Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Deki srećan rođendan!

Dejan Stanković
Dejan Stanković

Dejan Stanković je u utorak proslavio jubilarnu stotu utakmicu u dresu nacionalnog tima, a danas proslavlja 33 rođendan. Na današnji dan, 11.septembra 1978. godine u Beogradu rodio se jedan od najtrofejnijih i najboljih fudbalera, kapitena Srbije i Crvene Zvezde.

Direktno iz omladinske škole, još “golobrad”, ali zemunac sa onom fudbalskom drskošću i bezobrazlukom, sa 16 godina debitovao je za naš tim, samo tri godine po dolasku. Tadašnji trener kadeta Branko Radović ga je otkrio i doveo kod nas, a zatim ga je “filovao”, kasnije trener u prvom timu, danas i selektor, njegov fudbalski otac, Pižon Petrović. Ko bolje od Zvezdinog deteta zna kako treba postati Zvezdino dete. Deki je, po sopstvenom priznanju, bežao iz škole i menjao više prevoza da bi stizao na treninge voljenog kluba, u kome je bio zajedno sa, između ostalih, kumom Markom Pantelićem, Nikolom Lazetićem, Nenadom Lalatovićem… Prepreka nije bilo. Nepune četiri godine posle Barija, 11.februara 1995. godine novi šampion je stigao na “Marakanu”. Debitovao je protiv OFK Beograda kod Ljupka Petrovića, a protiv Budućnosti 18. avgusta postigao prve golove.  Kada je Rambo Petković otišao u Real Madrid, 10 na leđima je već bila vlasništvo ljubimca svih navijača. Sa 19 godina, najmlađi kapiten u istoriji kluba. Usledile su neverovatne utakmice za pamćenje, pre svega, u derbijima i protiv nemačkog Kajzerslauterna, koji je Deki srušio, titule. Jedna šampionska titula, tri kupa, ali zauvek ljubimac navijača. U leto 1998. za 24 miliona nemačkih maraka otišao je u “Večni grad”, Rim i Lacio, a on večno ostao u srcima naših navijača. 85 utakmica, 30 golova.

U Laciu na debiju postigao pogodak, protiv Pjaćence. Tada je krenuo trend dovođenja najboljih igrača sveta u jedan klub, ali ni Veron, Manćini, čak ni Pavel Nedved, bez Mihe i Dekija nebi došli do titule. Za pet i po godina u svetlo-plavom dresu osvojio je titulu šampiona Italije, kup, Kup Kupova, Super Kup Evrope, dva Super Kupa Italije. Zbog svoje igre i držanja na terenu navijači Lacia su ga prozvali “Il Dragone”, Zmaj. Sve je rekao odbijanjem da igra protiv svoje Zvezde 2002. godine u Uefa Kupu, golovima protiv komšija godinu dana pre. U januaru 2004. godine prelazi u Inter.

Kada je došlo vreme da pokaže klasu, pokazao je. Kada su ga najviše otpisivali i stavljali na transfer listu, vraćao se. U Interu je osvojio sve, iako početak nije bio sjajan. A onda 5 skudeta, iako ne svih pet na terenu, 4 Kupa Italije, 4 Super Kupa Italije, prvak Evrope, prvak Sveta. Neverovatni potezi i golovi sa pola terena iz voleja, 40m, lider i vođa… – Dejan Stanković!

Za reprezentaciju je debitovao kao devetnaestogodišnjak, protiv Južne Koreje 22. aprila 1998. godine na našem stadionu i u pobedi od 3:1 postigao prva dva gola, od ukupno 15 na dosadašnjih 100 mečeva. U utorak u pobedi protiv Farskih Ostrva 3:1, je odigrao jubilarni stoti meč. Jedini je fudbaler u istoriji koji je učestvovao na tri Svetska prvenstva sa tri različite reprezentacije (Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija).

Stanković u Zvezdinom dresu
Stanković u Zvezdinom dresu

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 40 mečeva, za Srbiju i Crnu Goru 21, a meč protiv Farskih Ostrva  mu je 39. sa grbom Srbije. Do kraja kvalifikacija su ostala još dva meča u kojim bi trebalo da stigne, a ako se reprezentacija Srbije plasira u baraž za EP sledeće godine i da prestigne, još uvek aktivnog rekordera, Savu Miloševića po broju utakmica za državni tim. Ujedno bi, ukoliko Srbija uspe da se plasira na EP, to bilo prvo učešće Stankovića na tom takmičenju. Ukoliko ne uspe, to će biti kraj reprezentativne karijere velikog majstora i gospodina!

