Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звезда покорила Дрезден

Звездина златна генерација је 20. марта 1991. године у реваншу четвртфинала Купа европских шампиона славила против Динама у Дрездену резултатом 2:1 головима Дејана Савићевића и Дарка Панчева, и пласирала се у полуфинале.

Утакмица је прекинута у 79. минуту, јер су немачки навијачи засули играче и судије каменицама и разним другим тврдим предметима.

Утакмици су претходили велики нереди, јер су навијачи Динама желели освету за лоше успомене из Београда, па су у заседи засули каменицама и потпуно демолирали један аутобус са навијачима црвено-белих у коме, на срећу, није било повређених. Иако је за утакмицу ангажовано 1.100 полицајаца и можда још толико у цивилу, дошло је до велике туче навијача два тима, који нису били наоружани тврдим предметима, па није било озбиљнијих последица и органи реда су брзо рашчистили ситуацију и спровели гостујуће навијаче до стадиона. Од уједињења две Немачке, неофашистичке групе у Дрездену су почеле често да праве нереде по некада мирном источном делу, тако да овакве ситуације нису биле новост.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1

Меч није добро почео по нашег шампиона, јер је Динамо већ у трећем минуту повео преко Торстена Гичова, који је реализовао једанаестерац после играња руком Шабанаџовића у шеснаестерцу близу гол линије. Домаћи тим је јуришао на самом почетку, а један озбиљан покушај зауставио је капитен београдског тима и избио лопту у корнер. Иако Звезди није добро кренуло у Дрездену, ова генерација није имала никакве стеге, као неке раније, а поучена лошим искуством из Атине 20 година раније, чета Љупка Петровића кренула је да ређа шансе својом препознатљивом лепршавом игром. Бинић је у 15. минуту имао одличну прилику, али му је Келер одбранио ударац ногом, да би касније Дејан Савићевић имао карактеристичан слалом, али је лопта прохујала поред леве стативе Динамовог гола. Синиша Михајловић је у незадрживом трку јурио ка Келеровој мрежи, али је само мало више отишао улево, па је његов шут био непрецизан. Михајловић је девет минута пре краја првог полувремена упутио сјајан центаршут ка Панчеву, али је ненадмашни стрелац лоше захватио лопту, која је била лак плен за Томаса Келера. Само четири минута пре краја првих 45 минута црвено-бели су оштећени и за једанаестерац, када су двојица домаћих дефанзиваца непрописно зауставили Дарка Панчева, али се арбитар није огласио.

У полувремену сусрета, немачки репортер је водио разговор са селектором Немачке, Бертијем Фогтсом, који је посебно нахвалио Роберта Просинечког за кога је рекао да га је немогуће чувати и истакао жал што им је један такав играч промакао у млађим категоријама, јер је могао да буде узданица немачког националног тима, обзиром да је рођен на њеној територији и тренирао у Штутгарт Кикерсима. На крају је осуо паљбу по немачким навијачима који су прекинули сусрет и напоменуо да је Црвена звезда за класу бољи тим од Динама и да је већ обезбедила место међу фудбалским великанима у Европи.

Динамо је водио на полувремену, али је морао да јури велику предност Звезде из Београда од 3:0. У таквој ситуацији, изморен јаким темпом, који су наметнули, беспрекорно физички спремни, играчи у црвено-белим дресовима, Немци су почели да праве грешке у наставку сусрета. Дејан Савићевић је у 52. минуту доказао своје велемајсторске способности. У незадрживом слалому изгледало је као да ће му лопта сваког часа измаћи контроли, али само за онога ко није познавао његове вансеријске моћи, јер је популарни Дејо нанизао букет играча екипе из Дрездена, који му ни клизећим стартовима ништа нису могли, па је закуцао лопту под пречку и изједначио на 1:1.

