Moja Crvena Zvezda
Featured Važno Intervjui Najnovije Rukomet

Novogodišnji MCZ intervju – Nenad Peruničić: Zvezda je nešto najveće, navijači su uvek pozvani, čekamo ih!

Dugo vremena se čekalo da rukometni klub ispliva na površinu. Kada se konačno i to desilo, podrška je izostala. Uglavnom, oni koji rade u tišini i koji znaju šta rade, rade ispravne stvari. Novogodišnji period služi da se sumira ono što smo uradili, a 2015.godina je za rukometni klub bila turbuletna, kako drugačije. Ipak, kažu da u svetu rukometa ima jedan čovek sa mitskom snagom Terminatora, voljan da pobeđuje iznova.

Nije svaki čovek veliki samo zato jer je visok dva metra, postoji nešto drugo. Neko je veliki i bez toga. On je pravi primer. Mnogo, mnogo puta je to i pokazao, a Terminator konačno ima razloga i za osmeh. Nova godina je period koji se provodi sa porodicom, zato za vas, za MCZ, glavom i bradom Terminator. Nenad Peruničić.

 Ja to potenciram i uvek ću potencirati da je Crvena zvezda nešto najveće i mislim da nisam subjektivan. Ako uzmemo u obzir snagu, veličinu i sve igrače koji su prošli kroz ovaj klub. Poseban klub. 

Prvo mesto, jesenja titula u Srbiji, je i pomalo iznenađujuća.

– I prošle godine u ovo vreme smo bili u vrhu lige, ali onda smo imali ozbiljne probleme, malere, teške povrede… koje su poremetile ekipu. Zdrava situacija je pomogla i da igrači shvate šta su njihove obaveze i šta moraju da rade i da shvate šta je Zvezda. Dugujemo zahvalnost predsedniku na zdravoj situaciji i osnovi koja nam daje priliku da radimo na pravi način, ono što sam ja i želeo kada sam prihvatio da radim ovaj posao. Ozbiljan, ozbiljan rad, ozbiljne tegobe, veliki pritisak, sve ono što nosi veliki klub i oni su to podneli na pravi način. Igrači su pokazali da imaju potencijala za još veći napredak, iako su da ne zaboravimo to igrači koji su došli iz dosta manjih sredina, manjih klubova, druge lige, i nisu imali ovo čime se susreću sada. Ovo je njihova zasluga.

Da li zdrava situacija znači da je sada u klubu normalno stanje?

Jako sam srećan zbog stanja u klubu, i toga što igrači sprovode u delo. Na stabilnim smo nogama. Puno mi je srce zbog svega što smo prošli, zajedno sa vama. Osećam veliko zadovoljstvo, to ne krijem. Ne znam gde ćemo završiti na kraju, ali idemo dobrim smerom. Nezadovoljne igrače ne možeš da nateraš na neke stvari. Ja kao večiti optimista.. to verovanje nas je i održalo da možemo još bolje, od sebe uvek tražim više, kao i tokom karijere, tako tražim i od igrača. Spremam ove mlađe igrače za ono što ih čeka u inostranstvu, ako Bog da. Ta surovost, tamo niko ne mazi. Izgrađena ličnost, u svakom slučaju.

Prvi deo godine je obeležio jedan meč, koji je koštao cele sezone. Ove sezone, Zvezda je dobila svaki neizvesni meč.

Ja nikad nisam tražio alibi, nisam ni tada. Svestan sam kvaliteta ekipe i tada, i sada. Obe ekipe su sastavljene sa jako malim budžetom. Jako malim. Ali, nije ni to suština. Suština je da li oni mogu ili ne da ostvare to što se traži od njih. Da li mogu da isprate očekivanja i pritisak. I pored svih povreda, uvukao se strah u ekipu i eto, ta jedna utakmica je bila ključna, nepravedno ili ne, tako je. Sada smo napravili korak više. Mislim da je snaga ove ekipe što može da izdrži puno utakmica u egalu. Neiskusni smo još, sem Zlatanovića. Mi smo među dve najmlađe ekipe. Ali, drugu godinu su ovde, pravimo kontinuitet, postali su svesni šta se traži od njih, šta traži ovaj klub, šta ja tražim. Jako mi je bitno što poštuju klub i što emotivno doživljavaju sve. Za mene je to suština, to ja tražim od njih. Bez emocija, posao nije posao. Ljubav koju osećamo prema crveno-beloj boji prenosimo na teren.

