Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноНајновијеФудбал

АНАЛИЗА Звездине звездане полусезоне, 2. део: Грофова машина радила до историје клуба!

ПРВИ ДЕО АНАЛИЗЕ ПРОЧИТАЈТЕ ОВДЕ

За промене у свакој животној сфери, а да оне не буду само „козметичке“, потребно је време. Фудбалски клуб Црвена звезда суочио се тог првог августовског дана са два велика изазова. Практично пресудна за опстанак клуба.

Када је реч о опстанку екипе, Звезди су биле неопходне промене у играчком кадру. За њих је био неопходан новац. Када је реч о опстанку клуба, Звезди је било неопходно исто то – новац за регулисање постојећих обавеза, дугова и тужби, који су се непрестано гомилали, али и средства за довођење нових фудбалера, који би били конкурентни у борби за титулу.

До утакмице против Радничког из Ниша, клуб је довео Ибањеза, Вијеиру, Рендулића, Матоса и Вереда. До тог тренутка само је темпераментни Аргентинац показао да ће сигурно бити појачање. Да би потписала уговор са њим, Звезда је морала да му гарантује редовне плате, а нешто слично било је и са Вијеиром, с тим да је наводно тренер Божовић обећао Португалцу да ће му лично дати новац уколико клуб не буде могао то да уради…

НОВАЦ! Ово је, дакле, био кључ проблема, а требало је пронаћи. Наравно, продајом играча. Акценат је био на играчима који су са Новог Зеланда донели у Београд титулу светског првака, а чија се „слава“ још није гасила на фудбалском тржишту у Европи. Док се разматрало кога продати, Звезду су чекале утакмице и не много простора за кикс.

Посебна препрека представљала је чињеница да је највећи део Управе поднео оставке, па су се очекивали нови избори. На крај нису ни одржани… Клуб је „остао на леђима“ екипе, Тозе Мијаиловића и Звездана Терзића, који су се месецима једини појављивали у јавности као представници клуба.

У 4. колу, наш тим се „вратио“ на Врачар. Вождовац је, као и ОФК Београд, повео, и то два пута, а Звезда успела преокретом и добрим другим полувременом да дође до победе од 3:2.

Ова утакмица испоставиће се као једна од најзначајнијих за формирање екипе која ће нешто касније кренути у силовиту серију…

https://www.youtube.com/watch?v=nvLhskCG1Ow

Наиме, Божовић је у овој утакмици у ватру од првог минута „бацио“ Марка Грујића, искористио рецепт Вељка Пауновића, пославши на позицију дефанзивног везног играча Вукашина Јовановић, док је у везном реду заиграо и трећи Звездин „клинац“, Ристић. Четврти, Лука Јовић, ушао је у игру са клупе, и решио утакмицу. Поред тога, победа против Вождовца изнедрила је и прве поготке Уга Вијеире и Александра Катаија, као и нове асистенције Луиса Ибањеза.

11822839_984867874907442_4220888288762336211_n

Њих тројица ће се у наставку сезону истаћи као три од четири главна играча Звезде…

И ова победа показала је мане Звездиног тима, па се експресна реакција клупских оперативаца огледала у ангажовању „брзанца“, Срђана Плавшића, из Спартака, који је дебитовао након свега неколико дана, против Чукаричког. У тој утакмици, Звезда је поново јурила предност ривала, а њу је гостима донео Славољуб Срнић, Звездино дете. Ипак, фантастична партија Ибањеза, који је погодио два пута и асистирао, овога пута резервисти, Катаију, донела је Звезди други везани тријумф и наду навијачима да ће екипа кренути ка врху табеле.

11896177_986950424699187_5954003216682237808_n

И меч против Брђана узроковао је попуњавање „рупа“ које су у екипи постојале, па је веома брзо ангажован везњак Мордовије, дете Ајакса, Мичел Доналд, који је примећен на припремним утакмицама против Звезде и Партизана у Београду. При томе, треба истаћи и веома добар договор, који је подразумевао да Холанђанин дође на позајмицу, а калузулу о откупу активира уколико одигра одређен број утакмица у години. Исто тако, да додатно појача брзину крилних играча, Божовић је одлучио да се свим снагама крене у ангажовање Славољуба Срнића, који је погодио Звездину мрежу на Маракани.09

Већ у Сурдулици, навијачи су били одушевљени игром тандема Доналд – Грујић, на средини терена, након само неколико дана заједничких тренинга, а Звезда је коначно везала три победе и по први пут у сезони успела да дође до вођства, у осмој утакмици!

gruja

Први „излазак“ на чело табеле Звезде десио се након утакмице против Јавора, који је био дотадашњи лидер на табели. Човек одлуке био је Катаи, који је тако везао четири утакмице на којима је постизао погодак, а тим четири везане победе. На трибинама је било чак 25 000 људи.

