Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Дерби сезоне: Црвено-беле против шампиона Србије

У суботу 5. децембра од 19 часова у дворани “Баскет сити“ на програму је први дерби тренутно два најбоља српска женска кошаркашка клуба – Црвене звезде и Радивоја Кораћа.

Дуел нашег најтрофејнијег клуба, некадашњег владара Европе и тренутно другопласиране екипе против браниоца титуле, двоструког узастопног првака и водећег на табели биће права посластица за све љубитеље женске кошарке у Србији. Сусрет који ће обележити дуели асова у најави, репрезентативки наше земље у неколико узрасних категорија, мноштво изузетно младих играчица и пар искусних у редовима гостујућег састава, пружиће одговор на питање да ли је клуб који носи славно име једног од најбољих европских играча свих времена баш толико доминантан као што показује стање на табели и резултати који дају фрапантан податак да бранилац титуле своје ривале ове сезоне у домаћем првенству побеђује са просечном разликом од 26,6 поена.

Звезда и Кораћ су се у новије време већ директно борили за трофеје. Било је то у сезони 2013/14, када је екипа Кораћа однела превагу против црвено-белих на сва три фронта – у Првенству и Купу Србије, као и у регионалној лиги. Обе екипе су знатно промениле своје саставе у односу на тај период, Звезда у потпуности, али и Кораћ у великој мери, што је тамна страна нашег спорта у целини, јер се играчи и играчице великом брзином смењују, напуштају своје финансијски слабе средине и одлазе у иностранство врло млади, тако да су клубови вечито на почетку у процесу стварања тима.

Таква судбина је задесила и Звезду управо након поменуте сезоне, па се клуб у недостатку новца окренуо искључиво раду са младима, да би тек почетком ове сезоне дошао у прилику да се појача кошаркашицама које су старије од 20 година, па су тако црвено-бели дрес обукле Снежана Чолић, узданица екипе Кораћа управо из сезоне 2013/14, млада репрезентативка Јелена Ћирић и несаломива Наташа Ковачевић, чији је повратак на паркет након двогодишње паузе изазвао огромну пажњу каква се не памти у српском спорту већ дуже време. Црвено-беле држе другу позицију. Са скором 6-2 и убедљивом победом у прошлом колу против вицешампиона и победника Купа Србије, екипе Војводине, са убедљивих 97:66 у Новом Саду, екипа Драгана Вуковића је стекла велико самопоуздање и ако неко ове сезоне може да помути славу Кораћа, онда је то млади Звездин тим.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz12241415_1031611186899777_1121938235102711695_n

Тренер Вуковић је један од ретких који је још у клубу из тог периода када се Звезда борила за титулу у сезони 2013/14. Александра Катанић је тада била млада нада екипе, која је тек улазила у први тим, а сада је алфа и омега екипе, капитен клуба, лидер у сваком погледу, а оно што посебно радује Звездине присталице су њене одличне партије у последње време, посебно у претходном сусрету против Војводине када је доминирала тереном, убацила 28 поена уз девет асистенција, седам скокова и четири украдене лопте и понела МВП признање у 8. колу шампионата. Ове сезоне није превише форсирала у нападу на почетку, па су јој бројке тренутно нешто мање него прошле сезоне (11 поена, 4,5 асистенција, 4,4 скока, 2,6 украдених лопти), али нема сумње да ће партијама на нивоу из Новог Сада врло брзо расти и њена статистика. Катарина Зец је са просеком од 13,4 поена најбољи стрелац екипе, посебно импресивно делује њен шут за два поена од 73,5 одсто, тако да је ове сезоне у потпуности избила у први план и додатно ојачала Звездин састав на путу повратка старе славе. Снежана Богићевић је стуб тима и са 12 поена по мечу, 5,6 скокова и процентом шута за три поена од 41,7 одсто, без ње се не може замислити игра Вуковићевог састава. Мина Ђорђевић са 10 поена, 7,9 скокова, 1,1 блокадом и одличним процентима шута за три поена и са линије слободних бацања употпуњује моћан тинејџерски тим, а наглашене дефанзивне карактеристике Снежане Чолић, харизма и кошаркашко умеће Наташе Ковачевић, полет и велики таленат кадеткиња Невене Наумчев и Иване Катанић, осећај за скок Милице Бојовић пружају комплетну слику у велике могућности славног клуба, који је на путу да поново оформи врло квалитетну екипу за наше услове.

Екипа Радивоја Кораћа, који са клупе предводи трофејни Милош Павловић, ове сезоне не зна за неуспех. Свих седам победа у регионалној и свих осам у домаћој лиги јасно показују да је Павловићев тим и ове сезоне први фаворит за освајање пехара и не зна се од кога прети већа опасност по ривале браниоца титуле, да ли од златне репрезентативке Србије Кристине Топузовић (11,5 поена, 6,5 скокова, шут за три поена 45,8 одсто), искусних Наташе Бучевац (9,1 поен, 5,3 скока, шут за два 61,1 одсто, тројке 45,5 одсто) и Андријане Васовић (8,3 поена, 4,6 скокова, проценат шута са линије слободних бацања 92,9 одсто) или још једне репрезентативке Сање Мандић (7,3 поена, 4,8 асистенција, 4,1 скок, 1,9 украдених лопти, слободна бацања 88 одсто). Некадашња репрезентативка Владинка Ерак (осам поена, 7,5 скокова) употпуњује искусни трио, а битне улоге имају Лидија и Невена Вучковић, Ања Спасојевић, Ана Илић, Наталија Спаић и Тијана Јелић.

Статистички гледано Звезда има предност само у већем просеку украдених лопти и блокадама, а близу је ривалу у изгубљеним лоптама, офанзивном скоку и шуту за два поена. Биће врло тешко зауставити на свим позицијама одлично покривену противничку екипу, посебно под кошем, у скоку и шуту за три поена, али има начина и за то уколико црвено-беле одиграју зрело, растерећено, борбено и срцем, са јасно постављеним циљевима и задацима. Треба да имају на уму чињеницу да не постоје екипе без мана, да је ово само први дуел против Кораћа ове сезоне и да је битно добити онај последњи, а до тада ће још много воде протећи Дунавом и Савом, а Звезда ће наставити да јача. Уз тако позитиван став, велику енергију и мотивацију све је могуће, па и да бранилац титуле падне већ у суботу у вечерњим сатима.

                    Црвена звезда – Радивој Кораћ

                      9. коло шампионата Србије

                        Субота, 5. децембар 2015.

             Хала Баскет сити – Београд, 19:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment