Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездаши широм светаНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Александар Катаи

Александар Катаи

Александар Катаи, Звездина бивша десетка и најбољи играч 2016.године у Суперлиги по избору капитена свих клубова, рођен је 6. фебруара 1991. године у Србобрану.

Магико. Играч због којег се плаћа карта. Уметник са посебним стилом. Катаи је био мозак игре црвено-белог тима који је незадрживо освојио 27. шампионску титулу, са огромном предношћу у односу на најближе пратиоце.

Сјајни фудбалер је за Црвену звезду одиграо 68 такмичарских утакмица и постигао 31 гол, од чега 21 погодак у сезони 27.титуле, када је био најбољи стрелац шампионата. Четири гола је постигао у квалификацијама за Лигу шампиона и Лигу Европе.

На Маракану је стигао као позајмљен играч Олимпијакоса последњег дана летњег прелазног рока 2014. године и узео дрес са бројем 27. Након одличног почетка сезоне Звезда остаје без Ненада Милијаша, почиње да бележи лоше резултате, а Катаи се уклопио у сивило тмурне Звездине јесени. Ненад Лалатовић је веровао у њега од самог старта, веровао у његов квалитет и када Катаи није био ни близу свог нивоа, тврдио да ће ускоро играти за репрезентацију када се није могло ни наслутити колико ће Катаи заблистати мање од годину дана касније:

– Катаију није проблем мотивација, него глава, јер он можда није имао велику жељу да се врати у Србију. Био је у Олимпијакосу, који га није желео. Дечко је месец и по дана тренирао у десет увече, у поноћ, нису му дозвољавали да ради. Само су га пуштали да изађе на терен да не би могао да их тужи. Мало је он љут на себе што не може да пружа онолико колико се од њега очекује. А он невероватно много може.

У сезони 2014/15, Катаи је на 22 утакмице у свим такмичењима постигао два гола, оба у првенству, у победама против ОФК Београда (2:1) и Јагодине (3:2). Значајно је поправио физичку спрему и форму током сезоне. На појединим сусретима видело се да је фудбалски зналац, али се ипак никако није могло говорити о доброј сезони и за њега и за клуб, јер су резултати били слаби, квалитет екипе веома ограничен, а трофеја није било ни на видику.

„Дошао је на изричит захтев тренера Лалатовића, тотално неспреман. И поред тога очекивали смо много од њега, ја некако понајвише. Изванредан је играч, момак, проблем је што фудбал не схвата као озбиљан посао, већ као игру. Његов таленат је неспоран, превазилази домаће оквире. И тек када буде својски одрађивао 90 минута, биће играч за Лигу шампиона“, рекао је Звездин Терзић.

Након завршетка турбулентне сезоне, Катаи се одрекао 300.000 евра зарађених у Олимпијакосу и парафирао трогодишњи уговор са Звездом уз договор да му припадне 50 одсто од обештећења, али само од обештећења од 900.000 евра, све остало би припало Звезди.

То је био врло храбар потез клуба, јер Катаи ипак није имао такав рејтинг као сада након сјајне полусезоне. Доласком новог тренера Миодрага Божовића, екипа је на челу са Катаијем доживела препород, иако је на почетку било много проблема услед раног испадања у квалификацијама за Лигу Европе, два првенствена ремија и неуверљивих игара. Тим је још увек био у фази стварања, а када се комплетирао, почео је да меље редом.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11902576_992648004129429_5611735420193169813_n

Катаи је у новој сезони узео број 10 и заиграо као у трансу у рекордној, историјској серији Црвене звезде од 24 узастопних првенствених победа. Постигао је 21 гол уз девет асистенција и на крају проглашен за најбољег фудбалера Суперлиге по избору капитена свих клубова у традиционалној анкети Вечерњих новости. Тресао је мреже на начин којег су се пожелели да виде сви љубитељи фудбала на овим просторима, постигао спектакуларан гол у 149. вечитом против Партизана (3:1), и врло брзо постао највећи миљеник навијача. Шлаг на торти фантастичне сезоне и издања Александра Катаија били су голови против Олимпијакоса на пријатељској утакмици на Маракани и гол Радничком из Ниша на прослави 27.шампионске титуле, којим је постао најбољи стрелац лиге испред Хуга Виеире (20). Маракана је експлодирала од одушевљења.

Терзићу је током ове јесени било још драже што је веровао у Катаија, па је у свом стилу прокоментарисао:

– Катаи је много поштено створење. Једна сензибилна душица која воли да истерује космичку правду. Од Савићевића до данас нисам видео таквог уметника са лоптом, играча који је способан да тако лако предрибла ривала. Понекад ми се чини да пркоси законима физике.

Дебитовао је и за репрезентацију Србије 13. новембра 2015. године у пријатељској утакмици против Чешке (1:4), када је заменио Душана Тадића у 59. минуту, а раније је уписао и два меча у дресу младе селекције.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11960090_992646327462930_9111204751733484659_n

Од Катаија се највише очекивало у квалификацијама за Лигу шампиона. Управо је тада прирастао сваком навијачу Црвене звезде. Докторску дисертацију фудбала најавио је на Малти, а потврдио у Разграду, у симултанки која му је донела надимак „Магико“, који данас никоме не стоји боље него њему. Нажалост, Црвена звезда није успела да елиминише шампиона Бугарске, који је „уз помоћ“ Канге након продужетака успео да прође даље.

У плеј-офу за Лигу Европе, Сасуоло је лако прошао Црвену звезду, а Катаи Магико се голом опростио од Европе, а затим головима у Нишу и од дреса Црвена звезда.

31.августа 2016.године Александар Катаи је потписао за Алавес, иако је био виђен у дресу Селте из Вига.

У првој сезони је на 25 утакмица постигао три гола, и играо финале Купа Краља против Барселоне. Међутим, ове сезоне одласком тренера Маурисија Пелегрина у Саутемптон је изгубио место у тиму, и поручено му је да се на њега не рачуна. Одиграо је свега три утакмице.

Каријеру је почео у млађим категоријама Војводине 2002. године, а у први тим је уврштен пред сезону 2009/10. Дебитовао је у Супер лиги за новосадске црвено-беле 14. марта 2010. године против Чукаричког (4:0), а седам дана касније постигао је први гол у мечу против Младог Радника (3:1). До 2011. је за “Вошу“ на 29 лигашких утакмица шест пута био стрелац, а током 2009. године провео је и шест месеци на позајмици у дресу Палића, где је у 10 мечева забележио три поготка.

Уследио је прелазак у редове грчког гиганта, братског Олимпијакоса, са којим је 24. јуна 2011. потписао четворогодишњи уговор, али уопште није добио шансу, па је све време био на позајмицама, најпре у ОФИ-ју са Крита, где је уписао само два наступа током 2011. године, а затим се вратио у Војводину и од 2011. до 2013. године одиграо још 31 меч уз шест голова. Међутим, 2012. године, после меча против Спартака, дијагностикована му је тромбоцитопенија. Провео је две недеље у болници, пре него што је пуштен на кућно лечење. Није се враћао на терен до краја те године. Касније је прослеђен Платанијасу, где је у сезони 2013/14 на 24 меча постигао осам голова, што му је била најбоља сезона до доласка у Црвену звезду.

Срећан рођендан, Магико!

Повезане вести

Leave a Comment