Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноИнтервјуиКлупска дешавањаКошаркаКошаркаНајновије

Новогодишњи МЦЗ интервју: Председник КК Црвена звезда, Небојша Човић – други део: „Звездаши не треба да лажу, гледало се кроз прсте и Звезди и Партизану!“

Nebojša Čović | Ko Je Ko

Дaнaс имaте прилику дa прoчитaте други део опширног новогодишњег интервјуа са председником КК Црвена звезда, Небојшом Човићем. Гoвoрили смo о дешавањима у ФК Црвена звезда, кандидатури за председника истoг, менаџерима, Евролиги и АБА лиги, ККЖ Црвена звезда и многим занимљивостима.

Каква је ситуација била у ФК Црвена звезда када сте ушли у клуб?

“ Не видим ниједан разлог око чега се свађамо. ФК Црвена звезда је у изузетно тешком стању. Тамо је потребан сваки квалитетан човек. Терзић је ту заменио тезе. И то ми је криво. А друга замена теза и лагање је да сам ја крив за лиценцу. Рећи ћу вам врло искрено. Ја сам од новембра месеца 2012.године, када сам стицајем околности, по позиву, дошао у ФК Црвена звезда, радио између 16 и 18 сати дневно на Маракани. Али, нисам излазио са стадиона. Док нисмо средили извештај у коме смо видели да имамо 48 милиона евра минуса! Па смо направили графиконе, моделе, и направили смо план како да идемо даље. Ми смо до маја месеца 2013.године смањили 15 милиона и дошли до 33 милиона евра дуга. Тада је кренула за мене необјашњива трка довођења играча. Разноразних играча, који нису после ни играли у Звезди. Ја то ни тада, а ни сада не могу да схватим. Завршили смо лиценцу за Звезду 2013.године, и домаћу и страну. И поставили смо план како да радимо даље. Ја ниједног играча нисам довео. Учествовао сам у довођењу Милоша Нинковића, искључиво пријатељски. Милош Звезду није коштао ниједан евро, а донео јој је на терену доста.  Даћу Вам пример, колико је то отишло у нежељеном смеру… Сазнао сам да је било покушаја да се плати менаџерској агенцији обештећење за Милоша од чак 120.000 евра!? Милош ниједан евро није коштао клуб. Мени су хтели да подвале. Али, када сам видео да то узима маха… не може 10 људи да се бави финансијама! Што је ово, а што је оно, што су ови приоритети, што су они приоритети… Ја сам тада рекао, хајде да подвучемо црту, остајемо на 33 милиона евра минуса, и ја се повлачим и нећу више оперативно финансијама да се бавим. Да подсетим, Скупштина клуба је у децембру 2012. године је усвојила све извештаје и планове за даљи рад! Као и Скупштина клуба у јуну 2013.године. Тај посао је после преузео Мишко Зечевић и радио даље. Некоректно је од Терзића, што је изјављивао, врло некоректно. Ја нисам желео да му одговорим, јер мислим да Звездаши не треба да се свађају. А тек мислим да Звездаши не треба да лажу. После је рекао, у свој тој халабуци, да је Џајић отишао, а потпредседник који се наводно бавио финансијама, а није, је остао? Џајић је отишао јер му се смучило, да се не лажемо. Паклено је тешко било.

После се чуде што нећу да се кандидујем? Нећу да се кандидујем, када сте намерно прекршили статут у процедури расписивања избора. Знам и ја да би победио, није ми то проблем. Победиш, али онда те од тог тренутка газе, јер си изабран у некаквој прљавој процедури, за коју ни не знаш. Шта ће ми то? 

Ја можда не знам фудбал, нисам се бавио фудбалом, нисам био на утакмицама. Али, ја знам да учим, и да много брзо учим. Не знам фудбал колико знам кошарку, али знам људе који су се бавили кошарком, а познају фудбал боље од других. И много су искренији од многих данас у фудбалу

Клуб мора домаћински да се води. Признаћете, да није био вођен домаћински, чим је дошао до 48 милиона евра дуга. И то све лепо пише у анализама које су дате у новембру 2012.године, и које је поново подсећам, у децембур 2012.године усвојила Скупштина ФК Никада нисам имао проблем са Терзићем, али он би волео да јесам. То ме не додирује, и не знам шта ће му проблем са мном? И које поене, код кога и за кога тиме скупља?  Нисам никада имао проблем ни са Гораном Весићем, а знам да се пуне главе многима около.

Ја нисам никада тражио да будем у Управном одбору, од мене је тражено да не идем из тог УО! Директно сам замољен да не идем, на последњим изборима. Хтео сам да одем, и да одмах поднесем оставку, нигде у животу нисам био „икебана“ што бих био у УО Фудбалског клуба? Нисам био позиван на неке седнице УО, па смо то решили. Сада видим да постоје исте тенденције. Немам проблем, имам пуно својих других обавеза, али једноставно нећу да ћутим. И нисам од људи који падају у несвест на легенде. Свака част, али неко док је играо фудбал и терао лопту ногом или руком, неко је учио школу. За мене је образовање најбитније. Заговорник сам образовања и знања. Не знам да играм фудбал. И радим интезивно да развијам моју десну страну мозга. Да не останем само на левој. Мој потпис да ли умем, и како радим је КК Црвена звезда Телеком, па изволите.