Наредна утакмица у Лучанима донела је још један детаљ, битан за коначно склапање екипе. На голу је Рајковића, који је појачао израелски Макаби, заменио Дамир Кахриман, а зарађени новац омогућио је клубу да реши горућа питања, али и приведе крају трансфере на којима се радило. Пре свега, долазак Славољуба Срнића, а потом и још два играча на којима је Божовић инсистирао. Наиме, како би веома талентовани Манојловић имао утакмице, стручни штаб је одлучио да ангажује голмана који ће пристати да буде резерва Кахриману током сезоне, а исто тако и нападача, који би помогао у скок-игри у утакмицама у којима се Звезда мучи са пробијањем противничких бункера, услед дужег одсуства Петра Орландића. Избор голмана није био лак, а нападач је доведен у лику Предрага Сикимића, искусног и корпулентног голгетера, којег је Гроф знао још из Русије, а који је у 4. колу првенства постигао један од своја три првенствена гола, против Црвене звезде.

Клуб је тако одлучио да је најбезболније и најисплативије решење продаја најбољег младог голмана свега, те останак осталих младих играча…

Након утакмице против Лучанаца, остао је свега један дан прелазног рока, а Звезда га је искористила да заврши трансфер Срнића и доведе голмана Супића, који ће бити алтернатива Кахриману. Следио је дерби, који је требало да покаже колико ова екипа заиста може…

Чини се да управо од тог меча можемо коментарисати игру и резултате Црвене звезде, јер је тим коначно комплетиран, а повређени играчи су увелико били у строју. Петковић је играо све више, а Луковић полако увођен у систем.

А на дербију, све је функционисало перфектно!

ugo

Уго Вијеира освојио је срца навијача са два сјајна гола, Катаи је показао да је потпуно нов играч у односу на претходну сезону, а без грешке су и даље функционисали Доналд и Грујић, на средини терена. По крилима су константну опасност по противника представљали Срнић и Плавшић, који су се ротирали са Катаијем. Звезда је показала невероватан нападачки потенцијал, док је у одбрани још шкрипало и очекивао се повратак Луковића и уигравање.

https://www.youtube.com/watch?v=ggC-IXCU4ds

Црвено-бели су тако комплетирали екипу, бар на неко време решени су горући финансијски проблеми, продајом Рајковића, а Божовићу и његовом стручном штабу преостало је само да раде са својим играчима и уигравају екипу, која је показала да би могла да постане права машина, посебно у нападачком делу. Поред тога, наш тим је заузео прво место, са +4 у односу на Јавор, односно +7 у односу на Партизан.

Наставак сезоне знате и сами… Ређали су се противници и победе Звезде, као на траци, а разлика у односу на ривале расла је из кола у коло. За максималних +25 на крају јесењег дела првенства.

Занимљиво, дa се фудбaлскo првенствo Србије игрa пo стaрoм систему, без пoделе бoдoвa, Црвенa звездa би победом против Јавора у последњем колу јесењег дела првенства и мaтемaтички oбезбедилa титулу. Рaзликa у oднoсу нa прве прaтиoце је 25 бoдoвa (62:37), a дo крaјa шaмпиoнaтa oстaлo је 8 кoлa.

Падали су у страшној Звездиној серији редом:

Вождовац, Чукарички, Радник, Јавор, Младост, Партизан, Јагодина, Нови Пазар, Спартак, Војводина, Рад, Борац, ОФК, Металац, Раднички, па опет Вождовац, Чукарички, Радник и Јавор…

И ту није крај, јер у наставку сезоне ова екипа жели наставак серије, којом је ушла у историју клуба, оборивши рекорд тима Славољуба Муслина из 2000, који је везао 17 победа.