Jedina loša stvar jeseni je bila rana eliminacija u Kupu i poraz od Obilića.

To je jedina utakmica gde sam im rekao da su oni krivci. Jer sva odgovornost je na meni i svu odgovornost kada je loše preuzimam na sebe, uvek će tako biti. Imali smo prvenstvenu utakmicu tri dana kasnije i želeo sam da oni koji imaju manju minutažu iznesu utakmicu protiv Obilića. Iako je Obilić ekipa koja je sakupljena od prvoligaških igrača i bivših Zvezdinih igrača, koji su ovde imali bitne uloge. Bio sam optimista da možemo i sa drugom postavom da iznesemo utakmicu, da ne zvučim grubo. Jasno je kao dan da smo odigrali veoma loše. Svestan sam da ćemo mi imati još oscilacija. Imamo malo iskusne glave koja će stati i smiriti loptu, srce i mladost su drugačiji. Nemamo puno tajm-auta, kao u košarci.

12449420_993386657366175_846384544_o

U prilog jačini uspeha ide i činjenica da ekipa ima kratak roster i da je polusezonu iznelo 8-9 igrača. Izdvojili su se Babić, Dragutinović, Mandić…

Na treninzima smo imali jako puno igrača, to je bitno. Na samom treningu imaju dovoljno vremena da kroz vežbe i akcije prave pauzu. Jeste, njih 8-9 je iznelo najveći teret. U nekim utakmicama smo i imali prostora za rotaciju. Ja se nadam da ćemo drugi deo biti kompletniji i jači. 

Da li su novi igrači, pojačanja na pomolu?

Doveli smo Kljajića, mladi kadetski reprezentativac iz Crvenke, 1996.godište. Igraće prvo na dvojnoj registraciji, a od juna i stalno. On igra na poziciji desnog krila, levak je. Tu smo imali veliki problem, sada smo uspeli da ga rešimo njegovim dolaskom. Čekamo još mladog Mitića, talentovanog desnog beka iz Železničara, prvi strelac, iz Niša. To će nam mnogo olakšati stvari na terenu. 

Da li će biti još dolazaka? Da li ima neko na koga ne računate u nastavku sezone?

Zahvalio sam se Rodiću, Nikoliću i Draškiću. Oni su bili tu sa nama od početka sezone, nisu imali veliku minutažu. Oni su radni i sjajni momci, ali morao sam da oslobodim mesta za one koji dolaze i koji će moći da nam više pomognu. Što se tiče dolazaka, ne znam još. Sada je situacija pozitivna, ima dosta igrača koji žele i imaju interes da dođu u Zvezdu. Videćemo šta možemo da uradimo i da li možemo da dovedemo nekog ko može da nam pomogne. Ja bih voleo da uz ove momke u ekipi imamo još više talentovanih igrača i da ih zadržimo što duže. 

Kakav je plan priprema? Prolećni deo sezone startuje već početkom februara.

Nismo još sigurni da li nastavljamo 6. ili 13.februara, još se ne zna. Pripreme počinjemo 11.januara. Raspustili smo se u pratk, prijateljskom utakmicom protiv reprezentacije Alžira, iako je bilo planirano da igramo protiv reprezentacije Bahreina. I u tim stvarima smo napravili korak dalje. Posle velike pauze igrači su dolazili zapušteni i imali smo problem, gubili smo vreme. Situacija je bila katastrofalna i da bi smanjili troškove raspuštali smo se nakon poslednje utakmice. Sada smo nakon manjeg odmora posle poslednjeg meča u Velikoj Plani, trenirali, spremili smo ekipu i oni će biti spremniji kada počnemo pripreme 11.januara.

