Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Катаи: Ако останемо на окупу, уз мало среће, можемо и до Лиге шампиона

Александар Катаи

Признање за сјајне игре Александра Катаија ове сезоне, стигло је од стране капитена суперлигаша, који су га у традиционалној анкети Вечерњих новости изабрали за играча године. На тај начин је Звездина десетка стала уз раме бројним фантастичним фудбалерима који су добијали ово признање од 1971. године. Најбољи стрелац Црвене звезде са 15 голова у свим такмичењима ове сезоне, у разговору за Новости, презадовољан је што се његово име нашло међу таквим асовима.

– Драго ми је што сам ушао у галерију великана „Новости“ по избору капитена, што томе доноси посебну вредност. Играо сам добро и, да будем искрен, надао сам се мало да могу да постанем лауреат. Мислим да је још неко из Звезде могао да буде нај-нај, али генерално цела екипа је заслужила тај наслов.

Осврнуо се Катаи и на период проведен у Грчкој, где није добио шансу у Олимпијакосу, али је одиграо одлично на позајмици у Платанијасу.

– Имао сам у Грчкој и лепих и ружних момената, Олимпијакос ме је позајмио Платанијасу, постигао сам осам голова, имао шест асистенција, добро се осећао. Враћен сам са позајмице, на припремама сам одиграо доста добро, али у Олимпијакосу нису били задовољни. следила је селидба на Крит, није ми се посрећило, за ОФИ сам само два пута ушао за полусезону…

Александар је поново био на прекретници. Одлучио је да прихвати Звездин позив и дође на позајмицу, а затим се минулог лета одрекао 300.000 евра да би био слободан. Испоставило се да је направио пун погодак и одиграо најбоље у каријери.

– Звали су ме Лалатовић и Терзић, размишљао сам да ли да се враћам у земљу или не. Ипак, Звезда је највећи клуб у Србији, рекао сам себи, па сам решио да кренем опет од нуле. Веровао сам у себе, да није тако, зар би било нормално да се одрекнем толиког новца.

Учинак од 13 голова и осам асистенција тешко је забележити за целу сезону, а новом репрезентативцу Србије то је успело за пола сезоне. Катаи није имао дилеме које је најјаче оружје у његовој игри.

– Мислим да је то игра један на један. Служи ме и дриблинг, имао сам и доста асистенција, а што се голова тиче, они дођу уз рад и када уз себе имаш добру екипу. А Звезда је моћна.
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11902576_992648004129429_5611735420193169813_n

Није заборавио да нагласи значај тренера и саиграча у успесима којима су црвено-бели обележили други део 2015. године на домаћој сцени.

– За моје добре игре заслуге има читава екипа. Тренер Божовић је све поставио на своје место, уиграли смо се, и заиста играли изванредно. И лепо и ефикасно и професионално. Мислим да заиста имамо сјајан тим, са неколико појачања о којима се прича, и ако останемо на окупу, можемо и до Лиге шампиона. Уз мало неопходне среће, наравно.
 

Катаи је под уговором са Звездом и ако са финансијске стране све буде на задовољавајућем нивоу, очекује се да предводи екипу у квалификацијама за Лигу шампиона, јер је титула близу, због велике предности у односу на најближе пратиоце.

– Уговор ми истиче у јуну 2017. године, што значи да бих морао да га продужим, иначе ћу идуће године бити слободан играч. Волео бих, наравно, да са Звездом играм у Лиги шампиона или бар у групној фази Лиге Европе, али нећу сада да кажем: идем или не идем. Видећемо шта ће се десити.
 

После одличних партија, Катаи је недавно дебитовао и за репрезентацију Србије.

– Лепо је што сам испунио и тај сан, али није баш био неки деби. Изгубили смо од Чеха (1:4), а пре тога сам био позиван и за утакмице са Албанијом и Португалијом, али нисам играо. Моје је да наставим да у дресу Црвене звезде пружам добре партије, мада увек може и боље, и да „натерам“ селектора да убудуће стално рачуна на мене. Тек тада ћу бити задовољан.
 

Ове сезоне Катаи је број 27 заменио десетком и заиграо као прави плејмејкер у стилу славних претходника који су носили овај број на дресу. Узданица црвено-белих не крије да му та улога у потпуности одговара.

– Волим да играм „десетку“, да лутам, тражим најбоља решења. Мислим ипак да сам најбоље играо по десној страни – закључио је Катаи.

 
Катаи је 11. фудбалер Црвене звезде који је освојио признање за фудбалера године у анкети Вечерњих новости. Пре њега су по два пута најбољи били Владимир Петровић “Пижон“ (1980. и 1981. године), Драган Стојковић “Пикси“ (1988. и 1989. године) и Никола Жигић (2003. и 2005. године), док су по једном лауреати били Милош Шестић (1984), Роберт Просинечки (1990), Дејан Савићевић (1991), Илија Ивић (1993), Марко Пантелић (2004), Дејан Миловановић (2006) и Дејан Лекић 2009. године.

Повезане вести

Leave a Comment