Треба истаћи и сјајне индивидуалне наступе, који су резултирали са 14 голова Вијеире, 13 Катаиа, уз два меча на којима су наши момци постизали по три гола (Срнић против Војводине, те Уго против Радника). Звезда је постигла чак 7 голова против Чукаричког, 5 против Радника… На Бановом брду виђено је 9 голова, на Маракани против Борца 6…

https://www.youtube.com/watch?v=DcpsGHXOVTs

Звезда је постигла чак 65 голова на 22 утакмице, па јој је недостајао свега један погодак за просек од невероватна три гола по утакмици. Поред тога, учинак од свега 15 примљених голова у 22 утакмица уоште није за потцењивање, посебно ако се у обзир узме отворена игра Звезде и честе промене у задњој линији. Исто тако, треба истаћи и овај податак:

Црвена звезда је без Марка Грујића у тиму одиграла 6 утакмица и забележила свега једну победу, уз два ремија и три пораза. Са Марком у тиму, црвено-бели су на 20 утакмица остварили исто толико победа, уз гол-разлику 61:12!

IVA_6719

https://www.youtube.com/watch?v=0_GcLsu2FNw

Наш тим је заказао у Купу Србије, где је након елиминисања Бачке (3:1), дошао тежак пораз од чачанског Борца (1:5), на стадиону „Рајко Митић“, где је први пута након 1966. нека екипа против Звезде постигла пет голова. Ипак, та утакмица дошла је у јеку навода о финансијској кризи и недостатку новца, па треба о њему говорити са резервом, посебно ако се узме у обзир то да се данима писало о жељи Грофа Божовића да скрене пажњу на оне који треба да обезбеде новац за ове момке. Успех ове екипе још је већи ако се у обзир узме чињеница да су им јуче исплаћене тек све премије за тријумфе ове јесени, а да још увек нема исплате зарада, о чему су говорили Божовић, Јовановић, Вијеира, Доналд, Луковић…

Стручни штаб се ослонио на чврст блок на средини терена, у виду Грујића и Доналда, те некада Јовановића, који је у неколико наврата играо у везном реду, али и веома екплозивним и брзим крилним играчима, Срнића, Плавшића, Вереда, па и Катаија, који је све више „ишао“ на крило како је полусезона одмицала. Основни „проблем“ јесте потрага за брзим централним беком, који би се уклопио са искусним, али не претерано хитрим Луковићем, Павићевиће, па и Рендулићем, те младим Јовановићем, коме је много значило да тренира и игра са три искусна саиграча и на тај начин стиче искуство.

Закључак је да Звезда сада, практично, има титулу „у џепу“, иако има и тај плеј-оф, који доноси и поделу бодова. То значи и да тренер Божовић има готово 7 месеци да уиграва и спрема екипу и очекиване новајлије за наступ у квалификацијама за Лигу Шампиона. Наравно, главни предуслов је поново новац, као и у августу, али је овога пута неопходан за обезбеђивање евро-лиценце, као и за исплаћивање дуговања актуелном играчком кадру.

Тај проблем могао би решити трансфер Марка Грујића. Али, о томе и новим играчима више речи ће бити у данима који следе. До тада, остаје да уживамо у ономе што су нам ови момци подарили током протекла четири месеца…

Повезане вести

4 comments

Cupe дец 19, 2015 at 00:59

Bravo Zvezdo!
Steta sto odlazi Gruja.

Reply
Popajche дец 17, 2015 at 18:04

Ima i taj play off 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Neprocenljivo

Reply
Александар дец 17, 2015 at 21:00

Да испоштујемо напаћеног брата Џигија. 😀

Reply
lucho дец 17, 2015 at 17:36

Bravo za sve ljude u klubu, upravu, igrace, trenere…. Situacija sa novcem je teska a ekipa igra perfektno. Ne sumnjam da cemo ovako nastaviti i da cemo uci u Ligu Sampiona 😀 Inace mislim da ce uprava dovesti Bisevca, Le Taleka, jos jednog stopera ( Saveljic ili neko drugi) i jos jednog napadaca, ako dovedemo napadaca bice to kapitalac kao sto kaze Terzic, a u svakom slucaju Hugo je podjednako dobar i na krilu… pozdrav 😀

Reply

Leave a Comment