Moja Crvena Zvezda
Други пишуЗвездине легендеФудбал

Zvezdine legende o čika Bori

Bora Kostić

Da istinske legende nikada ne umiru, pokazuje i primer Bore Kostića, fudbalera i čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u Zvezdinoj fudbalskoj istoriji. Svojim partijama na terenu, treninzima, odnosu prema dresu, ali i savetima, čika Bora je zaslužio da se nađe u srcima svih onih koji su imali tu sreću da ga upoznaju.

Dragan Džajić se dobro seća svojih prvih fudbalskih koraka u Crvenoj zvezdi, i koliko mu je Bora Kostić pomogao na početku karijere.

– Ne bih mogao da se vežem samo za jedan događaj, ja sam s Borom igrao kada sam bio najmlađi igrač u timu, a on bio najstariji. Čak smo bili i cimeri na nekim pripremama. Bora je uvek bio čovek koji je davao savete. Drago mi je da sam sa njim igrao skoro tri godine u Crvenoj zvezdi. I tada, u svojim poznim godinama, Bora je bio strah i trepet za sve golmane. On je gradio i izgradio zaista veliko fudbalsko ime, i spada u red najboljih igrača ikada koji su igrali u Crvenoj zvezdi. Njegov učinak u Zvezdinom dresu jedan je od najvećih, ako ne i najveći – rekla je treća Zvezdina zvezda, na otvaranju spomen ploče Bori Kostiću.

Predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić smatra da Bora Kostić može biti pravi uzor svim fudbalerima.

– Ono što je Vladica rekao, to je i najbolja slika o Bori Kostiću. Ja nisam imao prilike da ga gledam, puno sam mlađi, mogao sam samo da slušam i da prenosim tu divnu priču o jednom golgeteru i igraču koji je postigao neverovatno veliki broj golova, i to je nešto što ne sme da se zaboravi. Mi to moramo da prenosimo na buduće generacije, da bi Bora bio idol i lep primer budućim golgeterima. Bora je sam za sebe priča – rekao je Lukić.

I četvrta Zvezdina zvezda, Vladimir Petrović Pižon, nosi lepe uspomene na čika Boru.

– Ja ga se sećam kao ozbiljnog čoveka, ozbiljnog trenera. Kada sam ja počinjao u Crvenoj zvezdi, Bora je bio pomoćnik Miljana Miljanića, i ja sam baš sa njim radio prve treninge, imam čak i jednu sliku. Bio je vrlo ozbiljan, bio je dobar pomoćnik, i praktično ja kada sam počinjao, dobijao sam savete od njega. Bio je dobar čovek i dobar učitelj – rekao je selektor Srbije.

Ratomir Dujković je istakao da mu je upravo Bora Kostić na treninzima pomagao da napreduje.

– Govoriti o njegovoj fudbalskoj karijeri i ljudskim osobinama je nepotrebno. Poznavao sam ga lično, a imao sam i prilike da igram sa njim, doduše ja sam počinjao karijeru onda kada je on završavao. Mogu samo da mu se zahvalim, jer je on, onako dobar šuter kakav je bio, nakon treninga ostajao sa mnom i šutirao mi. Tu sam od njega mnogo naučio. Pored toga što je imao jak udarac, bio je i precizan. Uvek mi je govorio gde će i kako da šutne da bih ja to mogao da shvatim i naučim. Njegovi su se treninzi sastojali iz izvođenja slobodnih udaraca ili udaraca iz pokreta, tako da je jedino on znao kako tačno treba tu loptu da udari, i mislim da je to znanje preneo i na neke igrače Crvene zvezde – rekao je Dujković.

Повезане вести

Leave a Comment