Каква је заправо истина око кандидатуре, шта је тачно, да ли сте желели да се кандидујете за председника ФК Црвена звезда и да ли сте имали план за опоравак и будућност клуба?

“ Хтео сам да се кандидујем, под условом, да све буде у складу са статутом. Не требају ми никакве играрије и подметачине! За мене уопште није био проблем да ли ће то бити новембар или децембар или неки трећи месец. Ја сам то рекао и на УО. И онда смо дошли до тога, пошто није било кандидата, да ми тај исти УО, који је крњи – нас је остало осам, предложи да се кандидујем и да ће ме подржати. а неки од њих су ме и пљували пре тога!

Што се тиче плана и програма, дао сам довољно елемената за план и програм на једној Скупштини, на другој Скупштини, и дан данас исто мислим. Давали смо извештаје делом 2012.године, делом 2013.године, шта и како мора да се уради. Клуб мора да се води домаћински, да се зна где и и зашта иде сваки динар, и да то све буде трансапрентно! Моја идеја је била да дуг Црвене звезде сведемо на обавезе клуба према банкама. А онда ћемо да се договоримо. “

Како је могуће да клуб који је 48 милиона евра у минусу функционише и опстаје?

“ Знате како, када сам дошао у новембру 2012.године, наша блокада је била милијарду и двеста, триста милиона динара. Око 12 милиона евра. И ми смо скинули блокаду до марта месеца 2013.године. Нешто платили, нешто померили, нешто репрограмирали. На тај начин смо обезбедили да нам рачун не буде у блокади. Ујутру када се пробудим, ни зубе не оперем, зовем да видим да ли нам је рачун у блокади. Нисмо могли да похватамо колико има издатих меница, тужби, пресудних решења. Некако смо успели то да сложимо и да доводимо у ред. Ја не умем да радим у хаосу, морам све то да сложим, да имам евиденцију за папире, све! Тако је било када сам почињао да радим, тако је и данас. За буквално све у чему сам био, постоје папири, документи, ја не умем другачије. Пазите, у кошаркашком клубу, блокада је трајала од маја 2005.године до фебруара 2012.године, непрекидно. И ја вас питам како је то могуће? Немогуће је, није у складу са законом, али се очигледно гледало кроз прсте Звезди и Партизану. И не само Звезди и Партизану, да се не заваравамо, молим вас. И другим клубовима, који стално нападају и кукају на Звезду и Партизан. И они су добијали, у складу са својом величином и брендом. Зна се ко је и шта је Црвена звезда. Звезда и Партизан имају велике привилегије. Нисам ја заговорник тога, ја сам заговорник уређеног система. Али, на тај начин смо успели, и једино могли да функционишемо, па буквало да спасемо ова два српска спортска, и не само спортска бренда. Онда смо кренули да анализирамо позајмице ФК Црвена звезда, исти модел применили смо пре тога и у КК Црвена звезда.

У великој мери, позајмице треба да опросте, односно отпишу у корист клуба. Зашто? Како су настале позајмице? Пример: Ви добијете посао који је стварне вредности милион, а он испадне милион и по, 500 хиљада иде клубу, и води се као позајмица?! Како позајмица, ако је то Звездино? Замисао оваквих позајмица био је везан за следећи корак у коме би се позајмице конвертовале у  капитал, и на тај начин би се вршила некаква приватизација клуба. Међутим, законом о спорту који је донела министарка Снежана Самарџић укинута је са правом могућност конвертованја позајмица у капитал. Ако је нешто било добро у Закону уо спорту, онда је то било добро. Јасно је да позајмице нису биле у свим случајевима праве, и да као такве треба да буду отписане, и да не буду више дуг клуба. Има један манји део и правих позајмица. Ми смо један део таквих позајмица кренули да отписујемо. Има ту простора да се чисте одређене ствари, али има простора и да се праве концепти као са Марком Грујићем. Што више произвести, док се не врате дугови и не реше ствари, онда стати на здраве ноге и кренути новом филозофијом. Сваки играч треба да буде 100% Звездин! Нађите ми у кошаркашком клубу да ли постоји један играч са 1%, који не припада Звезди? Један одсто да је нечији. Не може, ти играш за Звезду. То је наш капитал, наша имовина.“

 

sednica

И кошаркашки клуб је имао проблема са менаџерима. Душан Ристић, Војислав Стојановић, сада се прича и о Бориши Симанићу.

Сада ћу вам рећи. Бориша Симанић не, његови родитељи су паметни људи, добри људи. Он је добар момак, очекујем да буде све у реду.

