Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Кошаркашице Црвене звезде на тешком испиту у Врбасу

Последњи меч у овој календарској години кошаркашице Црвене звезде одиграће у суботу 26. децембра, када ће у оквиру 13. кола националног шампионата дочекати екипу Врбаса у дербију ове рунде такмичења.

Црвено-беле су у серији од три тријумфа и тренутно су усамљене на другој позицији са скором 9-3, док је Врбас на трећем месту са учинком од осам победа и четири пораза. Након напорног ритма, и три меча у седам дана, екипа Драгана Вуковића је имала мало више времена за одмор, мада су у међувремену кадеткиње, које чине велики део прве екипе, одиграле последњи сусрет у шампионату у 2015. години, а ту је било и гостовање у Крагујевцу на Меморијалу Гордане Богојевић Ковачевић.

Актуелни шампион, Радивој Кораћ, ове сезоне доминира домаћом кошарком са скором од свих 12 победа и црвено-беле ће их тешко стићи, бар што се тиче лигашког дела и предности домаћег терена за плеј-оф, али се зато може направити велики корак ка другој позицији евентуалним успехом у Врбасу, или барем не доживети пораз већом разликом од 14 поена, како би наш најтрофејнији клуб имао предност у евентуалном кругу. Звезда је у 2. колу ове сезоне савладала Врбас у Београду резултатом 69:55 и то без Снежане Чолић, Наташе Ковачевић и Јелене Ћирић, које су касније појачале екипу. Мина Ђорђевић је тада пружила одличну партију и са 11 поена, чак 16 скокова (12 у одбрани) и три блокаде била најкориснија у победничком тиму са индексом 29. Катарина Зец је убацила 18, а Снежана Богићевић и капитен Александра Катанић по 14 поена. Код гошћи из Врбаса истакла се Тијана Цукић са 19 поена (индекс 30), Миљана Џомбета је убацила 16, а Ивана Јововић 14 поена.

Звезду могу да охрабре све боље игре својих појачања. Снежана Богићевић је на последње три утакмице убацила укупно 42 поена и поправила свој овосезонски просек на 8,2 поена, док је Наташа Ковачевић у убедљивој победи против Бора (114:31) пружила најбољу игру у сезони и забележила 14 поена, девет скокова, три асистенције и две украдене лопте. Врло запажена је била и Јелена Ћирић, која је делила “банане“, четири пута изблокирала ривалке и уз то убацила осам поена уз шест скокова. Она је сада најбољи блокер екипе са једном рампом по утакмици.

Сада је Звездина листа стрелаца знатно уједначенија, али се и даље издваја трио из генерације ’97, тако да је Катарина Зец први стрелац тима са просеком од 12,2 поена, Снежана Богићевић има 11,7 по мечу, а капитен Александра Катанић 10,4 поена уз 3,8 асистенција и 2,3 украдене лопте по чему је лидер екипе. Мина Ђорђевић је бележила 8,8 поена и 6,4 ухваћене лопте и први је скакач тима. Милица Бојовић је бележила 7,4 поена и 4,8 скокова, Невена Наумчев 5,9 поена, а Ивана Катанић 4,4 поена по мечу.

Врбас је у прошлом колу поклекао на гостовању у Вршцу (74:85), где је и Звезда оставила бодове. Тиме је прекинут Врбасов низ од седам узастопних победа, а податак да су на свом терену поражене само од водећег Кораћа довољно говори о снази екипе. Екипа углавном користи мали број играчица, најчешће од шест до седам, а издвајају се Миљана Џомбета, најбољи стрелац тима са просеком од 17 поена по утакмици и крадљивац лопти са просеком од 3,8, затим Ивана Јововић (16,5 поена, 5,2 скока), Тијана Цукић (11,4 поена, 5,2 асистенције, четири скока и 2,6 украдених лопти), Наташа Мијатовић (13,5 поена и 4,8 скокова) уз Милену Лаковић (7,4 поена и 5,4 скока) и до пре пар кола Полону Залар (12,4 поена, 5,8 скокова).

Врбас у досадашњем току сезоне има нешто боље проценте шута за два и три поена, као и са линије слободних бацања, док је Звезда барем на папиру у предности у скоку, блокадама и украденим лоптама, али црвено-беле губе и 3,6 лопти више у просеку. Међутим, то је само статистика, уопште не мора да значи да ће ови показатељи донети предност некој од екипа, већ само где су им јаче стране. У претходном мечу против Врбаса, Звезда је била знатно успешнија у шуту, и из игре и са линије слободних бацања, док је Врбас имао украдену лопту више, тако да је свака утакмица прича за себе. Оно што је јасно као дан пред последње гостовање у 2015. години је да црвено-беле чека тежак меч и да је београдском саставу потребан велики број расположених кошаркашица, како би стигао до нова два бода.

                        Врбас Медела – Црвена звезда 

                13. коло Женске кошаркашке лиге Србије

                          Субота, 26. децембар 2015.

                   ЦФК Драго Јововић – Врбас, 19 часова

Повезане вести

Leave a Comment