Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Učinak Zvezdaša širom sveta

Ovog vikenda bivši igrači Crvene zvezde i svi ostali fudbaleri koji navijaju za naš klub su imali sjajne učinke. Da ne idemo mnogo unapred, krećemo redom, od Premijer lige.

Ненад Милијаш
Nenad Milijaš na klupi "vukova"

Nemanja Vidić se nije još oporavio od povrede, te nije bio u mogućnosti da nastupa za Mančester Junajted. Šampioni Engleske nastavljaju sa rešetanjem mreža protivnika, a posle Arsenala, gorko iskustvo je dobio i Bolton, koji je na domaćem terenu deklasiran sa 0:5. I Mančester Siti je ponovo bio ubedljiv(3:0 protiv Vigana), ali u timu „građana“ nije bilo Aleksandra Kolarova, bivšeg omladinca Zvezde. I pored odličnih utakmica u reprezenttivnom dresu, Kolarov je bio rezerva Gaelu Klišiju i još jednom se našao na klupi. Ni Nenad Milijaš se nije proslavio. Grejao je klupu na utakmici u kojoj je njegov Vulverhempton ѕavladan od londonskog Totenhema sa 2:0. U Čempionšipu nije igrao Nikola Žigić, čiji je Birmingem Siti ubedljivo slavio protiv Milvola sa 3:0.

U Francuskoj je stanje bilo dosta bolje. Bivši kapiten, Pavle Ninkov igrao je do 78. minuta u dresu Tuluza, koji je u nadoknadi vremena slavio na gostovanju Kaenu. Ljubičasto-beli su tako osvojili deseti bod u učvrstili se na petoj poziciji Lige 1. Milan Biševac nije bio u planu za utakmicu Pariz Sent Žermena i Bresta, кoja je završena sa 1:0 u korist „svetaca“. Nemanja Pejčinović je igrao na 90 minuta utakmice Monpeljea i Nice, koja je završena minimalnom pobedom domaćina. Sjajni levi bek je u 61. minutu zaradio žuti karton, ali više treba da ga brine pozicija Nice na tabeli, koja je trenutno pretposlednja sa svega dva osvojena boda. U Ligi 2 je blistao Filip Đorđević, čiji je Nant kao domaćin igrao 1:1 sa Le Manom.  Žuto-zeleni su ovako zaradili tek četvrti bod iz šest utakmica.

Najslabiji učinak su imali Zvezdaši iz Španije. Duško Tošić i Dejan Lekić nisu bili u planu za utakmice Betisa(1:0 Maljorka), odnosno Osasune(2:1 S. Hihon), pa im preostaje naporan rad na treninzima, ne bi li se izborili za mesto u startnih jedanaest.

Душан Баста
Dušan Basta, heroj Udinezea

Najlepše iznenađenje smo dobili u Italiji! Dušan Basta je posle više od godinu i po dana startovao za Udineze, i već posle dva minuta igre je bio strelac! Time je klub iz Udina poveo sa 1:0 protiv Lećea. Ipak, da je heroj utakmice, plavokosi fudbaler je potvrdio kada je odigrao sjajan dupli pas sa Di Nataleom, koji je to rutinski iskoristio. U timu đalo-rosih sa juga Italije se našao i Nemanja Tomović, koji je bio nemoćan u obe situacije kod golova Udinezea. Dejan Stanković je juče proslavio svoj 33. rođendan, ali na terenu njegov Inter nije išlo najbolje. Prvo je „sve krenulo kao po loju“ , kada je Deki asistirao Dijegu Armandu Militu za 1:0 na gostovanju Palermu. Ipak, Palermo se nije predavao, pa je uspeo da izjednači rezultat. Sa 1:1 se otišlo na poluvreme, a već posle šest minuta igre drugog dela, nero-azuri su opet došli do prednosti preko Milita. Palermo je smogao snage, i preokrenuo na 4:2, a počasni gol a Inter je postigao Forlan u nadoknadi vremena. Inter je ovako nastavio svoju lošu seriju, i već četiri utakmice ne zna za pobedu. Đenova Boška Jankovića je igrala nešereno, 2:2 sa novim-starim članom Serije A, Atalantom. Ipak, srpski internacionalac nije bio u protokolu ovog meča.

Odličan je bio i Zdravko Kuzmanović u Bundesligi. Njegov Štutgart je deklasirao Hanover, a strelac drugog gola za Švabe je bio upravo srpski reprezentativac. Zdravko je ovako nastavio odličnu statistiku postignutih golova, jer je prošle sezone na 32 utakmice čak devet puta bio strelac. Ne treba napominjati da je ovakav rezultat za veznog fudbalera više nego odličan.

Nešto severo-zapadnije od Nemačke, u Belgiji, posle dužeg perioda smo videli i Ibrahima Gaja na terenu. Proveo je svih 90 minuta utakmice Lirsa i Lokerena, koja je završena bez pobednika, sa po jednom loptom u mreži na obe strane. Gaju je ovo bila tek prva utakmica na kojoj je igrao od utakmice Lokerena i Genta, maja ove godine. Visoki štoper je na minuloj utakmici dokazao da je vredan Lokerena, i da uvek može da se računa na njega.