Стојановић је наше дете. Када је напунио 18 година, сели смо са Стојановићем да разговарамо, он је рекао да му је Савић менаџер. Зоран Савић. Какав је то бивши репрезентативац и легенда, који прави кампове по Дубаију са српском децом, па их одводи у Италију, Шпанију, итд. Нека је он легенда на квадрат. На крају крајева, ја њему ништа не дугујем. А да ли он мени дугује, нека се присети мало. Нека размисли. Не пребацујем, али констатујем. Онда је мали Стојановић тражио да убацимо у уговор да ће имати обавезних 25 минута по мечу? Такав уговор у животу нећу потписати! Ни са једним играчем. То Звезда не ради. Ми смо га кошаркашки одгајили. То је Савић урадио и са Милошем Димићем. И каква је каријера Милоша Димића? Димићу је нуђен уговор у Звезди. Када је Игор Ракочевић одлазио, било му је понуђено да уђе у први тим, то је та позиција. Савић га је одвео у Раднички из Крагујевца. Отац и мајка му раде овде, запослили смо их. Одлични људи.

Воја Стојановић је отишао и све најбоље му желимо. За њега смо добили 29.000 евра надокнаду од ФИБА. То је срамота шта је ФИБА урадила. Срамота! Не знам само колико су у томе умешани прсти Зорана Радовића. И он не може да смисли Звезду, он је био саветник у „слатким временима“, када је Звезда доведена до минуса од 8 милиона евра. Са Опачићем, који је био генерални менаџер. Не знам колико је он као саветник из сенке утицао на све то. Тражили смо заштиту од нашег кошаркашког савеза. Драган Ђилас се обратио ФИБА у вези случаја Стојановић, а онда су га јавно напали разни паразити српске кошарке, које ја из милоште називам „Мапетовци са балкона“

Што се тиче Ристића, то су два преваранта направила, они су зарадили доста пара од ФМП. Делић и Споменко Пајевић су га одвели у Аризону. Ристић је наш играч, нећемо ми још дуго чекати. Он је друга година колеџа, после колеџа, ти постајеш професионалац. Или си у Звезди или плати ако ћеш да идеш на другу страну. Наша документација је веома прецизна и уредна.

Погледајте Гудурића, Ребића, Тејића. Јуниорски прваци Европе, играју за Звезду. Имамо сад и Боришу, Настића, Раданова, Лазаревића, Апића, Давидовца, Добрића…. То је доказ да можеш да направиш добре и велике ствари и у дресу и систему Црвене звезде. Чему журба, да би менаџери напуне своје џепове, а да при томе да за ту децу нису урадили ништа, осим што их обмањују слаткоречивим причама.

Да ли је истина да је Марко Гудурић требало да иде на позајмицу пре почетка сезоне?

„Јесте истина, тачно је, али питам се и ја нешто. И ја помало знам кошарку.“

Ви сте стопирали одлазак?

Јесам. Немам страх од давања шансе младом играчу.  Са  ФМП-ом сам први направио концепт пуне афирмације младих играча, а као што знате ФМП је имао и добре резултате, и први је српски клуб који је освојио Јадранску лигу, а да не причамо о резутатима млађих селекција. Драго ми је да је Мишко Ражнатовић у великој мери искористио концепт ФМП-а у стварању концепта и клуба као што је МЕГА. Заједно са Рашом Радовановићем, направио сам концепт ФМП-а који су многи називали „Фабриком Мудрих потеза“ и „Фабриком младих талената“. Тога се не стидим, напротив, поносим се.“

Када смо код Кошаркашког савеза Србије, како гледате на то да је Лука Митровић два пута узастопно испао као последњи играч са списка, као и Дангубић пред ЕП?

“ Нема мистификације, Саша је направио селекцију исклјучиво на основу струке, а не на основу било какве клупске обојености. Ми имамо изузетно коректну сарадну са Сашом Ђорђевићем и са КСС. Звезда ће се максимално трудити да буде перјаница у кошаркашком спорту Србије са конструктивним идејама и пројектима.

Ко је крив зато што је Бобију Марјановићу било ускраћено да наступи на Европском првенству?

Американци. Искључиво. „

Евролига. Каква је ситуација тренутно, какве су шансе АБА лиге за директно место и где је Црвена звезда у томе?

“ Имамо два концепта. Концепт Евролиге и концепт ФИБА. Мислим да ће сада од јануара кренути финализација. Моје је да држим позицију и штитим интересе Црвене звезде, наравно. Ми смо клуб који игра у Евролиги, и наравно да гледамо да уновчимо све потенцијале. Боље речено да ставимо у функцију све наше потенцијале. Многе боли глава када их ја набројим. Али, то су чињенице. Име, бренд, величина, традиција, велики град, велика хала, аеродром, добри хотели, и армија навијача. А што се тиче финансијског фер-плеја и ту се држимо. Нисмо лоши ни у менаџменту. Што се тиче гледаности? Не само у Београду, по Србији, региону, иностранству, свуда, ми смо један од најгледанијих клубова! Како у халама, тако и на телевизији. Ја поштујем и Барселону и Реал Мадрид, али не пада ми на памет да се уплашим. Сваки пут ћемо пробати да их победимо! Немамо никакав комплекс од њих. Главни циљ нам је да Црвена звезда буде стални члан елитне европске кошаркашке породице.“

Какво је ваше мишљење о новој Евролиги? Да ли је одржив концепт лиге и да ли постоји „претња“ у квалитету између 16 клубова нове Евролиге и остатка Европе?