Gospodin na terenu, gospodin i van njega. Svaki dan slušamo one koji hvale Dekija kako im je pomogao u najbitnijim trenutcima. Milan Vilotić je poslednji primer. Deki je uvek tu, njegovo ime svuda znači. Deki je oženjen Anom, sestrom saigrača iz Crvene zvezde, slovenačkog reprezentativca Milenka Aćimovića i ima četiri sina.

Zvezdino dete sa druge planete. Srećan rođendan Deki, srećan rođendan kapitenu! Mi te čekamo na “Marakani” došao kao kapiten reprezentacije ili kao naš kapiten, ti si uvek domaćin.

Nisam ja bio cigan, ja ću uvek biti cigan! “

 

Повезане вести

18 comments

жељко сеп 12, 2011 at 10:58

Срећан рођендан шампионе. Само мала исправка, Деки је игра на европском 2000. године и има 3 сина. Поздрав…

Reply
Marko сеп 11, 2011 at 21:53

Pitanje za administratore, kada ce biti odgovori Roberta Prosineckog?

Reply
Maja сеп 11, 2011 at 21:44

Deki <3 srecan rodjendan 🙂 nadam se da ces se vratiti kada dodje vreme da ponovo zaigras u ZVEZDI koju volis i zbog koje si postao pravi majstor 🙂 sve najbolje ti zelim legedo moja..

Reply
aca сеп 11, 2011 at 21:26

Deki srecan rodjendan.Pitanje za admin -a i za ostale koji znaju kada pocinje upis dece u zvezdinu omladinsku skolu,tj. testiranje dece ispod severne tribine.Unapred hvala

Reply
Danijela сеп 11, 2011 at 21:15

Srecan rodjendan i jos puno utakmica da igras i naravno da zaigras neku i za ZVEZDU <3

Reply
f сеп 11, 2011 at 21:00

razocarao si me kao covek kad sam cuo da karijeru ne zavrsavas u zvezdi…j***le te pare

Reply
Dark сеп 12, 2011 at 08:55

Ne radi se o parama. Deki je vise puta dokazao da mu pare ne znaci nista! Kome je sve do sada pomagao, svi to dobro znamo.
Radi se o tome da covek vec 13 godina zivi u Italiji, a njegova cetiri sina od samog rodjenja i navili su na Italijansku skolu i Italijanski zivot uopste. I sad Deki treba da se vrati samo da se neki od nas nebi drndali?! Razmisli malo….
Uostalom, vratice se Deki jednog dana u Zvezdu kao funkcioner. Siguran sam u to.

Reply
Danijela сеп 12, 2011 at 16:27

Mislim da gresis ipak je Dejan Stankovic veliki ZVEZDAS i rekao je u jednoj emisiji damozda ipak zaigra za ZVEZDU nas kraju karijere zasto da ne !!!!!!

Reply
PERA BOR сеп 11, 2011 at 20:50

Deki srecan rodjendan i da sledeci proslavis na marakani kao igrac kluba za koji zivis.

Reply
dexa7 сеп 11, 2011 at 20:37

Srecan rodjendan pa da nam se uskoror vratis!

Reply
ZVEZDA ŠAMPION сеп 11, 2011 at 19:06

Srećan rođendan legendo, vrate Zvezde ćeti uvek biti širom otvorena!

Reply
Celavi91 сеп 11, 2011 at 18:59

Srecan rodjendan legendo !!

Reply
CANE сеп 11, 2011 at 18:46

SRECAN RODJENDAN PA DA NAM SE VRATIS …………….

Reply
Nikola сеп 11, 2011 at 18:39

Srecan rodjendan!

Reply
Pera сеп 11, 2011 at 18:11

Srecan rodendan deki! 😀 i da nam se vratis u Zvezdu ko sto si obeco 😀

Reply
Dark сеп 11, 2011 at 17:59

Ja mu cestitah licno ali evo i ovim putem, Srecan rodjendan kapitenu! 🙂

Reply
Raka Delija сеп 11, 2011 at 17:46

Срећан рођендан мајсторе!

Reply
nikola сеп 11, 2011 at 17:55

srecan rodjendan i da nam se vratis u zvezdu

Reply

Leave a Comment