Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Радаковић и Ђуровић поново у Звезди

Омладинска школа ФК Црвена звезда може се похвалити да је у уторак, 3. новембра, потписала уговор о пословној сарадњи са истраживачко-развојним центром за биоинжењеринг „BioIRC“, под окриљем Универзитета у Крагујевцу. Уговоре су, на обострано задовољство, потписали директор омладинске школе Драган Младеновић и директор „BioIRC“ центра проф. др Ненад Филиповић.

У самом оперативном делу компаније „BioIRC“, на челу за спортска истраживања налази се еминентни стручњак проф. мр Радивоје Радаковић, који је у нашем клубу радио као кондициони тренер у стручном штабу Роберта Просинечког. Он ће у сардањи са кондиционим тренером проф. Милошем Ђуровићем, који је кординатор сектора за физичку припрему Омладинске школе ФК Црвена звезда, по први пут на нашим просторима оформити аналитичко-дијагностички центар у оквиру самог клуба, који ће бити задужен за праћење морфо-функционалног и биомеханичког развоја наших младих играча.

– Овај пројекат је веома битан за развој и напредак младих фудбалера, али он ће нам донети и много тога у побољшању и унапређењу методике тренажног процеса. На моје инсистирање у договору са директором Драганом Младеновићем и пословним директором Предрагом Турином, данас је озваничена сарадња са БиоИРЦ тимом. Радаковић ће бити супервизор овог центра и нећу крити задовољство што ћемо поново сарађивати. Он је проверен стручњак са којим сам радио у ФК Црвена звезда и ОФК Београду и морам напоменути да сам сигуран да ће ова сарадња са његовим научно-истраживачким тимом доста донети омладинској школи, јер је овакав центар саставни део сваког озбиљног европског клуба – истакао је проф. Милош Ђуровић.

Истраживачко развојни центар за биоинжињеринг „BioIRC“ из Крагујевца бави се компијутерским праћењем и испитивањем активности и способности спортиста. У свом раду користи најсавременију опрему за процену и анализу биомеханичких, морфолошких, моторичких, функционалних и метаболичких стања и спостобности спортиста (испитивањем спортиста на платформама које мере силу, high-speed камера, ЕМГ, ЕКГ сигнали, замор мишића итд.). Специјално за потребе ФК Црвена звезда радиће се анализе компјутерског праћења утакмица са аутоматском статистиком о путањи, брзини, убрзању, пасовима. Овом веома прецизном анализом могу се пратити кретне активности и структура кретања сваког играча појединачно, али и целог тима уз помоћ ултрабрзих посебних камера и домаћег софтвера развијеном за те потребе (tracking motion software analysis by BioIRC).

Проф. Радаковић је са пуно оптимизма након потписивања уговора истакао следеће:

– Заиста се радујем на неки начин враћању вољеном клубу и исказујем захвалност господину Младеновићу и колеги проф. Ђуровићу на очигледном препознавању модерних светских фудбалских тенденција огледаних у аналитичко-дијагностичким активностима и њиховој корпорацији у планирању и спровођењу тренажног програма. Наиме, од будуће сарадње БиоИРЦ-а и ФК Црвена звезда може се очекивати да сваки играч као и екипа омладинског погона буду скенирани на најегзактнији могући начин и да тренерима и експертима у раду са нашим клинцима у сваком тренутку буду расветљени сви простори моторичких и функционалних способности, као и сегменти  биомеханичког и морфолошког статуса. Морам се осврнути и на компијутерску  анализу утакмица (Sport tracking motion analysis) која ће нам омогућити да познајемо обим и интезитет кретања играча на утакмици и да их поредимо са светским стандардима у складу са одговарајућом узрасном категоријом, али и да радимо на унапређењу свих сегмената такмичарске перформансе – рекао је Радаковић.

Повезане вести

4 comments

zoki нов 6, 2015 at 00:47

Imati ovakvog direktora omladinske skole je bruka, covek prvo deluje kao ulicar, covek umislioda moze sa Djurom i Pericom da da prvom timu igrace, mislim ovo je bruka i sramota, pa dali je dovoljno da neko odigra 50 ili 80 utakmica za zvezdu, i da zaradi neke pare i da to bude dovoljno da bude direktor omladinske skole jednog brendiranog kluba. Ma dok se klub neproda ovo ce biti propast, Odelo necini coveka to kazu, ali kad pogledate ovog ‘direktora’ mislite da je sa duznim postovanjem zidar sofer e to mi je naj prikladnije. Sramota ko ga je doveo Terza ko je Terzu doveo, sta je ovo dokle ce ova ludnica da traje, e Zvezdo legende ti sede po coskovima kluba a ti oces napred sa umisljenim igracicima koji su dosli do din.

Reply
Драган нов 6, 2015 at 08:07

Весна, једини сте ко пљује по Младеновићу.

Reply
dejo нов 4, 2015 at 21:01

Pravi potez tebe direktore omladinske skole nase Crvene Zvezde Mladenovicu ovo je bilo potrebno nasoj Crvenoj Zvezdi

Reply
vesna нов 6, 2015 at 00:36

koliko ce ih ovaj jos zaposliti, alo dali vi znate de se nalazite, ko ove ljude placa.Ko dozvoljava da kad god neko dodje na neko mesto dovede bataljon ljudi, on ode kao los, a ostavi ljude klubu , dokle to.

Reply

Leave a Comment