Највише бих волео када би се ФИБА и Евролига договорили. Није Европа толико велика да има две лиге. То се пробало својевремено, па је Фибина Супролига банкротирала. Да не би банкротирала ФИБА. Они су имали јаку швајцарску компанију за ТВ права, која је банкротирала јер је тада била борба око ФИФА и УЕФА, а онда се појавио и тенис и тражио исто хитну исплату. Па је банкротирала Супролига. Видећемо како ће то да иде. Звезда мора да буде мудра и нађе своје место међу најелитнијим европским кошаркашким клубовима. „

Какав је данас однос са КК Партизан?

“ Нормалан. Ја се не сеирим као некадашња њихова руководства када је Звезда тонула. Мени то није драго као њима. Али, ја нисам њихов председник. Ја сам Звездин председник. Мој посао је да Звезда буде најбоља. Да наш клуб буде најбољи, наша Звезда. Ја се за то борим. Односи су коректни. На састанцима смо почели да подржавамо једни друге. Што није био случај раније. Знате како је функционисало? То може да се провери. Када нешто предложи Партизан, Звезда подржи. Али, када нешто предложи Звезда, чак и када каже да је ово бело, а стварно је бело, Партизан ће рећи није то бело, то је црно. Како црно, кад је стварно бело? Не може да буде бело, ако Звезда каже да јесте. Е, такви су били односи. Због појединих начитаних групација. Данас су односи нормални. Ја разумем њихове интересе и предлоге, они наше.“

Искрено мислим да српски спорт без Звезде и Партизана, не може да функционише.“  

У прилог томе иде нормализација односа.

„Знате, није то исто када кажу да су нестале велике компаније, па упоређују. Компаније су имале запослене, али нису имале популус. Нису имале четири, пет или два милиона навијача, Звезда и Партизан имају. То не може да пропадне. Мора да се реанимира када је у проблему и да се диже. Задовољство и срећа народа ће се мерити и по томе. Ја мислим да је кошаркашки клуб вратио осмех на лица. Ја сам то и рекао, као што сам рекао да ћемо се хватати за гушу. Ништа нисам погрешио. Идемо даље. Биће тешко. Али у спорту не можете да живите од прошлости. Морате да знате прошлост, да је анализирате, и да све то што сте прошли искористите да не поновите грешке. Али, не можете да живите од тога. Сваки дан је нови дан. Свака утакмица је нова утакмица. Када изгубимо, одмах се појаве дежурни „мапетовци“ на балкону. Када победимо, онда се склоне са балкона. Стрпљење је битно. Ако неко зна боље, ево, нека изволи. Само што ја нећу да будем „мапетовац“. 

Какве су шансе Црвене звезде у ТОП16, по вама? Створила се слика да је и пласман у ТОП8 реалан.

“ И то је проблем. То је надувано, ствара оптерећење. Нама не треба оптерећење. Ја схватам навијаче. Али, ми смо испунили један циљ. У најтежој групи смо изборили пласман у ТОП16. И створила се слика као да је то било сасвим нормално. Изборили смо 14 нових утакмица у Евролиги. Нећемо се предати, борићемо се до краја. Као и прошле године. Пробаћемо да победимо свакога. Када смо извукли групу у Евролиги, неки су коментарисали да немамо шансе да прођемо даље у ТОП 16. А ми смо рекли да идемо да пробамо да победимо свакога. Победили смо Реал Мадрид, Химки и Бајерн два пута. Још на почетку сам негде осећао да ће се о пласману у ТОП 16 одлучивати утакмицом Звезда – Бајерн у Београду. Тако је и било. А многи су рекли, нарочито након пораза од Реала и Химкија“збогом Европо, ма  какви, Звезда да прође“ и низ других душебрижничких констатација и предвиђања у циљу дестабилизације и рушења Звезде. Рекао сам, „Момци стисните зубе, идемо утакмицу по утакмицу, боримо се. Нико унапред не зна исход. То смо и показали. Против Стразбура смо водили, па изгубили. А против Реала, Химкија и Бајерна смо губили, па победили. Играмо до краја. Када се заврши утакмица онда знамо на чему смо.“

Када смо код гледаности и навијача, велики проблем су били ТВ преноси на Спортклубу 3. Већина навијача, који нису имали могућност да гледају уживо, немају тај канал. Да ли клуб може да утиче на то, да ли може да се промени нешто по том питању и зашто је на тај начин Звезда маргинализована? Евролига није атрактивна?

