Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Učinak Zvezdaša u evropskim takmičenjima

Iako Crvena zvezda do sada nikada nije igrala u takmičenjima UEFA, Ligi Šampiona i Ligi Evrope(otkako ovo takmičenje nosi ovaj naziv), njeni bivši fudbaleri u svojim novim timovima brane čast svog omiljenog kluba.

Грб UEFAU utorak, 13. i sredu, 14. septembra odigrano je prvo kolo ovosezonske Lige Šampiona. Zvezda se ove sezone može pohvaliti odličnom statistikom svojih bivših igrača. Čak sedmorica fudbalera koji igraju LŠ ove sezone su nosili crveno-beli dres. Među njima su: Nemanja Vidić (Mančester Junajted), Dejan Stanković (Internacionale Milan), Marko Pantelić (Olimpijakos), Aleksandar Kolarov (Mančester Siti), Nemanja Matić (Benfika), Aleksandar Luković (Zenit Sankt Petersburg) i Makedonac, Ivan Tričkovski (APOEL Nikozija).

U utorak su svoje utakmice igrali Olimpijakos i Marsej, i APOEL i Zenit. U ekipi grčkog predstavnika nije bilo Marka Pantelića, koji je ceo meč gledao sa klupe. Gosti sa juga Francuske su većim delom utakmice dominirali, i na kraju zasluženo pobedili sa 0:1. Crveno-beli su se tek probudili posle primljenog gola, ali to nije bilo dovoljne za dolazak do boda. U dvoboju kiparskog APOEL-a i ruskog Zenita smo videli najveće iznenađenje! Iako je ruska ekipa prva povela, na kraju je doživela neočekivan poraz od žuto-plavih(2:1). U timu kiparskog šampiona igrao je reprezentativac Makedonije, Ivan Tričkovski, i to ceo meč na vrlo dobrom nivou. Ipak, sreće da igra ovu utakmicu nije bio Aleksandar Luković. Popularni „Lune“ je sa klupe posmatrao dobru igru svojih saigrača, koja se na kraju, ipak nije isplatila. Da makar u Ligi Šampiona izbori mesto u prvom timu ruskog šampiona, Luković će imati šansu već na sledećoj utakmici protiv Porta, jer je na minulom meču Bruno Alveš, konkurent Luneta u odbrani, „zaradio“ crveni karton.

Kolatov proslavlja pogodak protiv Napolija
Aleksandar Kolarov, strelac protiv Napolija

Juče su se odigrali i preostali mečevi. Portugalska Benfika je ugostila slavni Mančester Junajted. Junajted je bio veliki favorit pred početak utakmice, iako u odbrani „crvenih đavola“ nije bilo povređenih Ferdinanda i kapitena Vidića. Ipak, da zna da igra fudbal uverila nas je vicešampionska ekipa portugalskog prvenstva. Domaćini su poveli sredinom prvog dela golom Oskara Kardoza, i diktirali su tempo većim delom prvog poluvremena, ali je iskusni Rajan Gigs poravnao rezultat pred kraj prvih 45 minuta. Ujednačenu igru oba kluba smo gledali prvih dvadesetak minuta drugog dela, a onda je Benfika preuzela totalnu inicijativu. Vredi napomenuti da je upravo u tom delu utakmice na teren ušao Nemanja Matić, kome je mesto ustupio Aimar. Matić je pružio odličnih petnaest minuta igre, ali ipak, malo sreće je nedostajalo njegovoj ekipi da dođe do bodova.

Drugi klub iz Mančestera, Mančester Siti, debitant u ovom takmičenju, ugostio je još jednog debitanta u Ligi Šampiona, italijanski Napoli. U timu „građana“ se za razliku od prošlog vikenda našao i srpski reprezentativac, Aleksandar Kolarov. Siti je dominirao većim delom utakmice, ali je Napoli preko Kavanija prvi postigao gol. Ipak, slavlje Italijana nije dugo trajalo, jer je već nakon pet minuta igre engleski klub došao do izjednačenja i to upravo preko odličnog Kolarova! Naime, defanzivci Napolija su napravili prekršaj u zoni šuta, što je Srbin rutinski kaznio i doneo bod svojoj ekipi. A Inter iz Milana je nastavio svoj niz katastrofalnih rezultata. Posle poraza od Palerma, u prvom kolu Serije A, Inter se obrukao i na svom terenu u Ligi Šampiona, izgubivši od turskog Trabzona! Prošlogodišnji šampion Evrope je u svim segmentima igre bio nadigran, i zasluženo izgubio od vicešampiona Turske. U očajnom timu nero-azura nije bilo kapitena srpske reprezentacije, Dejana Stankovića, što je možda i dodatno uticalo na lošu partiju vicešampiona Italije.