Филип Ђуричић
Filip Đuričić

U Holandiji je blistao mladi Filip Đuričić. Odlični fudbaler je u pobedi Herenvena nad Gronigenom od 3:0 postigao treći pogodak, i time zapečatio sudbinu zeleno-belih. Nenad Srećković je u 64. minutu ušao u igru za De Grafšap, koji je trijumfovao protiv NEC-a iz Nijmegena sa 1:0. Ovo je bivšem Zvezdinom fudbaleru bio debitantski nastup za plavo-bele iz Doetinčema. Najslabiji učinak u zemlji vetrenjača imao je Jagoš Vuković, koji je sa klupe gledao veliku pobedu Rode nad Tventeom(2:1). Žuto-crni su se ovako popeli na deseto mesto i imaju šest bodova.

Za portugalsku Benfiku je u nadoknadi vremena igrao Nemanja Matić. On je ušao u igru umesto Gajtana, tako da je na terenu proslavio pobedu lisabonskog kluba nad  Vitorijom Gimaraeš od 2:1. Benfika je tako osvojila deseti bod, i deli drugo mesto sa Bragom.

Никола Мијаиловић
Nikola Mijailović

U Rusiji je moskovski Spartak slavio u Permu protiv domaćeg Amkara sa 1:0. U permškoj ekipi su se našli i Marko Blažić i Nikola Mijailović, s tim što je Blažić „požuteo“ u 16., a napustio teren u 89. minutu. Ipak, ni jedan od pomenutih igrača nije bio dovoljno dobar da spreči Nikolasa Parehu u 85. minutu, koji je doneo bodove bratskom klubu naših navijača. Ognjen Koroman je sa klupe gledao svoje saigrače iz Krile Sovjetov kako pobeđuju Tom iz Tomska. Ovo su za klub iz Samare bili veoma važni bodovi protiv konkurenta u borbi za opstanak. Krasnodar je u ruskoj Premijer ligi priredio jedno od tri najveća iznenađenja, savladavši kazanjski Rubin sa 3:1. Bekove u ekipi zeleno-crnih su pokrivali Ognjen Vranješ i Dušan Anđelković, koji su kao i cela ekipa Krasnodara odlično odigrali. Mladi reprezentativac BiH je zaradio i žuti karton, ali trener Muslin mu to sigurno neće zameriti. Zenit iz Sankt-Petersburga je doživeo katastrofu u Moskvi, i to od Lokomotive. Naime, nebesko plavi su vodili sa 2:0 do poluvremena, a onda je usledio „raspad sistema“. Krajnji rezultat je bio 4:2 za Lokomotivu. Ipak, sreća u nesreći kluba iz „Severne Venecije“ je ta što se direktni konkurent u borbi za titulu, CSKA još više izblamirao, izgubivši od Dinama sa 4:0! Ovako su CSKA i Zenit ostali izjednačeni, ali već mogu osetiti dah Dinama, koji ima samo 2 boda manje!

Minulog vikenda smo gledali i veliki povratak Miloša Ninkovića u tim Dinama iz Kijeva. On je postigao vodeći gol za svoju ekipu protiv Iljičeveca i time pokazao treneru Juriju Seminu da može da računa na njega. Dinamo je ovom pobedom ostao u koraku sa šampionom Šahtjorom, koji, takođe ima 23 boda, uz bolju gol-razliku. Za razliku od Ninkovića, Dišljenković već duže vreme ne brani za Metalist, a nište ne ukazuje da će se stanje na golu ovog ukrajinskog kluba menjati, jer je Gorjanov, konkurent Dišljenkovića na poslednjih pet mečeva primio samo jedan gol.

Драган Мрђа
Dragan Mrđa

I Dragan Mrđa je posle mnogo vremena obukao dres Siona, koji je posle katastrofalnоg poraza na domaćem terenu(0:4 Servete) ubedljivo slavio u gostima Tunu. Mrđa je na ovoj utakmici igrao do 64. minuta kada ga je zamenio Mutš. Treba očekivati Mrđu u Sionovom dresu sve češće, jer se od povrede zadobijene krajem prošle sezone uspešno oporavlja i ulazi u formu.

Milan Dudić nije pružio blistavih 45 minuta za Štrum iz Graca, pa za ispravku nije dobio priliku u drugom delu utakmice sa Admirom. Izmene trenera Štruma su urodile, plodom, ali zaostatak od 3 gola sa poluvremena crno-beli nisu mogli da nadoknade, te su bili savladani sa 4:2.

Sa evropskog prelazimo na američki kontinent. Ernan Barkos je odigrao svih 90 minuta meča u kojem je LDU Kito u nadoknadi vremena slavio protiv Espolija. Iako su jedva osvojeni, ovi bodovi su itekako bitni LDU-u, ne bi li ostao u trci sa Deportivom, koji iovako ima 9 bodova viška u ekvadorskom šampionatu.

