Moja Crvena Zvezda
ОсталоЏудо

Вести из џудо клуба

Јуче је обележена четврта годишњица од смрти легенде овог спорта код нас. Наиме, 19. 09. 2007. године престало је да куца срце Светозара Михаиловића- Драже уваженог спортског радника -легенде српског џудоа.

Име Светозара Михаиловића у историји српског џудоа записано је златним словима а почетак изузетне спортске каријере почео је давне 1959. године оснивањем  УЈСК „Славија“  у Новом Саду.

Светозар Михаиловић је Нижу гимназију и матуру  у родној Мионици. Средњу бродотехничку школу завршио је  у Београду. Факултет физичке кутуре у завршио је Новом Саду.

У Српској Атини 1959. оснива УЈСК „Славија“. Био је члан стручне комисије ЈОК-а од 1976-1980, први професионални тренер у џудо-у постао је 1961. године. У Џудо Савезу Војводине обављао је највише дужности, био је члан тренерске комисије ЕЈУ од 1975. до 1980. године.

Зачетник џудо спорта у Црној Гори, Македонији, Косову и Метохији.

Уз рад на утемељивању јудоа Светозар Михаиловић је био пионир на пољу самбо спорта у Југославији, чији је организације  био и председник. Функцију потпредседник ФИАС-а обављао је од 1994. године (Међународна самбо федерација), био је потпредседник Европске самбо федерације од 1996. године.  Обављао је и значајне функције у техничкој комисији ФИЛА (Међународна рвачка федерација) у периоду од 1972. до 1976 год. Од 2003. године Светозар Михаиловић је био носилац мајсторског звања 9. ДАН.

Под вођством Светозара Михаиловића освојене су две бронзане олимпијске медаље, три светске медаље, 26 европскх медаља у мушкој и женској конкуренцији, 17 медитеранских медаља, екипно треће место у Лиону. На Студентским светским првенстима освојена је 1 златна, 4 сребрне и 7 бронзаних одличја.

У самбо спорту освојене су 162 медаље на европским и светским шампионатима ;УЏСК „Славија“ соваја друго  место Купу шампиона и два 3. места- Освојене су на стотине државних медаља у свим узрастима. Славија је у екипној конкуренцији вишеструки првак државе.

Кроз програме Светозара Михаиловића прошло 75 000 људи који су научили основе џудо-а, самбо-а и сродних вештина а  који су што је веома важно истаћи, остварили значајне резултате.

Награде и признања : орден заслуга за народ са србрним венцем председника Југославије, највише признање СИВ-а за развој џудо-а и сродних вештина у ЈНА и милицији, златна значка СОФК Југославије и олимпијског комитета за остварене резултате, Мајска награда Србије, две награде „Јован Микић Спартак“, орден светске самбо федерације, велики број националних признања СССР-а, Француске, Украјине, Белорусије, Монголије, Јапана, Немачке, Енглеске, Америке (САД), Бугарске итд.

Звездини сениори испунили план на Првенству Београда до 23 године

Залет за Првенство Србије

Првенство Београда за млађе сениоре ( до 23 године ) у потпуности је било у знаку црвено белих џудиста.

Златне медаље освојиле су Ангелина Познановић ( до 57 кг) и Милица Николић ( до 48 кг). Звања вицешампиона освојили су Душан Николић у категорији до 81 килограма и Љиљана Савановић до 48 килограма.

Милан Николић ( до 73 кг) и Павле Радуловић такмичење су завршили на петој  позицији  и тиме испунили пласман за учешће на Првенству државе.

– Такмичари су у потпуности испунили план. Сада је најважније да у истом темпу наставе припреме за учешће на Првенству државе. Као и увек Звездини такмичари и овога пута настојаће да остваре врхунске резултате истакао је Саша Трпковић– тренер прве екипе ЏК Црвена звезда.

 

Повезане вести

Leave a Comment