Ми смо врло незадовољни тренутном ситуацијом по том питању. Нисам љубитељ теорија завере, али морам да поменем и ово. Чини ми се да су се власници Спортклуба,  Direct media агенције, N1, а колико знам исти су власници, некако окренули против Звезде. Покушаћу да објасним зашто то мислим. Када смо правили нову АБА лигу, садашњу, постојао је уговор са старом АБА лигом односно фирмом АБА Сидро доо, јер АБА лига никада није била регистрована, за ТВ права са Спортклубом, Direct media, потписан на 4 године, од сезоне 2014/15 до сезоне 2017/18, на укупно 1.840.000 евра, то је укупна вредност за 4 сезоне. Ми смо то погледали и видели да је то мало, да ту недостаје пуно новца за овакав производ. Онда смо дали нови позив за ТВ права. Позвали смо све да дају понуде. Та иста Direct media је новој АБА лиги за пет година дала понуду од 5.5 милиона евра. Друга агенција дала је понуду од 6 милиона евра, ми смо на крају дошли до 6.300.000 хиљада за петогодишњи уговор, који покрива пет сезона у нвој лиги. При томе треба имати у виду, да јер ФИБА идузела фирми АБА Сидро доо лиценцу за регионалну лигу, и да су клубови из региона формирали потпуно нову лигу, АБА лига јтд, која нема никакве везе са претходном лигом. Нова лига годишнје   добија од ТВ права 1.260.000 евра по сезони! И мислим да су се они ту наљутили, што нису они добили тај посао, а могли су да га добију, и ту Звезда није ништа крива. Наравно, кренула је прича „Звезда је крива, Човић је тежак преговарач..“. Гледали смо сопствени интерес. Клубови из региона су у тешком финансијском стању, изузимајући Будућност и Цедевиту. Они имају већи буџет од Звезде, а и од осталих клубова у регионалној лиги.“

Ово заиста јесте проблем?

„Јесте. Проблем преноса Звездиних евролигашких утакмица на Спортклубу заиста јесте проблем и мораћемо да га решимо са Евролигом. „

Када смо код Цедевите и Будућности, како гледате на могућност да се у полуфиналу плеј-офа АБА лиге састану Црвена звезда и Цедевита?

Ако до тога дође гледаћемо како да их победимо и прођемо у финале, где такође треба да победимо.

Да ли разговарали са навијачима који бојкотују АБА лигу око повратка у халу?

Више пута смо разговарали. Али, када сам видео да међу њима постоје разлике, нисам желео на томе да инсистирам. Није моје да их делим“.

Да ли још увек постоји идеја да Игор Ракочевић буде спортски директор клуба?

Игор је потпредседник Кошаркашког савеза Србије. Он треба да тај посао одради максимално добро. Игор је увек са нама. Ово је одговаран и важан посао, и видим да Игор то ради сасвим коректно, и желим му да буде у томе успешан, и од Звезде ће имати помоћ у сваком погледу“

Да ли постоји неки играч кога сте желели да доведете, али још увек нисте. Односно, којег играча највише волите, ко вам се највише свиђа?

Није тајна, ја највише симпатишем Теа, најдражи ми је, који је иначе и велики Звездаш. Мој стаж у кошарци, а то је 47 година ме научио да се не заљубљујем у играче“.

Да ли је било неких разговора са Теом, да ли ту постоји било каква шанса?

Ако драги Тео не оде у НБА, надам се да ће доћи у Звезду, кући.“

Да ли је истина да је Црвена звезда преговарала са Џеремијем Паргом и неким НБА играчима?

Не, са Паргом нисмо причали. То су свакодневне приче. Доводили су нам и одводили играче. Покушавали су да нам од клуба направе ријалити. Нисмо причали ни са Паргом, нити са већином имена која су помињана. Црвена звезда није банкомат. Имамо комплетно јасне финансије, које су транспаренте и немамо проблем да их објављујемо и на дневном нивоу. Немамо проблем да објављујемо и уговоре играча, али нико то не ради, па нећемо онда ни ми. Ми шаљемо Евролиги исправне податке, нема фалшева, немојте да заборавите да смо усред финансијског фер-плеја.

Поновићу, буџет Црвене звезде за ову сезону је 5.200.000 евра. За све. Први тим, јуниори, кадети, две селекције пионира, школа кошарке са преко 300 клинаца, сви тренери, од првог тима и целог стручног штаба, сви доктори и физиотерапеути и комплетна администрација. Што се тиче управе, председништва, УО и Скупштине, нико нема плату. Ја сам председник који нема плату. Тако се ради у кошаркашком клубу. Све то и плус имате кроз споразум и сарадњу Црвене звезде и ФМП и те младе играче који су на разигравању у ФМП. Скоро два клуба, и то успешна, за 5.200.000 евра. Ко не верује, нека погледа папире. Шта ја да радим? Не могу да помогнем. 

Уредно измирујемо своје обавезе и према држави и према добављачима, да их тако назовем. Дешава се да каснимо, тачно је, такво је време. Али, никоме нисмо остали дужни.“

Поменули сте и на конференцији за медије почетком децембра да су неки играчи из прошле сезоне исплаћени тек у октобру месецу.

Тачно је, каснили смо. Ми смо пред плеј-оф били замало у штрајку. Такав смо ми државни банкомат. Али, то је Гебелсова филозофија. Само су о томе причали. И целу стратегију правили на мржњи Звезде, која је била крива за све. Ја се не сеирим, али то се некима од нјих обило о главу. Не могу појединци у клубу да буду све, јер онда нема клуба. Нема система.

Када смо код НБА играча, да ли постоји могућност да Квинси Милер остане и наредне сезоне?

Видећемо, праве утакмице тек следе. Први корак су тренинзи, други корак су утакмице. Како играч игра, директно је везано са оним како тренира. Не сме да се брука Звезда, и да се сплавари. Милер је  талентован и добар играч.“

Где и како видите Црвену звезду за 5 година?