Уследила је и одлична прилика коју је имао Драгиша Бинић после феноменалног проигравања Роберта Просинечког, али је брзоноги фудбалер погодио само спољни део мреже. Већ у 69. минуту црвено-бели су дотукли грогираног противника. Југовић је продором по десној страни одлично приметио Дарка Панчева, који је примио лопту на груди, спустио је и у маниру расног стрелца послао у мрежу, по земљи, кроз ноге голману Келеру за 2:1. Нешто касније је београдски састав имао и мало среће, јер је Ралф Минге имао шансу, али се све добро завршило по одбрану и голмана Стојановића.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1990-1991-drezden-91-e1426825346506

Нешто више од десет минута је било до краја, када се Роберт Просинечки спремао да изведе корнер, а поред њега прохујао један предмет бачен са трибине. Шпански судија је од делегата захтевао интервенцију, али сва упозорења нису дала резултат, па је сусрет прекинут у 79. минуту, а Црвена звезда је обезбедила пласман у полуфинале најелитнијег европског клупског такмичења. Да је меч одигран до краја, могуће је да би још нека лопта завршила у мрежи домаћих, јер је Звезда била у великом налету у другом полувремену.

Полиција је шмрковима разјурила око 1.000 немачких хулигана, али делегат утакмице Јохан Ван Марле из Холандије раније је донео одлуку да нема услова за наставак меча. Потпредседник Динама Манфред Флуге је повређен у инцидентима, док је позивао навијаче да престану са насиљем.

– Бојали смо се тих силеџија из Берлина, и ако верујете, сем наше полиције, позвали смо у помоћ и специјалну полицију за стадионе, из Минхена. Али, морам вам рећи – у питању су ко зна, можда и политички обрачуни. У ствари, тачно је, политички обрачуни уселили су се и на наш стадион. На жалост – рекао је Флуге по завршетку утакмице уз извињење Црвеној звезди и честитке за пласман у полуфинале, које је упутио и тренер Динама Рајнхард Хефнер, јер конференције за медије након свега није ни било.

Владимир Цветковић, генерални секретар Црвене звезде после утакмице је истакао:

– Жао ми је пријатеља из Дрездена. Недужни су. Предузели су све што је могуће, па и више од тога, али није било никаквих услова да се утакмица настави. Срећом, завршило се добро, јер ко зна – ограде нису добро обезбеђене, а милитантне групе су могле можда и да утрче и у терен…

Стрелци голова за Звезду били су задовољни и расположени након меча у Дрездену.

– Знао сам да ће Немци почети овако, али знао сам да ћемо ми на крају победити – рекао је Дејан Савићевић.

Дарко Панчев је донео нову европску победу најтрофејнијем клубу, а након меча је истакао:

– Ретко постижем голове у домаћем првенству, у последње време, али ово је главна сцена. Пресрећан сам због поготка. Играли смо одлично у другом полувремену. Да утакмица није била прекинута, било би још голова у мрежи Динама.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzd

Динамо Дрезден – Црвена звезда 1:2 (1:0) – прекид у 79. минуту

Дрезден, 20. март 1991. Стадион: Рудолф Харбиг. Гледалаца: 15.000. Судија: Емилио Соријано Аладрен (Шпанија). Жути картони: Битнер и Пилц (Динамо), Савићевић (Црвена звезда). Стрелци: Гичов у 3. из једанаестерца за Динамо, а Савићевић у 52. и Панчев у 69. минуту за Црвену звезду.

Динамо Дрезден: Томас Келер, Франк Либерам, Детлеф Шеслер, Андреас Траутман, Хајко Шолц, Ралф Хауптман, Јерг Штибнер, Ханс-Уве Пилц, Штефен Битнер, Уве Реслер (од 57. Ралф Минге), Торстен Гичов (од 57. Серђо Аливи). Тренер: Рајнхард Хефнер.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Душко Радиновић (од 71. Слободан Маровић), Синиша Михајловић (од 75. Влада Стошић), Рефик Шабанаџовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Владимир Југовић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић, Драгиша Бинић. Тренер: Љубомир “Љупко“ Петровић.

После освајања Дрездена уследили су антологијски сусрети са минхенским Бајерном, који је у четвртфиналу елиминисао Порто. У првом мечу у Немачкој било је 1:1, а Бајерн је у реваншу славио са 2:0 на гостовању у Португалу головима Кристијана Цигеа и Манфреда Бендера. Звезда је незадрживо хитала ка трофеју којим ће ући у историју фудбала као један од владара Европе.

https://www.youtube.com/watch?v=AgqFqnZFCqA

Повезане вести

1 comment

Semberija do Tokija мар 20, 2018 at 11:52

Fantasticno i carobno !!!
Zvezda se igrala sa nemcima.
Takva nadmoc ne moze da se vidi svaki dan.

Reply

Leave a Comment