Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: “Маза“ Василијевић донео минималну победу у Куп дербију

На данашњи дан 1994. године одигран је први меч полуфинала Купа Југославије између Црвене звезде и Партизана на београдској Маракани, а победу нашем најтрофејнијем клубу донео је дефанзивац Горан Василијевић у самом финишу првог полувремена.

Звезда није могла да рачуна на повређеног Илију Ивића, а тренер Милан Живадиновић одлучио је да голгетера Анта Дробњака остави на клупи из тактичких разлога и тако изненади противника, што је донело резултат.

Брзоноги Ристо Видаковић правио је дар-мар у одбрани црно-белих, а затим асистирао Дејану Петковићу, који је шутирао са леве стране тик поред десне стативе Пандуровићевог гола. Била је то прва велика шанса на утакмици. Узвратио је Саша Ћурчић, који је након истрчавања Милана Симеуновића са гола имао прилику да доведе госте у вођство, али је Никола Радмановић успео да избаци лопту у поље близу гол линије у 17. минуту.

Ређали су се покушаји Станковића, Петковића и Масловара, а након шута Василијевића из слободног ударца, на одбијену лопту од стране Пандуровића натрчао је Иван Аџић, али из повољне ситуације није успео да је спроведе у мрежу. Након тога је и Видаковић био у изгледној прилици, али је Пандуровић успео ногом да интервенише.

Звезди су се исплатили константни напади тек у финишу првог полувремена. Јован Станковић је одлично извео корнер са десне стране, а на правом месту је био капитен Горан Василијевић, који је главом са пет метара погодио мрежу за вођство од 1:0. Василијевић је био најстарији у тиму и једини у овој екипи који је играо у славном Звездином тиму из 1991. године.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11208667_935552619838968_6299340250044587992_n

У наставку су црно-бели претили, али није дошло до промене резултата. Шут Драгана Ћирића после сјајног соло продора сигурном интервенцијом зауставио је Симеуновић, лоб Ћурчића завршио је изнад пречке, а ударац Брновића осујетио је Звездин чувар мреже лепом парадом и избацио у корнер. Ћурчић је погодио и пречку искоса са десне стране, а све се то дешавало у првих 10 минута другог полувремена.

Када је притисак Тумбаковићевог тима мало спласнуо, Звезда је покушала преко Петковића, али је лопта завршила изнад пречке, док је на другој страни главом поред леве стативе шутирао Милошевић. Почела је и бакљада на северној трибини, затим је Симеуновић још једном успешно интервенисао после ударца Брновића из слободњака, а Кристић је имао последњу прилику на мечу, међутим није био довољно прецизан приликом покушаја да главом смести лопту у мрежу. Остало је 1:0 и црвено-бели су остварили предност пред реванш у Хумској.

1601153_370369636433281_260805096_n

Црвена звезда – Партизан 1:0 (1:0)

Београд, 9. март 1994. Стадион: Црвене звезде. Судија: Бранимир Бабарогић (Београд). Гледалаца: 50.000. Стрелац: Василијевић у 45. минуту.

Црвена звезда: Милан Симеуновић, Ристо Видаковић, Горан Ђоровић, Горан Василијевић, Митко Стојковски, Александар Кристић, Иван Аџић (Божидар Бандовић), Ненад Масловар, Никола Радмановић, Дејан Петковић, Јован Станковић (Дејан Стефановић). Тренер: Милан Живадиновић.

Партизан: Горан Пандуровић, Зоран Мирковић, Небојша Гудељ, Алберт Нађ, Братислав Мијалковић, Петар Васиљевић, Драган Ћирић, Саша Ћурчић, Дејан Чуровић (Ђорђе Томић), Бранко Брновић, Саво Милошевић. Тренер: Љубиша Тумбаковић.

https://www.youtube.com/watch?v=2qM7VULKQzw

Повезане вести

Leave a Comment