Moja Crvena Zvezda
БлоговиСвета

За наш народ на Косову

У ово зло време, много нам се ружних ствари догађа. Авети нас прате и надлећу. Вребају лешинари. Хране се нашом несрећом. Да је до тих звери, од нас не би остао камен на камену. У пепео да се вратимо, од ког смо створени. То је за зло, успех. Давно је нестало време витештва, фер борбе и поштовања друге стране. Пао је мрак. У том мраку граби се све, и граби ко како стигне и шта стигне. Хаос и анархија. Знање и поштење је нестало на замишљеној лествици вредности. Сада Балканом владају неке друге силе. Од неписмених функционера, до нафатираних државника. Све неки људи који су одавно заслужили да оду у пензију и да се за њих више не чује. И зашто би се и чуло?

Чини ми се несвесно, дошли смо до тога да се данас све мери евром. Колико шта кошта? Колико кошта ваздух који дишем? Колико треба да платим амбицију да стекнем знање о нечему? Која је цена мог живота? Који је ценовник, да знам? Колико кошта, да платим оно што ми припада, опет? Колико пута треба уопште да платим? Мислим да заслужујем да знам? Све кошта, све се плаћа, јасно је. Наши преци су прегазили Албанију, и вратили се назад, због кога и због чега?! Да бисмо данас плаћали евром, оно што смо платили крвљу? Да би смо мирно, у апатији гледали како се пред нашим очима мирно развлачи све муком стицано.

Грб Немањића

Прво су хтели да нам озидају тржни центар на Аутокоманди. У истом плану су хтели да ставе чувени “катанац“ на врата наше куће. Краду нас годинама. Сви виде, мрмљају себи у браду, а нико ништа да уради. У целој земљи је тако. Овај украо титулу, овај украо 1 милион динара, овај киднаповао дете и продао га, овај украо ауто и продао га у делове, овај дошао са десеторо деце, уселио се у туђу кућу и каже да је његова. И даље се ништа не дешава. Направили нам да крађа више није грех, да је украсти легитиман начин да се нешто стекне. Научили нам децу да се школом и учењем не може стећи ништа, показали им ножеве да их држе за појасом, прстом их упутили на улицу, јер је ту профит. Ту је евро. Од тога се живи. Где сте ви у Србији на насловној страни видели поштеног српског интелектуалца?? Нисте, зато што то што он ради не продаје новине. Тај исти интелектуалац који своје студентске дане није провео купујући марихуану по буџацима паркова, већ вредно радећи, верујући у идеал који су срушиле хорде неуких, неписмених који нам краду младост, краду нам све.

Јесте, краду нам и титуле, фудбалске, које год. Нисам уопште промашио тему. Само сам морао да вас уведем и подсетим каква је земља у којој ми данас живимо. Ми, такви какви смо, бијемо многе битке данас. Ни сам више не знам на колико смо фронтова. Да, фудбалски савезе, ратујемо. Јел то у реду? Мислим, морамо. Краде се, све. Титуле, паре, живот, идентитет. Неки дан нам украли страницу. Фиктивно место окупљања Звездаша на интернету. Ником ништа. Последње четири године смо направили подужи списак свега украденог на фудбалским утакмицама, и верујем да има још један исти такав за остале утакмице, у нижим катеогријама. Упоредо са тим, док нас фудбалска мафија замајава, и не дозвољава младим људима да напредују, живот на југу Србије постаје застрашујућа сцена свега лошег што је изнедрило људско друштво. Лицемерство, трговина људима, наркотицима, убиства, прекрајање историја, уништавање нашег културног наслеђа.

Ево гледам и читам, и туга ме хвата. Наслов у новинама: “Срби на барикадама“! Ја само додајем: “Цео живот, само на барикадама“. Насипа јадан народ главне путеве шљунком и земљом, да опструира зло. На свакој барикади по десетак људи и српска застава. Пркосно раширена. Па се запитам, зар нас је тако мало остало, да брани оно највредније што имамо?! Сачували смо Калемегдан, тврђаве у Смедереву, Шапцу. Наше историје део. За Косово и Метохију ће нас још мало убедити да никада није ни било наше, а тај храбри народ доле бије битке, без струје, на хлебу какав им стигне, са оним што сазри на светој српској земљи. Кад све то сагледам, све остало што нам се збива изгледа тако безначајно.