Ја бих волео да будемо стабилан евролигаш, са цементираном А лиценцом. Јак кошаркашки центар, на путу прављења европске НБА лиге. Нико не може и не би смео да заобиђе Београд.“

Да ли мислите да је Београду потребна још једна Арена? Црвена звезда руши рекорде гледаности.

Потребне су још две, три хале, али не већег капацитета од неких 12.000. Арена је гигант, 20.000. Треба обновити спортску инфраструктуру, не само у Београду, већ у целој Србији. Мислим да се тако нешто и планира, кроз образовање. Да свака школа, у сваком месту, има неку „халицу“. Негде је направљено, негде ће се направити. Без инфраструктуре је тешко доћи до резултата. Ја причам о халама, а исто је тако и за базене. За појединачне спортове, и за тенис исто. Новак Ђоковић је наш, икона српског спорта, и зато је ифеномен, јер је постао то што јесет без терена и система овде.  Желим да буде најбољи још 10 година.“

Почели сте да помажете и женски кошаркашки клуб.

“ Деблокирали смо клуб, дуго је био у блокади. Помогли смо око спонзора и око донатора. Почеле су исплате и да се враћају стари дугови. Време је да стану на ноге и да се врате на добар пут. Ту има сјајних девојчица. То је нешто што је Звезда била испустила, нажалост. Госпођа Анђа се сама борила, сада смо ми мало помогли. Кренуло је како треба. Од јануара ћемо им помоћи да среде административну структуру, статут, органе, све како треба да буде усклађено по закону. Женски кошаркашки клуб има огромну традицију, два пута су биле европски шампиони., и један су од најтрофејнијих клубова у спортском друштву.

Да ли можемо очекивати повратак у женску регионалну лигу?

Прво да видимо каква је то Регионална лига. И код АБА лиге, оно што ја не волим, јесте фрустрација према Београду и Србији. Када поменем да одржимо састанак у Београду, они стално негодују. Дајте да урадимо ово у Београду, немој у Београду. Станите, у чему је проблем? Црвена звезда и Партизан су највећа и најзвучнија имена, Београд има 2 милиона становника. Видећемо и како ће се одвијати и ово са Евролигом, можда буде бољи концепт да направимо јаку домаћу лигу, 10-12 клубова.“

При крају смо разговора. Који је ваш животни мото?

Право да вам кажем, да будемо живи и здрави, да радимо и правимо резултате. Не спадам у групу материјалиста, најбитнији су ми породица и наследници, унуци. Све друго је друго.

Да ли и даље играте кошарку или имате времена за неки хоби? Неки „издувни вентил“.

Не играм кошарку већ две године, од када ми је пукла ахилова тетива, био сам и мало неодговоран по питању терапије. Никако да сиђем на паркет. А издувни вентил? Да дрекнем и да викнем, по неки пут. Узима пуно енергије нападање и пљување са свих страна, које је према мојој породици и мени отпочело још негде 2003.године, а онда и одговорим некада, па ми то буде нека врста издувног вентила.

Уживам у раду, искрено. Зато и бирам послове у којима ћу дати максимум. Не волим баш сваки посао да радим. Уживам да гледам кошарку, Звезду наравно. Када би било кошарке од ујутру до ујутру, ја бих гледао. Звезду посебно. Наравно, више уживамо када побеђујемо.

Шта би волели од Деда Мраза у 2016.години?

Деда Мраз је док сте мали, после сте сами свој Деда Мраз.  Верујем у свој рад и рад људи са којима радим. А највише бих желео да поновимо резултат из прошле сезоне и у 2016.години. И да се фудбалски клуб стабилизује, коначно. Сматрам фудбалски клуб кључном осовином за цело Спортско друштво, за све што се зове Црвена звезда, не потцењујући кошарку.

Хвала вам на издвојеном времену. Срећна вам нова година, и да се на крају сезоне, поново, заједно радујемо на Калемегдану.

Хвала вама. Срећна нова година целој Звездашкој јавности, желим нам успешну 2016.годину. Да будемо сви здрави и да имамо мање проблема него у претходним годинама. Уверен сам да су пред нама боља времена, не мислим само на нас, на Звезду. Здрави били и веселили се, видимо се у Пиониру и Арени.“

 

Повезане вести

15 comments

mariana феб 17, 2022 at 10:34

Здраво даме и господо, да ли вам је потребна финансијска помоћ? Ја сам Маријана Стан. Ја сам зајмодавац и такође финансијски консултант. Да ли вам је потребан пословни зајам, лични зајам, стамбени зајам или зајам да бисте завршили свој пројекат? Ако је ваш одговор потврдан, препоручићу вам да контактирате нашу канцеларију. Пружамо све врсте кредитних услуга, укључујући дугорочне и краткорочне кредите. уз ниску каматну стопу од 2% За више информација пошаљите нам е-пошту: (оффицелоан975@гмаил. цом) и примите одговор у трену. Ми смо компанија која пружа свеобухватне финансијске услуге и посвећени смо да вам помогнемо да испуните све ваше аспирације. Специјализовани смо за пружање структурираних финансијских решења појединцима и компанијама на најефикаснији и најбржи начин. Ово су неки од разлога зашто би требало да нас контактирате за кредит

Reply
Bryan мај 27, 2021 at 22:30

Овим вас обавештавамо да нудимо све врсте зајма
 (Пословно, лично, консолидација, аутомобил, инвестиције, итд.) @ 3% годишње
 стопа. Да ли вам треба зајам и због чега вам је банка одбила
 лош кредит? Имате ли неплаћене рачуне или сте дужни? Брзи смо и
 поуздан и искрен је наша реч чувара.