Segundo Kastiljo je  imao verovatno najgori vikend u karijeri. Em što je njegova Pačuka deklasirana od Tajgersa sa 5:0, em što je on postigao auto-gol. Ovim porazom, Pačuka je ostala na 10 poena, i deli 9. mesto sa još tri kluba.  Ipak, Kastiljo i njegovi saigrači imaće šansu da se iskupe u narednom kolu, kada dočekuju poslednjeplasirani Atlas.

Саша Стаменковић
Saša Stamenković

Prelazimo na azijski kontinent. Dušan Đokić je igrao svih 90 minuta u šampionatu Saudijske Arabije za Nadžran, koji je igrao 2:2 sa Al Fatehom. Da naglasimo, Đokić je ovog leta iz poljskog Zaglebija, gde nije imao veliku minutažu stigao u Saudijsku Arabiju.

Za uzbekistanski Bunjodkor je do 80. minuta igrao Miloš Trifunović. Iako najbolji strelac prvoplasirane ekipe uzbekistanskog šampionata nije postigao gol, Bunjodkor je  slavio sa 3:1 protiv Kizilkima. Na terenu nije bilo bivšeg kapitena, Slavoljuba Đorđevića.

U Azerbejdžanu je nesrećnim auto-golom izgubio Nefči od Kazara u gostima. Na golu šampiona azerbejdžana se našao i Saša Stamenković, koji je bio nemoćan u situaciji odbijanja lopte od Abišova. Nefči je tako ostao na šest poena iz četiri utakmice, što se ne može smatrati uspehom za ekipu koja juri titulu.

A u kineskom Džiangsuu za mesto u startnih jedanaest se izborio Aleksandar Jevtić. Njegova ekipa je remizirala sa Tiandžinom(2:2), a srpski internacinalac je proveo svih 90 minuta na terenu. Iako danas nije, Jevta u Kini često postiže golove, i ima odličan učinak-na 9 mečeva je 7 puta tresao mreže protivnika. I Vladimir Bogdanović je nastupao za Liaoning Hongjun, ali njegovi saigrači i on nisu uspeli da savladaju pekinški Guoan, i na kraju je ostalo kao i na početku te utakmice-0:0.  U Kini nije igrao nekada standardni defanzivac Šanksi Čanbe, Miloš Bajalica, a ovaj tim je poražen od Šangaj Šenhue sa 2:1.

U Japanu je meč između Kašive i Nagoje do 68. minuta igrao crnogorski internacionalac, Igor Burzanović. Odigrao je solidnu utakmicu, ali su njegovi saigrači podlegli pritisku i na kraju izgubili 2:1, iako su ovidili 0:1.

Zvezdaši su minulog vikenda imali odličnu i minutažu i učinak, i nadamo se ovakvim partijama fudbalera kojima je crveno-bela boja u srcu i narednih nedelja.

Повезане вести

9 comments

милпар сеп 13, 2011 at 11:16

Што Стамени брани у црном дресу?Зар нје тражио црвени?

Reply
Немања сеп 13, 2011 at 13:29

Verovatno je na utakmici sa koje je snimljena fotografija Nefči igrao sa ekipom koja je imala crne dresove, ili je igrao kao gost u crvenim dresovima. Ne znam tačno kakve dresove nose na strani. No, to je ipak manje bitno, bitno je da se Stameni izborio za prvo mesto u timu, i da ima kontinuitet.

Reply
Andrija сеп 12, 2011 at 21:27

Sion nije izgubio od Sektika .

Reply
Немања сеп 12, 2011 at 23:33

Није изгубио 3:0, већ је добио 3:1, грешка, биће исправљена.

Reply
Delija Brate сеп 12, 2011 at 20:44

Kakvi su sad Dušan Anđelković i Ognjen Vranješ,mislim da li su se išta poboljšali od odlaska iz Zvezde?

Reply
Немања сеп 12, 2011 at 20:55

Анђелковић је и у Звезди пружао одличне партије, а Врањеш је-неискоришћен играч! Одличан десни бек, и био би одлична конкуренција сада у екипи. Јефтино је продат Шерифу, а сад одлично игра у Русији.

Reply
милпар сеп 12, 2011 at 22:24

Душан Анђелковић је врхунски лијеви бек,не знам зашто је био оспораван,али је по мени,увијек остављао срце на терену.
Врањеш је неискоришћен,као што рече овај горе,мада мислим да је штопер,али може играти десног бека.

Reply
Milos.Pavlovic.Czv-Gunja сеп 12, 2011 at 16:52

Sta se desilo sa onim kupom gde treba da igra Barsa , Zvezda itd ??? Valjda je to imalo veze sa ovim Bunjodkorom ( ili kako vec ) ?

Reply
Vuk сеп 12, 2011 at 16:59

Ja mislim da nema nista od toga 🙂

Reply

Leave a Comment