1. октобра 2011. године на стадиону “Маракана“ ће се одиграти утакмица између нашег фудбалског клуба и клуба из Крагујевца. Утакмица ће бити претходница концерту који ће уследити. Концерт за наше Косово и Метохију. Позивам вас који сте одувек били уз свој клуб, који пратите наш сајт, да се појавите, да узмете учешће у овом концерту, и куповином карте помогнете нашим суграђанима на Косову, који своје дане и ноћи проводе у страху и неизвесности. Не, немамо много, и сви смо жртве стања у којем живимо. То ипак не значи да и у свој својој националној муци, и изопаченом систему вредности не можемо да погледамо дубоко у себе, и пронађемо оно најлепше, најљудскије, и одрекнемо се ситних, безначајних ствари, и не заборавимо наш народ на Косову и Метохији. Станимо уз своју браћу и сестре, макар на овај начин, јер ако не станемо ми, нико други неће.

Ова најаву сам свесно написао много пре 1. октобра, иако је Стефана већ писала о томе. Сасвим је довољно времена да се прикупи новац за карту, и помогне онима којима је помоћ најпотребнија. Молим вас да у коментарима испод текста не пишемо поруке мржње, јер ћемо онда бити као и наши душмани. Молим вас да не укључујете политику у своје коментаре, иако је директно заслужна за постојеће стање. Молим вас да на овај концерт поведете што је могуће више људи, а оне који не буду у могућности да дођу бих желео да замолим да свакако купе карту и помогну тим хуманим гестом.

Повезане вести

15 comments

ТАЛАС КОЈИ НЕ МОЖЕТЕ ЗАУСТАВИТИ сеп 17, 2011 at 19:27

СЕВЕРНА АРМИЈА СПРЕМНА ЈЕ НА ЈУРИШ!

Reply
Теша_Делија!!! сеп 17, 2011 at 16:34

А најгоре је што наш председник изјављује како треба мирно да протествујемо. Па нормално кад њему у џеп иде проценат од продаје Космета, не жели човек да диже народ, да случајно не би растерали ону шиптарију назад у њихову јбн албанију. Као што каже Мики, полако ће да нам узимају све што имамо. Ако се ништа не предузме, а не верујем да хоће, јер нема ко да поведе и уједини народ, који једва саставља крај са крајем и свакодневно се бори са разним кредитима, пренапуцаним ценама горива, намирница и уопште прескупим животом за наше мизерно мале плате, за коју годину ће сви Срби да побегну са Космета, па ће полако Маћари да нам узму Војводину, па ће и остатак ове наше, јадне, мале државе полако да се одваја од ових смрдљивих лешинара из Београда што присвајају све што градови широм Србије зараде, а не враћају ништа. Тешко нама, Срби, ако се скоро не деси нека потпуна револуција у овој држави.

Reply
CZovac сеп 17, 2011 at 18:51

Nadam se da nisi mislio pod tim „nas predsednik“ na Lukica, on je NAS predsednik, a ne onaj maneken!!

Reply
Теша_Делија!!! сеп 17, 2011 at 20:09

ма јок, какве има везе Лукић са политиком, то кажем за оног „лепотана“

Reply
mihailo сеп 30, 2011 at 17:17

Moj predsednik je Vladan Lukic ! A ne nekakvi borisi… tadici….

Reply
Petar сеп 17, 2011 at 20:36

Teso prvi deo komentara ti je uredu al j.. vas beogard znas!!! Za sve su krivi beogradani i beograd pa zar ti stvarno mislis da ja sad ekstra zivim da imam platu 200 000 dinara da vozim mercedesa samo zato sto sam iz beograda?! Ne serite vise molim vas! Ja volim celu srbiju ja ne idem na more leti nego odem na zlatibor odem do morave u negotin u zajecar zato sto se tamo lepo osecam i lepse se tamo odmorim nego na moru. Ako vam se ne svida beograd lepo nemojte da dolazite u njega ostanite u svojim gradovima! Ja najvise volim beograd za vreme praznika nema guzve nema saobracaja tako da ko ne voli beograd nek ostane u svom gradu i neke ne dolazi!!!

Reply
miki сеп 18, 2011 at 00:27

To za bg nisi u pravu! Mogu da ti kazem da u poslednje vreme opozicija dobija najvise glasova u bg-u, a tadic dobija izbore zahvaljujuci vojvodini sto je za mene iskreno velika enigma!
Dakle skoro ceo kometar je ok ali nisi u pravu za bg!

Reply
Теша_Делија!!! сеп 18, 2011 at 12:21

Daj molim te ne lupaj gluposti, kao da se tadic pita nesto u ovoj drzavi.