Želja mi je da odemo 7-10 dana u okolinu Beograda, da imamo mir za rad. Dogovorićemo i pripremne utakmice, imamo i memorijalni turnir u Valjevu, pokojnog Gužve Jevremovića. To je naša obaveza. Videćemo još koliko utakmica ćemo imati. Ja bih i voleo što više, jer se oni još uvek traže, imali smo izmena u odnosu na prošlu sezonu. Što se bolje upoznaju, biće lakše u igri.

I dosadno je da pominjemo, ali navijača nigde. Najlošija stvar stvar u ovom uspehu.

Ne znam šta da kažem. Imam dosta prijatelja među Delijama, imamo i uzajamno poštovanje. Ne znam šta je razlog. Bude mi žao kada vidim Marakanu, Pionir i Arenu, govoreći o nekom našem vremenu i vremenu pre 10 godina, navijača uvek ima. Samo nema kod nas. Mi smo daleko najgledaniji klub na strani, kod kuće prosek 100, rodbina i prijatelji. Deprimirajuće, iskreno. Ja volim energiju sa tribina i ovi momci su to zaslužili. Mislim da bi im podrška sa tribina bila vetar u leđa. Bili bi još bolji. Ja ih uvek pozivam, i lično i telefonski. Nama ne treba hiljade navijača, grupa od 100-150 bi napravila odličnu atmosferu u Šumicama. I iz njihove priče vidim koliko im to fali. Odgovor zašto ne dolaze nemam.

Ironija je da ste vi i na Marakani i u Pioniru.

Jesam, biću uvek. Nisam košarku gledao dugo, sad sam bio protiv Bajerna. Voleo bih i nama da dođe neko. Zaslužujemo to, drugačiji je ambijent, privukli bi više ljudi, napravili bi lepšu priču. 

Da li je i dalje aktivna ideja da se van Beograda igraju domaće utakmice?

Ja sam iskreno potpuno bio fokusiran na naše obaveze i utakmice. Ideja se rodila upravo zbog ovoga o čemu pričamo. Nismo pričali o tome od početka sezone, za sada ostaje sve isto. 

Možda je nezgodno da vi pričate o tome, ali ne postoji niko pozvaniji od vas, sa obe strane. U reprezentaciji nema mesta ni za jednog Zvezdinog igrača, i dalje. Selektor nije pogledao nijednu Zvezdinu utakmicu. Zvezda je prva na tabeli sa 10 pobeda iz 12 utakmica.

Neću reći ništa novo, ali ja nisam neko ko ćuti. Ja se ne dodvoravam nikome, niko mi ništa nije poklonio, dao. To traje već duže vreme. I u mlađim kategorijama, ako pogledate. Pogledajte čiji igrači su najbrojniji, Zvezdini igrači su uvek bili naknadno pozivani, kada neko odustane ili je povređen. Ja to nisam dopustio. Ili će nekog pozvati odmah, neće biti rezerva. Prosto mislim da to Zvezda zaslužuje i ovi momci. Iskreno, začudilo me je to od Zvezdine legende i mog prijatelja, Dejana Perića. Nije došao na Zvezdinu utakmicu da pogleda, ima momaka koji su vredni pažnje. Nisam više iznenađen. I Cupara, koji više nije u Zvezdi, je zaslužio mesto u reprezentaciji, apsolutno. Sjajno brani u Ademaru. Selektor je legenda Crvene zvezde, morao bi da povede malo više računa. Ne zbog mene, nego zbog ovih momaka koji su to zaslužili, kojima bi to bio ponos i ogromna satisfakcija. Ali ok, svako ima pravo na svoje mišljenje i viđenje. Ovo je moje. Mislim da je nepravedno što se tako radi i ne gleda se na pravi način. 

Svaki selektor isto postupa, kao po nekom nepisanom pravilu.

Postoji tu mnogo stvari koji su uništili naš rukomet. Zato i imamo ovakvu reprezentaciju. Zato nam je želja da prođemo prvi krug. Dotle smo došli. Ne ulazim u to ko se kome dodvorava, tu trpe igrači. Nemamo više ekstra talenata, ekstra zvezda sa težinom i autoritetom! Ja ne prihvatam kada selektor kaže da nam je cilj da prođemo prvi krug. To je… ne prihvatam to sportskom kulturom, karakterom.  To nismo mi. Moraš da ideš da pobediš, da veruješ da ćeš pobediti, da tražiš pobedu. Treba tražiti najbolji mogući plasman, a ne da prođemo grupu. Moraš da želiš i tražiš više, da daješ više da bi dobio više. Ja to ne razumem. Ne prihvatam to, ali ne mogu promeniti.

