Moja Crvena Zvezda
БлоговиВладимир

139. večiti derbi – strah od istine

139. večiti derbi

Veliki fudbalski znalac Dragan Đurić, koji je trenutno vršilac dužnosti predsednika komšijskog fudbalskog kluba već danima sebi daje za pravo da odlučuje da li će se i kada odigrati 139. večiti derbi. Ako je i od njega mnogo je.

Možda neko pomisli da nenamerno pogreših kada u prvoj rečenici oslovih dotičnog sa vršiocem dužnosti, ali… Pa svi znamo da se prvi čovek komšijskog FK, ne nalazi gde i stadion, već negde u centru grada, tj. na Terazijama, sa sastancima obično u novobeogradskom hotelu Hajat.

Ali vratimo se već pomenutom 139. derbiju. Gore pomenuti gospodin danima u javnosti daje izjave tipa „Derbi treba igrati u decembru“, ili „ Partizan nije dao saglasnost“,… a sve u cilju navodne (ne)bezbednosti na našoj Marakani.

Šta se krije iza svega?

Komšije koje su tako superiorne u srpskom fudbalu i predstavljaju perjanicu na evropskoj sceni brinu za bezbednost. Postoji strah da se njihovi Brankovići ne provedu loše na stadionu koji je u svojoj istoriji ugostio najveće zvezde svetskog fudbala.

Gospodine Đuriću, Vaš strah je opravdan. Ali samo u domenu fudbalske igre. Sve što može da se dogodi to je da ka Humskoj ulici krenete sa 2,3 lopte u mreži. Da li je u tome strah? Da li strah leži u Kaluđeroviću, Trifunoviću ili Kaduu? Ili ste možda svesni da Vaši puleni nemaju kvalitet da  odigraju dve jače utakmice u nekoliko dana. Nakon prethodnog poraza u LŠ i velikog glorifikovanja istog, novosadski crveno-beli su vam u derbiju već pokazali kako se igra fudbal. I zbog svega toga smatrate da bi bilo bolje da igrate tek onog momenta kada završite statiranje u LŠ.

Đurićeve izjave bi i mogle da se razumeju, jer strah je ipak jasan, ali ne mogu shvatiti da rukovodstvo Super lige tako nešto dozvoljava. Da li neko u Udruženju Superligaša sme da se suprostavi Đuriću i kaže da se derbi igra tada i tada, bez obzira šta gospodin na to rekao. Stidljivo se provukla informacija da ukoliko ne dođu na derbi mogu biti kažnjeni i sa gubitkom do devet bodova. Da li neko razmišlja da bi koalicija Tole-Đurić to dozvolila, ili bi pod izgovorom fudbalske svetinje meč bio zakazan za onaj trenutak kada same komšije odluče da su spremne za utakmicu.

Cenjene komšije, jasno je da pogled na tabelu boli i da ni vaše rukovodstvo u FSS ne zna kako da tu situaciju promeni, ali lepo bi bilo da dođete i na zelenom tepihu pokažete da ste bolji ili pružite ruku boljem. Neka konačno i ovo rukovodstvo komšijskog FK pokaže da zna šta znači sport i sportska borba i sportska kultura.

Za kraj još jedno pitanje. Svi vaši novinari ističu kako su incident u Đenovi pokrenuli navijači Zvezde i da se Vi zbog toga ne možete osećati sigurni na stadionu na kome je siguran bio i trofej sa velikim ušima. Idioti koji uradiše šta uradiše u Italiji nisu navijači niti jednog kluba već maloumnici kojima mesto nije na fudbalskim stadionima, ali kako se na ogradi boksa za gostujuće navijače u Đenovi pojavi i nalepnica sa natpisom „Grobari jug“?

Повезане вести

4 comments

Leave a Comment