Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаКошаркаНајновијеРегионална лига

Нова историја кошарке, нови модел Евролиге, да ли и са АБА лигом?

Нови модел Евролиге би изгледао слично НБА лиги – 11 клубова је потписало уговоре на 10 година са Евролигом, по једно место је обезбеђено за освајача Еврокупа и победника квалификација, а три места за национална и регионална првенства. Да ли и за АБА лигу?

 

Евролига и IMG компанија потписали су десетогодишње уговоре са 11 најмоћнијих клуба Европе и договорили нови концепт такмичења који ће бити сличан НБА лиги. Олимпијакос, Армани Милано, ЦСКА, Барселона, Реал Мадрид, Фенербахче, Панатанаикос, Ефес, Макаби, Лаборал Кућа и Жалгирис потписали су уговоре и постигли договор о новом моделу такмичења, по којем ће у наредној сезони учествовати 16 клубова и играти по принципу свако са сваким, двокружно. Након лигашком дела уследио би плеј-оф на три добијена меча, а после тога би се ишло на фајнал фор.

АБА лига ће тражити своје место међу 3 преостала који су додељени националним и регионалим такмичењима, али се још увек чека одлука Евролиге. Напоменуто је да се у будућности број учесника може проширити.

Еврокуп ће се играти по садашњем моделу Евролиге – 24 тима, 21 из националних шампионата, три вајлд карте/позивнице. после прве фазе, играће се Топ16, затим четвртфинале, полуфинале и финале.

ФИБА је позвана да учествује у новом формату Евролигеза добробит клупских и репрезентативних такмичења, а клубови су се захвалили ФИБИ на досадашњој сарадњи.

Остаје питање да ли ће АБА лига добити место у новој Евролиги, самим тим да ли ће Црвена звезда имати прилику и улогу у новој историји кошарке.

Повезане вести

Leave a Comment