Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Гол Мусемића за славље у 78. вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде савладали су Партизан на данашњи дан 1986. године у 78. вечитом дербију резултатом 2:1 поготком Хусрефа Мусемића у 83. минуту.

Црвено-бели су уочи 20. кола чувене сезоне 1985/86 заостајали за вечитим ривалом два бода на табели и имали два ремија пре тога, на домаћем терену против Вележа (2:2) на гостовању у Осијеку (0:0). На стадиону Црвене звезде окупило се чак 70.000 људи, што је у то време било нормално, а данас делује потпуно нестварно.

Звезда је почела жестоко и већ у деветом минуту Митар Мркела је снажним ударцем уздрмао пречку гола црно-белих. На другој страни је узвратио Звонко Варга, али је његов шут завршио поред стативе Љуковчановог гола. Варга је и нешто касније имао једну повољну шансу, али је поново био непрецизан. Запретио је и Стевановић незгодним ударцем, али је Љиван Љуковчан био на висини задатка и парадом избацио лопту у корнер. У првом полувремену није било погодака, а права узбуђења су уследила у наставку сусрета.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz15031986_01Звезда је повела већ у 46. минуту, практично после само четрдесетак секунди игре. Јовица Николић се нашао усамљен на десној страни, добио је сјајну лопту, ушао у шеснаестерац и ефектно пласирао лопту преко голмана Партизана Фахрудина Омеровића. Већ у следећем минуту досуђен је пенал за црно-беле. Да ли је заиста и био тешко је проценити, старији навијачи ће се сетити тог детаља, тек вечити ривал је изједначио преко Владе Чапљића из казненог ударца у 47. минуту. Минути су пролазили, а Звезда је полако враћала иницијативу. Ивановић је покушао да затресе мрежу главом, али је његов снажан шут зауставио Омеровић, као и покушај Милојевића са дистанце.

Играо се 83. минут, када је Хусреф Мусемић био у акцији и борио се за лопту неколико пута са одбрамбеним фудбалерима Партизана. Упорност му се исплатила. Дошао је у делићу секунде до лопте, што је било довољно да упути шут по земљи и из непосредне близине превари чувара мреже гостију за 2:1. Звезда је до краја сачувала предност, стигла до своје 35. победе у вечитим дербијима и изједначила се са комшијама на врху табеле. До краја сезоне ривали су остали бодовно поравнати.

zzzzzzzzzzzzzzzz15.3.86. 391762_277996355670610_1460083948_n

78. вечити дерби, 20. коло шампионата Југославије 1985/86

Црвена звезда – Партизан 2:1 (0:0)

Београд, 15. март 1986. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 70.000. Судија: Бешлин (Кикинда). Стрелци: Николић у 46. и Мусемић у 83. минуту за Црвену звезду, а Чапљић у 47. из једанаестерца за Партизан.

Црвена звезда: Живан Љуковчан, Миодраг Кривокапић, Милан Јанковић, Драган Милетовић, Марко Елснер, Милан Ивановић, Јовица Николић (Зоран Димитријевић), Бошко Ђуровски, Хусреф Мусемић, Горан Милојевић, Митар Мркела (Мирослав Шугар). Тренер: Гојко Зец.

Партизан: Фахрудин Омеровић, Бајро Жупић, Миодраг Бајовић, Владимир Вермезовић, Владо Чапљић, Љубомир Радановић, Горан Стевановић, Звонко Живковић, Звонко Варга, Адмир Смајић (Радосав Никодијевић), Небојша Вучићевић (Милош Ђелмаш). Тренер: Ненад Бјековић.

Црвена звезда је на крају сезоне освојила титулу у чувеној Шајбер сезони, коју су обележили немештени резултати. Звезда је у новој сезони наступала у Купу шампиона, где је стигла до четвртфинала, а ова титула је касније одлуком суда додељена Партизану, који се жалио на епилог сезоне, па је невероватном одлуком суд признао резултате намештеног 34. кола, а поништио утакмице које су поново одигране, уз напомену да комшије нису желеле да поново играју меч последњег кола, па је њихова утакмица регистрована службеним резултатом у корист противника.

https://www.youtube.com/watch?v=DryBzbHJIoA

Повезане вести

Leave a Comment