Reply
Теша_Делија!!! сеп 18, 2011 at 12:21

Pa ne kazem da svi u BG zive ekstra, ali bar lako mozes da nadjes posao, uvek nesto mozes da radis, dok u juznijim delovima Srbije mladi nemaju nikakvu perspektivu.

Reply
CZovac сеп 18, 2011 at 16:13

Voleo bih da sva ta usrana ministarstva, sve te ne/vladine organizacije i ostali visokoplaceni cinovnici lepo budu rasporedjeni po malim mestima, pa neka tamo nabijaju prosek plate!
Taj famozni prosek plate, lagodan zivot beogradjana je glupost!
Voleo bih da se izracuna RADNICKI prosek plate u Beogradu, da se izbace plate direktora, funckionera i ostalih NERADNIKA!
Priliv radnika u Beograd trazeci posao doveo je da toga da poslodavci ucenjuju radnike, jer uvek ce im neko raditi za manje, ako neko iz bg-a, nece da radi za npr 25k din, onaj iz Nisa, Leskovca, Surdulice ili bilo kog mesta (bez namere da vredjam pomenute) mora, ako misli da ostaje u bg-u, spusta se cena rada.
Srbija je plodna zemlja, moze da zivi od poljuprivrede, tko kaze suprotno, laze! Samo sto je za sve uvek neko kriv, zasto su zapusteni kanali po Vojvodini, zasto seljaci ne osiguravaju svoje useve od grada, poplava, neko im je uvek neko kriv za nesto? Kada nesto slabo rodi, dobra je cena, odmah sledece godine svi to seju, pa suste cenu,eeeeej!
MI smo problem,MI! Ne evropa, ne ona G. u parlamentu! Svako nesto ocekuje od Srbije, a ko i koliko Srbiji daje!?
— Sta mislite, koliko sportista drze svoje pare u Srbiji, u nasim bankama?
Ne veliki, nego devize cuvaju po evropi, a nama ta evropa te iste salje kao kredite!

Reply
Теша_Делија!!! сеп 18, 2011 at 17:56

Alo brate, ti ne kapiras da je 25K u leskovcu, nisu, vranju poja, da tamo ljudi rade za 15K razne poslove, a primaju manju platu nego neke devojke sto sede po ceo dan u trafici.

ускее1512 сеп 21, 2011 at 19:28

Теша је све лепо написао!Није он прозивао раднике и раднице из Београда него оне који нама из „унутрашњости“(све ван БГДА је унутрашњост!?)узимају мноого а не враћају ништа!
Кад би се скинули ти који си ти набројао-колико би остало радника!?А све те из тих министарстава плаћа та унутрашњост!Све што никне у БГу је од пара народа!А само Београд из дана у дан расте а Србија све мања и само у Београду ничу нове грађевине док се у осталом делу Србије све распада!То је поента Тешине приче!А ниси ти крив због тога..наравно!Зна се ко је крив!

miki сеп 17, 2011 at 14:03

Sve je tacno sto si napisao, jos malo pa ce da nas ubede ovi prodavaci malge da KiM nikada nije bilo nase… Ali tu nije kraj otimanja, sledeci na redu su Raska i Vojvodina.
Ako sada prodamo KiM ode nam i Raska i Vojvodina, zato nema predaje!!!

Reply
rille83 сеп 17, 2011 at 13:51

Moramo kako znamo i umemo da sto vise sirimo vest o koncertu prvog oktobra jer javni servisi ce nas zaobici. Mora zvanicni sajt vec da krene sa najavom,da klub plati reklamiranje bar na sos kanalu ako je moguce i naravno da se organizatori potrude da ovog puta dovedu jos vise kvalitetnih izvodjaca.naravno onih koji budu hteli da humanitarno nastupaju a ima ih dosta. BG sindikat,bora corba,357,djordje david… Ako bude bio u Srbiji bilo bi dobro pozvati Novaka pa eto i nase sve sportiste iz sd cz da uvelicaju i pomognu akciju. NEKAKO MI SE BJINI DA JE SAMA TOM NARODU DOLE NAJPOTREBNIJA POMOC,ONO STO SE DANAS DOLE DESAVA JE DA ZAPLACES!!!

Reply
proka delija сеп 17, 2011 at 12:50

Hvala bogu da je 1 oktobar u subotu da mi sto nismo iz Beograda mozemo da ostanemo posle utakmice na koncertu i prespavamo u Beogradu.Protiv Metalca je bila nedelja pa sam bio samo na utakmici jer koncert traje do kasno pa nemam bus za kuci a ujutru idem u skolu.

Reply

Leave a Comment