Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаНајновијеРукомет

Дерби 11. кола: Звезда дочекује Шапчане

Јесењи део сезоне у Супер лиги Србије полако улази у саму завршницу, а Црвена звезда ће као лидер на табели дочекати шабачку Металопластику у дербију српског рукомета у суботу од 18 часова и 30 минута у дворани Шумице.

Екипа Ненада Перуничића је са три победе у низу учврстила вођство на табели. Посебно импресивно делује скор црвено-белих на гостовањима од четири победе и једног ремија, што се не памти у ближој, али и даљој прошлости. Осокољени великим преокретом у Крагујевцу, када су фантастичном серијом од 5:0 у финишу стигли до осме победе у сезони, на крилима голмана Дејана Златановића, који је поново одбранио седмерац у преломним моментима, црвено-бели ће дочекати некадашњег првака Европе, шабачку Металопластику.

Само два меча су остала до зимске паузе, па ће београдски тим у предстојећем дербију 11. кола поново јуришати на победу. Одличне партије Златановића, Тодоровића, Мандића, Радосављевића, Бабића, Драгутиновића, Дамњановића и друштва ове јесени доносе обавезу да се и против наредног ривала екипа покаже у свом најбољем издању. За досадашњи учинак у Супер лиги заслужују све похвале, штета је само што су Младен Шотић и Станко Димитрић услед повреда испали из ритма. Шотић је имао одличан почетак сезоне, био један од лидера екипе, али се полако враћа, тако да је био у саставу на претходном мечу.

Нема сумње да ће црвено-бели бити још јачи и после зимске паузе, јер ће се екипи прикључити и убојити стрелац Виктор Матичић, а увек постоји могућност да се клуб додатно појача у прелазном року у зависности од процене Ненада Перуничића и стручног штаба, мада је клуб у претходном периоду јасно ставио до знања да ће стриктно водити рачуна о финансијској стабилности, како се не би поновиле неке лоше епизоде из прошлости. Звезда је за домаће такмичење и овако врло добро покривена на свим позицијама. Дејан Златановић је апсолутно оправдао очекивања и доносио превагу у многим сусретима, Александар Драгутиновић (53 гола) и Ненад Мандић (51 гол) су међу 10 најбољих стрелаца лиге, Урош Радосављевић и Дејан Бабић су такође врло ефикасни, капитен Дарко Тодоровић суверено диригује црвено-белим оркестром у организацији игре, а Никола Дамњановић и Спасоје Гачевић, када их крене могу да преокрену меч у корист свог тима. Често нећете њихова имена прочитати међу главним протагонистима и онима који одлучују утакмице, али лавовски део посла у освајању бодова одрађују и Срђан Милутиновић, Немања Бојичић, Слободан Димитрић, Марко Антељ, Филип Леовац, Петар Драшкић и сви који су ове сезоне били у тиму попут Ивана Вокшија, Предрага Родића, Стефана Радоничића, Немање Јанкетића, Луке Вујовића, Стефана Дамјановића, Давида Станковића, Лазара Николића и Милоша Лијескића, јер Звезда је ове сезоне тим у правом смислу речи.

Београђани и Шапчани су ове сезоне поделили бодове (22:22) у Спортској хали “Зорка“, када су Звездаши голом Мандића у 59. минуту изборили бод, иако су током већег дела меча имали предност. Статистика од сезоне 2006/07 не иде у прилог Звезди, јер је славила само шест пута против овог ривала у 21 утакмици, док је Металопластика забележила 10 победа уз пет нерешених исхода. Звезда је од тих утакмица ипак нешто успешнија на домаћем терену, где је у 10 сусрета стигла до пет победа уз реми и четири пораза, а последњи тријумф против Шапчана десио се 1. октобра 2013. године резултатом 24:22, да би након тога уследила серија од шест утакмица у којима црвено-бели нису знали за тријумф (два ремија и четири пораза).

Више од лошије традиције Перунову чету може да забрине пораз Металопластике на домаћем терену у среду од неугодне екипе Пожаревца (25:30), јер ће гости сигурно пружити све од себе да се искупе за неочекивани неуспех, а уз то и они попут Звезде немају пораз на гостовањима (две победе и три ремија). Металопластика је врло чврста екипа, са најбољом одбраном у лиги (22,7 примљених голова), али и најнеефикаснијим нападом (23,7 погодака по мечу), а јаком дефанзивом се посебно истичу Владимир Бојанић и Радован Остојић. Тренутно су трећи на табели са три бода мање од Звезде. Искусни пивот Милутин Драгићевић је од 13 седмераца реализовао чак 12 ове сезоне и најбољи је стрелац екипе са 36 голова, док се Младен Ивановић, у прошлој сезони члан црвено-белих, вратио после паузе управо у мечу против Пожаревца са три поготка. Био је врло ефикасан на почетку сезоне. Један од кључних играча је и леви бек Стефан Илић, три пута играч утакмице, стрелац 31 гола на четири одиграна сусрета. Када се тој групи додају голман Дарко Арсић, капитен Милош Митровић, Никола Јездимировић, Миодраг Кажић, Милан Мариновић, Петар Петровић, Никола Марковић, Немања Миловановић, уз поменуте Остојића и Бојанића онда је јасно да Црвена звезда пред собом има можда и најтежи задатак ове сезоне.

Дерби 11. кола Супер лиге биће у центру пажње љубитеља рукомета. Најављен је и директан телевизијски пренос на другом програму РТС-а, али би било пожељно да што више навијача подржи црвено-беле, јер је ово последњи меч на домаћем терену у овој календарској години. После овог сусрета Звезда гостује Морави у Великој Плани, а затим следи двомесечна пауза.

                        Црвена звезда – Металопластика

                            11. коло Супер лиге Србије

                             Субота, 5. децембар 2015.

                      СЦ Шумице – Београд, 18:30 часова

Повезане вести

Leave a Comment