Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Терзић: „Не бих волео да због финансијске ситуације срушимо оно што се 10 година чекало у Црвеној звезди!“

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић говорио је за „Мондо“ о финансијским проблемима клуба и начину решавања истих. Интервју преносимо у целости.

Проблеми Црвене звезде добро су познати. Без обзира на сјајна издања тима, поново би могло да се догоди да титула буде узалудна, односно да се екипа расформира на крају сезоне, а УЕФА стави забрану на учешће у квалификацијама за Лигу шампиона.

Да се то не би догодило, неопходно је прикупити три до четири милиона евра, каже генерални директор црвено-белих Звездан Терзић у интервјуу за МОНДО.

Тим новцем, тврди, могла би да се сачува и додатно појача екипа коју предводи Миодраг Божовић, да се намире дугови према запосленима и бившим играчима, који су недавно показали добру вољу и стрпљење потписавши репрограм, да клуб не би већ у октобру остао без Европе.

„Знате како је рекао Никола Пашић: ‘Спаса нам нема, пропасти не можемо“. Тако и ми у Црвеној звезди, тешко јесте, али новац морамо обезбедити и обезбедићемо га“, саопштио нам је Терзић и додао:

„Не бих волео да због финансијске ситуације срушимо оно што се 10 година чекало у Црвеној звезди. Сутра можемо и да имамо паре, али да оне не помажу. Паре јесу предуслов за успехе, али нису гаранција. Морати је у Интеру потрошио стотине милиона евра, па 16 година није могао да освоји титулу. Овде су се поклопиле коцкице, направили смо добар прелазни рок, довели компатибилне играче, направила се хемија између играча и тренера… Много је тешко направити добар тим и стварно не би ваљало да се све ово сруши“.

Тренер Миодраг Божовић недавно је новинарима рекао да је 16. децембар дан „Д“. Откуд баш тај датум?

„Планирали смо да играче после 16. децембра пошаљемо на одмор, али пре тога их морамо исплатити ако планирамо да их 12. јануара опет видимо на стадиону Рајко Митиц. То је укратко објашњење зашто тренер Божовић помиње 16. децембар као дан ‘Д'“.

Уследило је потом и опширније објашњење:

„Познато је спортској јавности да ми већ шест месеци живимо од новца који смо обезбедили трансфером Рајковића у Макаби. Налазили смо приватним каналима додатна средства и исплатили играчима и стручном штабу све зарађене премије и колико-толико одржали неку позитивну радну атмосферу. То сигурно није било довољно да се исплате све текуће обавезе и само су јединство у свлачионици, добра атмосфера међу играчима и велика харизма тренера Божовића одржали мир у професионалном погону“, навео је Терзић.

„Међутим, тај ентузијазам и љубав према Црвеној звезди имају своје границе, поготово међу странцима. У овом моменту Звезди су потребна три до четири милиона евра и ми морамо обезбедити финансијска средства за функционисање клуба, на овај или онај начин. Морамо! Фудбал је непредвидива ствар и све то добро може се срушити преко ноћи“.

Да ли је продаја играча једино решење да се прикупи потребан новац или постоје и други извори?

„Не очекујемо да нам новац неко поклони. Новац се, као и свуда у свету, мора зарадити! Од ТВ права, улазница, спонзора, УЕФА такмичења и трансфера. То су пет кључних извора прихода у свим клубовима света. С обзиром да су ТВ права продата још пре пар година, да су улазнице изузетно јефтине због мале платежне моћи наших грађана, да не играмо европске утакмице, нама преостаје само есконт спонзорских уговора са Телекомом и Гаспромом и трансфери играча. Волео бих да избегнемо продају играча, али видећемо“.

Део новца могао би да се прикупи и продајом играча који нису у првом плану, међутим…

„Ко ће да плати играча који не игра? Испрофилисало се европско тржиште, више не постоје средњи трансфери. Само они у које су укључени врхунски играчи и они у којима се купују млади и перспективни“, објашњава Терзић.

По његовом мишљењу, 41 играч са професионалним уговором није превише за Црвену звезду. Проблем је, сматра директор црвено-белих, што клуб нема своју филијалу.

„Црвена звезда као озбиљан клуб мора да има филијалу, у којој би играли њени играчи под уговором. На прву, 41 играч звучи много, али то нису само првотимци, већ и играчи из омладинске школе и играчи на позајмицама у другим клубовима… Звезда у овом моменту има 25 лиценцираних играча, док су остали на позајмицама и у Омладинској школи“.

Почетком августа добар део руководства Црвене звезде поднео је оставке на захтев навијача незадовољних резултатима и функционисањем клуба. Међу њима био је и Звездан Терзић, који је најавио да ће остати на својој функцији до избора новог руководства. Најављени избори, међутим, нису одржани, а Управни одбор није прихватио Терзићеву оставку, тако да он и даље обавља улогу генералног директора. „Таква је тензија тада била у клубу да су људи спонтано поднели оставке на своје чланство у УО. Оставку сам поднео и ја и искрено сам мислио да сам завршио своју мисију у Црвеној звезди исто као и други. Чак сам био разочаран што сам пристао да будем доведен и потрошен за кратко време, а да нисам добио ни време, ни логистику, ни слободу да нешто направим. Тада сам, као лице овлашћено пред законом, морао да останем до избора новог законског заступника који се међутим никада није десио. У међувремену су игре и резултати кренули онако како то Звездини навијачи не памте деценијама уназад, на изборима се није појавио ниједан председнички кандидат и ја сам остао да служим Црвеној звезди до данас… Свако ко ради у Звезди мора да ради одговорно као да ће овде радити 20 година, али и бити спреман да сутра оде из клуба ако је његов одлазак у интересу Црвене звезде“, каже Терзић.

Повезане вести

2 comments

otpisani101 нов 25, 2015 at 23:32

iskreno da kazem-nisam opcinjen zvezdinim legendama i nemam inace u zivotu idole i za mene postoji samo crvena zvezda a ljudi i legende su deo zvezdine istorije i tu je kraj price…nisam opcinjen likom i delom zvezdana terzica ali je on danas jedino pravo resenje za crvenu zvezdu…zvezdu je preuzeo kada niko nije ni hteo a ni smeo..secam se da su mi mnogi ljubitelji ala dzajic lupali minuse i pisali da je terzic lopov i da ima mnogo onih koji bi vodili klub koji je u to momentu ako se dobro secam ostao bez fudbalera,bez odbeglog presednika,inace legende kluba i prvi put i bez evrope…terzica mozemo da gotivimo ili ga mrzimo ali su cinjenice da ima hrabrosti,da preuzima svu odgovornost na sebe i da je sposoban covek…za ovakvu zvezdu u dugovima je jedino dobro resenje…setite se kako je raznim upravnim,nadzornim i ostalim kojekakvim odborima funkcionisala dzajiceva uprava…gde se jednoglasno donosile odluke i o kupovini nekog fudbalera a upravni odbor mesecima nije imao kvorum…setite se smusenog trenera stojanovica gde smo imali najbolju ekipu u ligi i najkukavickiju i najstaromodniju igru na planeti,gde nam je golman bajko,pa skoro bio najblji igrac i kada smo jedva osvojili titulu…i sto je jos gore za trenera stojanovica je to da se dzoni mijailovic ako ne vise,onda isto pitao i za sastav tima i za svlacionicu pa cak na veliku sreamotu dzajica i za upravu…danas zvezda sportski,rezultatski i na terenu izgleda najbolje pa ja mislim jos od barija…gotovo sam uveren da ce pronaci terzic neko resenje da izgura ovu sezonu i pokusa da zvezdu nekako uvede u ligu sampiona…ne znam zasto ali ja terzicu verujem…

Reply
gile нов 25, 2015 at 21:52

Ja mislim da Terzic moze biti kao Covic u basketu… Sta znam ima moju podrsku…mada koliko vidim ne gotive ga svi… Samo da sve bude kako treba…da nam ne odlaze za dz…

Reply

Leave a Comment