестића је на почетку овог снимка где се налазе неки од његових најупечатљивијих мајсторија и голова:

https://www.youtube.com/watch?v=JKS1giBy5EI

Повезане вести

Leave a Comment