U još jednom Uefinom takmičenju, Ligi Evrope, takođe igraju bivši fubaleri Zvezde i njene pristalice. Ipak, danas su Zvezdaši vrlo loše nastupali. Em što ih ima svega šestosrica u takmičenju za koje se borila Zvezda, em što je samo jedan od njih igrao, i to ne ceo meč.

Нинковић
Miloš Ninković, jedini igrao u Ligi Evrope

Miloš Ninković je do 58. minuta branio boje kijevskog Dinama, koji je podelio bodove u grupi E sa engleskim predstavnikom, Stoukom(1:1). Ninković je solidno igrao, ali ga je trener zamenio, i na teren poslao Alijeva, koji se nije pokazao u mnogo boljem svetlu od srpskog reprezentativca. U svakom slučaju, Dinamo je zaradio vrlo važan bod u nimalo lakoj grupi sa Bešiktašom, Makabijem iz Tel Aviva i gore pomenutim Stoukom. Italijanski Udineze je savladao sa 2:1 poslednjeg Zvezdinog rivala u ovosezonskim kvalifikacijama za LE, ekipu Rena. Ipak, u crno-belom dresu kluba iz Udina nije bilo Dušana Baste, koji je minulog vikenda u Seriji A upisao gol i asistenciju. Basta, naravno još uvek ne može da igra na nivou koji je nekada pružao, posle više od godinu i po dana pauze, ali sigurno je da će po povratku u formu biti dobar konkurent na poziciji desnog beka.

Ni u Paris Sent Žermenu, koji je slavio protiv austrijskog Salcburga(3:1) nije bilo Milana Biševca. Bivšem kapitenu Valensijena je ovo druga utakmica zaredom kako ne igra u timu „svetaca“ i pitanje je da li će biti konkurent za naredne duele. Na golu ukrajinskog Metalista je ponovo blistao Gorjanov, što znači da je rezervna opcija žuto-plavih bio Vladimir Dišljenković. Bivši golman reprezentacije nastavlja lošu seriju, a pitanje je kada će se, odnosno da li će se ona i završiti. Iako je ispao iz Premijer lige, Birmingem Siti se nadmeće u Ligi Evrope, jer je osvojio Liga Kup. Na utakmici protiv Arsenala u tom finalu, koju su „plavci“ iz Midlandsa dobili sa 2:1, glavnu ulogu je imao Nikola Žigić, koji je postigao gol i namestio asistenciju. Ipak, čudnim odlukama tadašnjeg trenera MekLiša, Žigić više nije bio često u prvoj postavi, a Siti je postizao malo golova, i time ispao iz Premijer Lige. Svakako da to ima posledice i na jučerašnju utakmicu, koju je Birmingem izgubio od Brage sa 3:1 kod kuće. Žige ni sada nije bilo, a verovatno ga neće biti često ni u nastavku Čempionšipa i Lige Evrope. Poslednji na spisku igrača kojih nije bilo sinoć na terenu je Milan Dudić, koji je sa tribina posmatrao poraz Štruma od moskovske Lokomotive(1:2). Dudić je izgubio mesto u timu austrijskog prvoligaša, zbog očajne partije na poslednjoj utakmici u Bundesligi Austrije.

Svakako da zaključujemo da Zvezdu mnogo bolje predstavljaju učesnici Lige Šampiona, od kolega u timovima iz Lige Evrope, ali verovatno će se tokom sezone stvari popraviti i u drugom po jačini takmičenju u Evropi.

Повезане вести

2 comments

NRA7 сеп 16, 2011 at 12:26

Kolarov bombardira evropu 😀

Reply
dzozinjo_91 сеп 16, 2011 at 02:31

http://www.b92.net/sport/kosarka/vesti.php?yyyy=2011&mm=09&dd=15&nav_id=542316….Nista od Golubovica..Izgleda da je Popovicev povratak gotova stvar!! Da hoce bar Rakoc doci i dobra cetvorka…

Reply

Leave a Comment