 Попуните образац за пријаву
 Ваше име у потпуности: Адреса: Пол: Потребан износ: Трајање: Држава:
 Занимање: Број телефона: Сврха кредита:

 Срдачан поздрав,
 Пошаљите нам е-пошту: брианфундингхоме@гмаил.цом
 Бриан Вилсон (извршни директор)
 Бриан Вилсон Инвестмент Цомпани

Reply
JP Morgan авг 28, 2020 at 06:13

Поздрав даме и господо
Имате различите финансије.
У ствари, ми смо асистент међу људима.
Нудимо помоћ од 2000 € до 800 000 €
Имамо и приватне људе који могу допринијети великим пројектима до 2 милиона еура.
Можемо наћи:
Ел. Маил: Цхасефундс2324@оутлоок.цом Chasefunds2324@outlook.com

Reply
Lisa Bud нов 8, 2019 at 13:11

Здраво !

Да ли вам треба услуга зајма која је тачна и брза?
Лиса Буд (Spadeoption) нуди 5% годишње камате за камате свих врста, пословне зајмове, личне зајмове, кредите за аутомобиле, пољопривредне зајмове.
Или финансирање пројеката? Фирмама и појединцима широм света нудимо кредите за консолидацију дуга, чак и ако их имате
низак кредитни резултат или лоша кредитна историја и тешко је добити кредит од локалне банке или неке финансијске институције у вашој земљи.

Само испуните доњи образац и вратите се е-поштом {Spadeoptionloancompany@gmail.com}
1. Пуно име:
2. Ваше доба:
3. Пол:
4. Брачни статус:
5. Адреса:
6. Ваш град:
7. Ваша држава:
8. Ваша држава:
9. Поштански број:
10. Телефон:
11. Адреса електронске поште:
12. Сврха позајмљивања новца:
13. Износ зајма:
14. Период зајма:
15. Занимање:
16. Месечни приход:

Емаил: {Spadeoptionloancompany@gmail.com}

Срдачан поздрав.

Reply
Kim Morse авг 19, 2019 at 02:52

{Цоде360 Зајам}
Затражите брзи и погодан начин плаћања рачуна и
обнављање финансирања вашег пројекта по најјефтинијој цени
2%? контактирајте нас данас на: Code360optionsloancompany@gmail.com позајмљивање новца у року од 48 сати.
Тренутно нудимо едукативни зајам, пословни зајам,
Хипотека, пољопривредни зајам, лични кредит, ауто кредит итд.
треба кредит са специфичном каматом. Регистрован сам
зајмодавац. Легит, данас можете контактирати нашу корисничку подршку ако вас занима зајам, Емаил: helpdesk@xtradeoption.com

Контактирајте службеника зајма путем е-маила: (Code360optionsloancompany@gmail.com) А за информације контактирајте нашу веб адресу: хттпс://ктрадеоптион.цом/банкинг/
,
Госпођо Ким

Reply
ROBBI мар 30, 2018 at 10:00

Zdravo,
Moje ime je ROBBI iz Cirebon Jawa Barat Indonezija, želio bih zahvaliti majci Alicia Radu da mi pomaže da dobijem dobar zajam nakon što sam puno patio u rukama lažnih internetskih zajmodavaca koji me vara da zaradim novac bez da mi ponudim zajam trebalo mi je zajam za zadnje 3 godine da bih započeo vlastiti posao u gradu Cirebonu gdje sam živio i padao sam u lažnu tvrtku u Turskoj koja me je varala i nije mi ponudila zajam. i jako sam frustriran jer sam izgubio sav svoj novac lažnoj tvrtki u Turskoj, jer dugujem toj banci i mojim prijateljima i nemam nikoga da trči, sve do jednog vjernika koji je moj prijatelj nazvao Siti Aminah nakon čitanja njezino svjedočenje o tome kako je dobila zajam od majke Alice Radu, pa sam se morao obratiti Siti Aminah i ona mi je rekla i uvjerila me da se obratim Majci Alicia Radu da je ona dobra majka i morala sam skupiti hrabrosti i kontaktirala sam majku Aliciju Radu i ja smo bili iznenađeni mojim kreditom koji je obrađen i odobren, a unutar 3 sata moj je kredit prebačen na moj račun i jako sam iznenađen što je to čudo i moram svjedočiti o dobrom djelu majke Alicije Radu
pa bih savjetovao svima koji trebaju zajam da se obratite majci Alicia Radu e-mail: (aliciaradu260@gmail.com) i uvjeravam vas da ćete svjedočiti kao što sam učinio i možete me kontaktirati za više informacija o Majci Alicia Radu moju e-mail : (robbi5868@gmail.com) i još uvijek možete kontaktirati Siti Aminah koji me je upoznao majci Aliciu Radu e-mailom: (sitiaminah6749@gmail.com)
neka Bog nastavi blagosloviti i ljubiti majku Aliciu Radu da promijeni svoj financijski život

