Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Пиксијев хет-трик и петарда против Динама

Фудбалери Црвене звезде савладали су загребачки Динамо 30. новембра 1986. године на Маракани у дербију 15. кола шампионата Југославије резултатом 5:2, а утакмицу је обележио Драган Стојковић “Пикси“ који је три пута савладао Дражена Ладића.

Звезда је прва припретила покушајем Милана Јанковића, чији је ударац по средини лако укротио Ладић. Већ у трећем минуту “модри“ су повели након центаршута Муњаковића са десне стране на који је главом одлично реаговао Јосип Богдановић и довео госте у вођство од 1:0.

Само два минута касније црвено-бели стижу до изједначења поготком Драгана Стојковића из слободног ударца са 17 метара. Ладић је био заклоњен, живи зид лоше постављен, што је Пикси искористио и резантним ударцем по земљи у ближу страну погодио мрежу.

Два поготка у само пет минута обећавала су сјајан меч. Звезда је брзом акцијом у 21. минуту пребацила тежиште са десне на леву страну дугом лоптом Бошка Ђуровског за Зорана Павловића који је главом спустио у срце шеснаестерца где је био Милан Јанковић, али је Ладић затворио угао и одбранио шут из прве Звездиног дугогодишњег фудбалера који је играо последњу сезону на Маракани. Само неколико секунди касније у контри на другој страни лоб Муњаковића успео је да пребаци преко пречке млади чувар мреже Стеван Стојановић.

Младен Муњаковић је затресао мрежу већ у 29. минуту. Приликом центаршута са леве стране лопта је прелетела све играче и стигла до Муњаковића који је стигао из другог плана. Он је неометан нациљао леви угао и вешто пласирао лопту у “малу“ мрежу за вођство Загрепчана од 2:1.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzPiksiУ 33. минуту Боро Цветковић је успео да стигне до једне лопте на улазу у казнени простор, одмах је саплетен, па за судију Фолића није било дилеме – одмах је показао на белу тачку, иако је Павловић у наставку акције погодио мрежу. Пикси је преузео одговорност и погодио леви угао, док је Ладић отишао на супротну страну за ново изједначење – 2:2. Био је то резултат којим је завршено бурно прво полувреме.

У наставку је Звезда доминантно одигрaла. Најпре је Пикси у 49. минуту са око 22 метра затресао мрежу из слободног ударца погодивши леву страну Ладићеве мреже, где он није могао довољно брзо да стигне. Била је то круна сјајне Пиксијеве партије, његов хет-трик и прво вођство Црвене звезде на утакмици.

Мат у два потеза извео је домаћи тим у 69. минуту. Милан Јанковић је из слободног ударца дивним лоб пасом послао лопту у срце шеснаестерца тачно испред Боре Цветковића који је врхом копачке проследио лопту у гол на ужас Ладића, који није могао довољно брзо да затвори угао.

Тачку на убедљиву победу екипа Велибора Васовића ставила је већ у 72. минуту. На избачену лопту недалеко од средине терена муњевито је истрчао Боро Цветковић, који је повукао контру. Ладић је одмах истрчао поучен ранијим лошим искуствима, али га је Звездин голгетер предриблао и проиграо усамљеног Зорана Павловића на десној страни који је лагано стигао надомак гола и пласирао лопту у празну мрежу.

86-87 zvezda

Црвена звезда – Динамо 5:2 (2:2)

Београд, 30. новембар 1986. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 25.000. Судија: Рајко Фолић (Титоград). Стрелци: Стојковић у 5, 33. из једанаестерца и 49. минуту, Цветковић у 69. и Павловић у 72. минуту за Црвену звезду, а Богдановић у 3. и Муњаковић у 29. минуту за Динамо. Црвени картон: Вујовић (Динамо).

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Златко Крџевић, Зоран Воротовић, Миливој Брачун, Марко Елснер, Миодраг Кривокапић, Зоран Павловић, Милан Јанковић, Бошко Ђуровски, Драган Стојковић, Борислав Цветковић.

Динамо: Дражен Ладић, Жељко Цупан, Дарко Вујовић, Мустафа Арслановић, Звјездан Цветковић, Давор Матић, Дражен Бесек, Младен Муњаковић, Небојша Малбаша (Дамир Лесјак), Марко Млинарић, Јосип Богдановић.

https://www.youtube.com/watch?v=LCKcIGSKfj8

Повезане вести

2 comments

dejo нов 30, 2016 at 23:03

Nevjerovatno je kako nema mjesta za Piksija u Crvenoj Zvezdi kako je dozvoljeno da neko ko je otjerao Piksija iz Crvene Zvezde bolji on za Crvenu Zvezdu ,mislim da ni jedan huligan ne treba da bude blizu Crvene Zvezde nezavisno je li u pitanju na stadion Crvene Zvezde il u upravu Crvene Zvezde

Reply
Dark нов 30, 2016 at 17:46

PIKSI MAJSTORE

Reply

Leave a Comment