12281672_977255948979246_791461361_o

U odnosu na prethodne sezone kakav je kvalitet lige?

Liga je slabija, ali ujednačenija. Mnogo izjednačena. Dosta igrača koji su iskustvo sticali u Evropi su se vratili, pa ponovo otišli. Biće teških utakmica, biće izazov igrati protiv Vojvodine i Spartaka, koji su mnogo iskusniji. Imaju ozbiljne igrače, finansijski su jači. 

Koji su realni dometi Crvene zvezde, sa ovog aspekta?

Iskreno, nama je na početku sezone bio cilj plej-of, nismo očekivali da ćemo od 24 boda osvojiti 21, ali smo u svakoj utakmici išli da pobedimo. Daćemo sve od sebe da zedržimo prvo mesto. Nikad ne priznajem ništa sem terena, tu se dokazuješ i pokazuješ. Dokle ćemo doći ne znam, ali znam da nikome neće biti lako sa nama.

Ako se slučajno desi da na nekim utakmica ekipa ima podršku navijača, da li može do kraja?

Ja to iskreno želim. Mislim da bi to bila ogromna energija za igrače, oni navijaju za Zvezdu. Na sličan način doživljavaju kao ja. To bi bio veliki adrenalin, emocija. Tada je lakše, kada te publika nosi. Ja sam to obožavao kao igrač.

Nova godina je, želje se ispunjavaju. Koje su vaše želje?

Da budemo živi i zdravi, pre svega. Zvezdine titule, naravno. Titula bi bila nešto neverovatno za mene, zbog svega što smo prošli ovde. Kakva god da nam je liga, nama su trofeji najbitniji. Za mene bi to bilo nešto ogromno, posle svega. Ovo je sada veliki uspeh, gde smo sada, gde smo bili pre tri godine. Bili smo optimisti, a mnogi su želeli da vide kako se Zvezda gasi. Sada smo napravili već nešto. Ja uvek tražim više i titula bi me dignula u nebesa. Nekom to glupo zvuči, ali ja Zvezdu tako doživljavam. Ja Zvezdu iskreno volim. Sa puno emocija, tuge, srca… matori čovek a znao sam da zaplačem. Nije me sramota, ja to ne krijem. I u karijeri sam znao da svoje emocije ekstremno pokažem. Ali, to sam ja. 

Da li verujete u Deda Mraza?

Verujem u Deda Mraza, ja sam klinac u srcu, to ne krijem. Veliko dete u puno stvari. Deda Mraz ponekad i zakasni sa poklonima, želje su tu. Bitno je da mi napredujemo još više, o realnosti i nerealnosti se razilazimo malo, ali dobro. Svako čuva dete u sebi.

Srećna vam Nova Godina i u njoj Zvezdina titula.

Hvala, vama takođe. Svim našim Zvezdašima, mojim igračima, celoj Srbiji. Neka nam Bog da zdravlja, dosta pozitivne energije jer smo dosta isfrustrirani zbog cele situacije. Dosta negativnog smo prošli, što bi retko ko. Želim više osmeha i druženja, pozitive, da je svaka godina bolja u svakom smislu. 

Ljudi kao on su razlog zašto je Crvena zvezda velika. Nenad Peruničić.

Povezane vesti

3
Komentari

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthsmehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AvatarAvatarAvatar Recent comment authors
  Subscribe  
najnovijim najstarijim najviše glasova
Obavesti me o
Avatar
Gost
Era

Perune,dovedi ekipu u Trebinje,Trebinje celo je crvenobelo!

Avatar
Gost
Šurdas

Da je više ovakvih ljudi ljudi bilo bi super!

Avatar
Gost
Milos

da je vise navijaca nego rodbine na utakmicama bilo bi jos lepse … pozdrav za celavog, vernog navijaca RK, ne znam mu ime na zalost smile