Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Снежни човек Митар Мркела торпедовао Загрепчане са два еврогола

Фудбалери Црвене звезде на данашњи дан 1988. године савладали су загребачки Динамо резултатом 3:1 у дербију 13. кола шампионата Југославије 1988/89, а меч је са два фантастична поготка обележио Митар Мркела.

Црвено-бели у том тренутку нису имали задовољавајући пласман на табели. Заузимали су тек девето место са девет освојених бодова из 12 утакмица, док је Динамо био лидер на табели, али тадашња лига је била врло квалитетна и разлика између клубова није била велика по бодовима, обзиром да су се за победу добијала два бода, а за победу на пенале у случају нерешеног резултата након 90 минута – један бод. Звезда је била преокупирана реванш утакмицом у Купу шампиона са фантастичном екипом Милана у Београду, после ремија у Италији (1:1), али је то није омело да пружи одличну партију против великог ривала из Загреба.

Меч је одигран по снегу, који у то време није био баук за фудбалере као данас, али је уместо црвеном лоптом која се обично користи у оваквим ситуацијама, коришћена бела, што је гледаоцима и онако отежавало преглед дешавања на терену, поред хладног времена.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz3Ya1g

Гости су успели да поведу већ у 15. минуту. Стјепан Деверић је протутњао као брзи воз у контри по левој страни, избегао старт дефанзивца Црвене звезде, а затим асистирао Радмилу Михајловићу, који се добро снашао у шеснаестерцу по тешком терену и убацио лопту у мрежу постигавши свој пети погодак у шампионату.

Узвратила је екипа Бранка Станковића преко свог капитена Драгана Стојковића Пиксија који је све одлично урадио приликом продора по десној страни и на крају проиграо Шабанаџовића, који је шутирао право у голмана Ладића из врло повољне ситуације. Шабанаџовић се убрзо искупио голом са пар метара у 40. минуту, а највеће заслуге за изједначење припадају Горану Јурићу, који је на десној страни успео да надмудри тројицу Динамоваца и послужи Шабанаџовића као на тацни, тако да је у тој ситуацији било теже промашити Ладићеву мрежу, која је начета после 600 минута несавладивости у лигашким мечевима.

Бранилац титуле је и у наставку офанзивном игром настојао да поправи бодовни салдо. Најпре је Пикси послао лопту преко гола, а затим је на сцену ступио Митар Мркела, који је фантастичним ударцем са преко 25 метара под пречку довео домаћи тим у вођство од 2:1 у 65. минуту.

Мркела је у 82. минуту на асистенцију Пиксија још једном неодбрањиво шутирао са удаљености од 16 метара. Ладић је био немоћан и Звезда је практично решила меч захваљујући изузетно атрактивним головима Митра Мркеле, који је понео титулу апсолутног јунака дербија 13. кола националног шампионата. Последњи минути утакмице протекли су у егзибицијама црвено-белих, који су се додавали у недоглед уз овације са трибина.

Црвена звезда – Динамо 3:1 (1:1)

Београд, 5. новембар 1988. Стадион: Црвене звезде. Судија: Мирослав Шарац (Панчево). Стрелци: Шабанаџовић у 40. и Мркела у 65. и 82. минуту за Црвену звезду, а Михајловић у 15. минуту за Динамо.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Горан Јурић, Горан Василијевић, Рефик Шабанаџовић, Славко Радовановић, Илија Најдоски, Милан Ивановић, Роберт Просинечки (Влада Стошић), Милош Бурсаћ (Хусреф Мусемић), Драган Стојковић, Митар Мркела. Тренер: Бранко Станковић.

Динамо: Дражен Ладић, Мухамед Прељевић, Дамир Лесјак, Драженко Прскало, Андреј Панадић, Владо Касало, Стјепан Деверић, Дражен Бесек, Радмило Михајловић, Зоран Шкерјанц (Мустафа Агић), Дубравко Павличић. Тренер: Јосип Скоблар.

У наставку сезоне Звезда се упустила у борбу за титулу са Војводином која је на крају успела да освоји шампионат са три бода више, док је Динамо завршио на петом месту са седам бодова заостатка за Новосађанима.

https://www.youtube.com/watch?v=s1eZokGeFws

Повезане вести

Leave a Comment