Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Атрактивни голови Шкорића и Гојковића за 17. Куп трофеј Црвене звезде

Након крвавог пролећа у Србији и Црној Гори 1999. године и бомбардовања злочиначке НАТО солдатеске, уследило је примирје, па је одиграна завршница националног фудбалског купа, где је Црвена звезда у финалу савладала Партизан резултатом 4:2 на нашем највећем стадиону пред око 35.000 гледалаца.

Одлучено је да се уместо две планиране полуфиналне утакмице одигра једна, а Звезда је 23. јуна савладала Војводину у Новом Саду резултатом 2:0 головима Далибора Шкорића из пенала у 32. и Горана Друлића у 70. минуту. Финале је заказано само три дана касније, јер се ближила и нова сезона, тако да се на београдској Маракани окупило 35.000 људи жељних фудбала након трауматичних ратних дана.

Није дуго требало црвено-белима да стигну до вођства. Далибор Шкорић је у 16. минуту прошао по левој страни. У жељи да центрира лопта му је прешла преко ноге, добила невероватну путању и завршила у горњем десном углу гола Радише Илића. Шкорићев ударац покупио је паучину са мале мреже. Био је то пројектил налик на онај којим су Срби оборили такозваног “невидљивог“ исте године и скинули фаму о дотичном авиону. Шкорић је наком меча сам признао да није имао намеру да шутне из те позиције, већ је желео да центрира, али се испоставило да је погодио и постигао изузетно атрактиван гол.

1512578_374665609337017_398064096_n

Одушевљење на северној трибини још није ни спласло, а само два минута након водећег гола изабраници тренера и некада славног голгетера нашег најтрофејнијег клуба, Војина Лазаревића, већ су дуплирали предност. Бранко Бошковић је заустављен стартом Младена Крстајића, али је акцију пратио Михајло Пјановић, докопао се одбијене лопте и имао отворен пут ка голу. Уследила је сигурна егзекуција и то кроз ноге Радиши Илићу за великих 2:0 у 18. минуту. Пјановић је те године стигао на Маракану из ОФК Београда и почео своју голгетерску серију у дербијима против црно-белих, јер је неколико дана пре почетка бомбардовања постигао водећи гол у 112. вечитом дербију који је завршен резултатом 2:2.

Међутим, екипа Партизана није помишљала на предају, па им се велика шанса указала у 36. минуту, када је Ненад Бјековић јуниор у продору био бржи од истрчалог голмана Александра Коцића, који га је закачио, а арбитар Крстивоје Филиповић показао је на белу тачку. За извођење једанаестераца је у то време у екипи Миодрага Јешића стандардно био задужен Вук Рашовић, који је био сигуран и гости су смањили на 1:2 у 37. минуту.

Погодак је дао још већи елан црно-белом саставу да крене напред, да би Ненад Бјековић јуниор у 45. минуту прецизним центаршутем пронашао усамљеног Матеју Кежмана на петерцу, а млади голгетер је успео да надмудри свог чувара и затресе мрежу за изједначење.

Требало је Звезди много снаге да би се психички вратила у меч после испуштене предности од два гола разлике. Због тога је тренер Лазаревић од старта другог дела игре уместо Миљковића у игру убацио неуморну радилицу Дејана Илића, који је у наставку обрнуо ток утакмице у корист нашег најтрофејнијег клуба. Навијачи су подршком храбрили екипу, а Звезда је заиграла знатно боље у односу на други део првог полувремена.

Пјановић је у 62. минуту упослио Друлића, који је умакао својим чуварима и устремио се ка голу, али га је са леђа оборио Владимир Ивић, па је судија Филиповић показао на белу тачку, овога пута у корист црвено-белих. Жучно су се играчи Партизана расправљали са арбитром, најгласнији је био управо Ивић, али до промене одлуке није дошло. Далибор Шкорић је преузео одговорност и ударцем са пеналтика у десну страну довео Звезду у вођство од 3:2 својим другим поготком.

Звезда је у другом полувремену преузела иницијативу и лепим комбинацијама завладала тереном, а уз то су њени фудбалери више трчали од противника. Јован Гојковић није дозволио да га неискоришћена прилика баци у очајање, па је наставио са својим дриблинзима и враголијама на терену. У 86. минуту извео је праву мајсторију на петопарцу и практично решио утакмицу. Добио је лопту од Срђана Бајчетића, дриблинзима је промешао одбрану црно-белих, оставио немоћним своје ривале Рашовића и Савића и пласирао лопту поред немоћног Илића за, испоставиће се, коначних 4:2.

Гости су се потрудили да сам финиш учине занимљивим, али су непрелазну препреку испред себе имали у Звездином чувару мреже Александру Коцићу, који је осујетио све њихове покушаје. Црвена звезда је тако стигла до свог 17. трофеја у националном купу.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzjovan-gojkovic-1

Финале Купа 1999. године

Црвена звезда – Партизан 4:2 (2:2)

Београд, 26. јун 1999. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 35.000. Судија: Крстивоје Филиповић (Београд). Стрелци: Шкорић у 16. и 62. из једанаестерца, Пјановић у 18. и Гојковић у 86. минуту за Црвену звезду, а Рашовић у 37. из једанаестерца и Кежман у 45. минуту за Партизан.

Црвена звезда: Александар Коцић, Иван Дудић, Никослав Бјеговић, Ненад Миљковић (Дејан Илић), Миливоје Витакић, Горан Буњевчевић, Далибор Шкорић, Бранко Бошковић (Драган Мићић), Горан Друлић, Јован Гојковић, Михајло Пјановић (Срђан Бајчетић). Тренер: Војин Лазаревић.

Партизан: Радиша Илић, Вук Рашовић, Бранко Савић, Младен Крстајић, Милан Стојаноски (Љубиша Ранковић), Александар Станојевић, Владимир Ивић, Саша Илић, Ђорђе Томић (Ивица Илиев), Ненад Бјековић јуниор, Матеја Кежман. Тренер: Миодраг Јешић.

https://www.youtube.com/watch?v=ufvYAPHjALU

Повезане вести

Leave a Comment