Moja Crvena Zvezda
ВажноЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Шести Гоцин меморијал 22. децембра у Крагујевцу

Меморијални турнир “Гордана Богојевић Ковачевић“ по шести пут ће бити одржан 22. децембра у Крагујевцу у знак сећања на прослављену кошаркашицу Црвене звезде и наше репрезентације.

Турнир се други пут одржава у Крагујевцу у организацији Кошаркашког савеза Србије и Регионалног кошаркашког савеза Централне Србије, а планирано је да се одиграју три ревијалне утакмице.

Програм ће почети утакмицом талентовних дечака рођених 2001. године, селектираних из свих делова Србије. Меч се игра од 13 часова и 30 минута, а два сата касније стартује утакмица младих кошаркашица рођених 2002. и 2003. године, такође селектираних из свих крајева Србије.

У центру пажње биће меч између сениорских састава кошаркашица крагујевачког Радничког и Црвене звезде са почетком од 18 часова. Смисао целог догађаја је промоција женске кошарке у Србији и сећање на легендарну кошаркашицу која нас је прерано напустила 2009. године.

Гоца Богојевић је за Звезду дебитовала са свега 15 година, касније је била капитен екипе, најбоља спортисткиња СД Црвена звезда 1993. године уз освојене шампионске титуле 1992, 1993. и 1996. године и три национална купа 1992, 1994. и 1995. године. За национални тим је одиграла 105 утакмица и постигла 1011 поена.

Повезане вести

3 comments

Zoran Kosović мар 10, 2016 at 00:03

Неша М.ми тражи анегдоту или сећање на Цицу.Моја лична сећања су:била је стручна,дисциплинована и праведна.Нпм.час почиње са загревањем и вежбама обликовања,то је трајало 5-7 мин.онда вежбе уз њену личну асистенцију свакоме појединачно,гајила је колективне игре као и појединачна истицања нарочито у гимнастици и атлетици.Водила нас је на општинска и градска такмичења и на излете Звездара,Кошутњак,Калемегдан…Ко је имао жваку у устима на часу,била му је залепљена у косу.Школа је била „елитна“ као и већина ученика али је било у мањини и злих наставника и ученика (њихово је сада време од 80-тих година а сада нарочито) али нису били доминантни јер и директорка је била добар организатор и педагог.Нпм. сећам се, да једном нисам пријавио пре почетка часа (као капитен) да је обућа и одећа сложена као у војсци сложена,позвала ме са стране и ударила шамарчину,разред је то видео и чуо,сав сам био црвен и они су то пријавили наставницима или родитељима и дошло је до директорке.Ишао сам на саслушање и нисам признао јер сам био свестан да сам је обмануо изиграо систем (поверење) или ми је неко то подвалио па пореметио обућу и одећу.Једном приликом су ученици покушали да је омаловаже (било је ту много деце утицајних родитеља),она је узела (медицинку)кошаркашку лопту и са средине терена наопачке (са леђа) погодила кош тако да су сви ућутали за сва времена.Укрстили смо и боксерске рукавице-добио сам ударац тако да се нисам никад бавио борилачким вештинама.Једном на почетку часа енглеског уђе Цица и пита да ли могу да однесем писмо у КК ЦЗ на М. Калемегдан и да се вратим до краја часа,То сам и урадио.школа је била код Вуковог споменика ул.Ћирила и Методија.Ето,имала је увек добру процену.И сада у овим годинама захваљујући Цици,добар сам у гимнастици и још претрчавам 1о км.То је време 60-тих година,било је то када се вратила са такмичења у Чилеу.Здрав живот, па је била и здрава љубав,сећам се и моје љубави и заљубљености у Катарину Ч.и Маријану С. ученице наше школе.У најбољем сећању ми је и професорка географије коју смо звали „Баба Нова“ преко ње сам упознао свет и све рељефе градове и државе,али је Цица од свих била у свему“ првак света“,без обзира како се звала Цмиљка или Смиљка.ПС:Школство данас?

Reply
Zoran Kosović дец 29, 2015 at 23:45

Moram,podsetiti,sebe i druge,na Smiljku Cicu Kalušević,jer sada u svojoj 64 godini,nakon brojnih nastavnika, profesora (završio sam gimnaziju i pravni fakultet) ona je neprikosnovena kao nastavnik i pedagog a to kažem kao bivši učenik OŠ“Ivan Goran Kovačić“ u Beogradu.Zamislite da je to nastavnica fizičkog obazovanja i kulture a ne stotine ostalih u mom životu i obrazovanju..Eto ,da znate,devojke košarkašice KK“Crvene zvezde“.

Reply
Neša M. дец 30, 2015 at 01:09

Браво пријатељу. Биће текст о нашој легендарној кошаркашици Цици Калушевић у Новој години. Само имамо једну дилему, да ли је њено право име било Смиљка или Цмиљка, јер се по интернету углавном може наћи да се звала Цмиљка. Ево прилике да нам овде разрешиш ову дилему и поделиш неку анегдоту или сећање на своју професорку, сјајну кошаркашицу и атлетичарку. Поздрав.

Reply

Leave a Comment