Reply
fred мај 14, 2019 at 12:36

Да ли је потребан кредит? Ово је регистрована, гарантована и сертификована кредитна компанија, одобравамо кредите појединцима, компанијама, установама, пословним организацијама и људима свих врста широм света. Да ли вам је потребан кредит за било коју сврху? Да ли сте у финансијском проблему, да ли вам требају финансијски асистенти, фирма Фред Ларри је решење свих ваших финансијских проблема, наши кредити су лаки, јефтини и брзи. Контактирајте нас данас за тај кредит који вам је потребан, можемо договорити било који зајам који одговара Вашем буџету са само 2% камате. заинтересовани апликанти треба да нас контактирају путем е-поште: (фредларрилоанфирм@гмаил.цом) или (фредларрилоанфирм@хотмаил.цом) Цалл / Вхатсапп: +2347061892843

Reply
Christian Calvin мар 30, 2018 at 09:58

Zdravo,
Moje ime je Christian Calvin
Prije svega, pohvaljujem osjećaj sigurnosti, jer me ovdje varao online prije nego što me prijatelj koji je dobio zajam povezao s e-poštom: (oliviadaniel93@gmail.com)

Nakon što sam poslala kopiju moje osobne iskaznice i detalja o mojem računu, moj je kredit odobren, bilo je nevjerojatno, pomislio sam da će biti isti kao i drugi, koji su uzeli moj novac i nikad više nisu čuli za njih, primio sam svoj kredit za oko sat vremena kasnije, „DA“ pozvao sam moju banku da je na moj račun bio polog.

Oni su pravi, sve što trebate učiniti jest slijediti upute i postupak prijave
 Društvo je dobro društvo, pomogle su mi kad sam imala potrebu za novcem, zato svjedočim o njihovim dobrim djelima .. molim vas kad konačno dobijete svoj zajam pobrinite se da obavijestite ljude o dobrom radu ove tvrtke , tako da neće pasti žrtvom u ruke lažnih i bezbožnih ljudi, koji se nazivaju korporativnim zajmodavcima, a oni samo obmanjuju i povećavaju bolove u ljudima.
možete me kontaktirati putem gmail: (christiancalvin200@gmail.com) u slučaju da trebate dodatne informacije

Reply
albaker јан 29, 2018 at 01:58

Добар дан ,
Тражите кредит, тражите корпоративни зајам, лично
кредит, станар, ауто кредит, студентски зајам, консолидациони кредит,
необезбеђен кредит, ризични капитал итд. Да ли сте банкарски кредит или финансијски
одбацивање из једног или више разлога. На правом сте мјесту да добијете
кредитно решење! Ја сам приватни зајмодавац, позајмљујем компаније и
лица са ниском каматном стопом и ниском каматном стопом од 2%.
Контактирајте нас на е-маил: албакерлоанфирм@гмаил.цом

Reply
dejo јан 7, 2016 at 22:01

Covicu moja podrska tebi potuna ,podigao si nas KK Crvena Zvezda na noge sada bih ti predlozio da ako ne dobije trener naseg KK Crvena Zvezda Radonjic moj imenjak da Moka Slavnic bude trener KK Crvena Zvezda

Reply
vojislav јан 7, 2016 at 17:38

Sta reci, do da kamo srece da ima vise ovako kvalitetnih ljudi u nasem sportu jednostavno
sposoban sa jasnom vizijom onoga sta radi. Tu ubrajam i Djilasa koji vodi KSS pa i Terzica koji FK CZ vodi ka boljim danima. Posebno bih naglasio da mi se svidjaju ovaj tandem mladih ljudi u Partizanu (Tomic i Ilijev) bar prvi njihovi nastupi, videcemo kako ce to funkcionisati ali takvi ljudi su potrebni srpskom sportu a ne poput onoh Karadzica, Vujosevica ovaj sa SOS kanala (kosarka) i sl. koji samo seju mrznju i razdor jer oni samo u takvim posvadjanim odnosim mogu da funkcionisu.

Reply
Vladimir123 јан 7, 2016 at 14:32

Ne ulazeci u karakter i ljudske kvalitete ovog coveka, jer niti ga licno poznajem niti ga planiram za kuma, tvrdim da je ovo jedan inteligentan i sposoban rukovodilac.

Reply
dr јан 4, 2016 at 20:19

Moze da misli ko sta hoce ali Covic je DOKTOR !!! Zna znanje, nije glup, ima veze, ne plasi se nikoga i vratice Zvezdu tamo gde i treba da bude u vrh evropske kosarke !!! Podrska Covicu… Pozdrav svima koji malo razmisljaju svojom glavom i vole nasu Zvezdu !!!

Reply
ap јан 4, 2016 at 17:00

Koliko volim ovog coveka !!!!!

Reply
РУК јан 4, 2016 at 19:54

Пази да не останеш у другом стању! 🙂

Reply

Leave a Comment