Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Мат Панчева у првом полуфиналном Куп окршају вечитих 1990. године

На данашњи дан 1990. године фудбалери Црвене звезде решили су у своју корист прву утакмицу полуфинала Купа Југославије против вечитог ривала поготком голгетера Дарка Панчева у 24. минуту.

Услови за игру нису били идеални, јер је током целе утакмице је падала киша, која је у финишу додатно појачала интензитет. Црвено-бели су имали теренску иницијативу током читавог сусрета, док је Партизан неколико пута покушао да угрози голмана Стојановића, који је остао несавладан.

Звезда је повела у 24. минуту, када је Пандуровић одбио једну лопту уз помоћ стативе, а Дарко Панчев је имао одличан осећај, био на правом месту и лако је спровео у мрежу. Партизан је покушавао да успостави теренску равнотежу преко некадашњег члана најтрофејнијег српског клуба, Милка Ђуровког, који је у једној акцији шутирао право у ноге голмана Стевана Стојановића.

Вујачић је покушао да изненади голмана домаћег тима са дистанце, али је Стојановић сигурно интервенисао и ухватио лопту, а затим је у 54. минуту, мозак и капитен Звездиног тима, Драган Стојковић Пикси привукао свог чувара по десној страни, сјајно упослио Панчева, који је одмах одиграо ка Канатларовском, али је он за мало био непрецизан, јер је лопта прохујала поред леве стативе. У 59. минуту Милко Ђуровски је покушао из слободног ударца, али је лопта, на срећу, прошла поред гола.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz-Darko-Pancev

Уследио је прави карамбол у одбрани црно-белих после корнера који је извео Драган Стојковић. Лопта се као на билијарском столу одбијала близу оквира гола гостију, али није завршила у мрежи. Акцију Дејана Савићевића због наводног офсајда прекинуо је линијски судија, погађајте ко? Богољуб Степановић. Утисак је да недозвољене позиције није било, што се може приметити и на снимку. Роберт Просинечки је након тога имао један добар ударац са велике удаљености, али је Пандуровић био на правом месту. Ређале су се прилике за Звезду, а лопта је још једном прошла поред саме стативе гола гостију у једној гужви, непосредно испред мреже гостујућег гола.

Желели су Звездини играчи да дуплирају предност и са великим капиталом дочекају реванш, али је нови покушај Просинечког завршио тик изнад пречке у финишу сусрета. Озбиљни напади црвено-беле фурије трајали су до последњег судијског звиждука уз још један шут Просинечког по средини гола, који је укротио Пандуровић у судијској надокнади.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz-zvezda5

Црвена звезда – Партизан 1:0 (1:0)

Београд, 18. април 1990. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: око 50.000. Судија: Комадинић (Београд). Стрелац: Панчев у 24. минуту. Жути картони: Вујачић и Ђуровски (Партизан), Стојковић (Црвена звезда).

Црвена звезда: Стојановић, Јурић, Стошић (Радиновић), Канатларовски, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Савићевић, Панчев, Стојковић, Шабанаџовић. Тренер: Драгослав Шекуларац.

Партизан: Пандуровић, Кљајевић, Миланич, Спасић, Петрић, Вујачић (Шћеповић), Мијатовић (Стевановић), Милојевић, Јоксимовић, Ђуровски, Богдановић. Тренер: Иван Голац.

Тренер црвено-белих Драгослав Шекуларац био је након ове утакмице, као и увек, без длаке на језику:

– Партизан ме је разочарао. Није створио ниједну шансу током утакмице. Једина опасност за наш гол била је када је Милко Ђуровски продро, али је голман Стојановић одлично интервенисао. Морам рећи да су на нашем стадиону Раднички и Ријека оставили знатно бољи утисак – закључио је легендарни ас.

Роберт Просинечки је био задовољан игром Црвене звезде:

– Још једном смо доказали да смо јачи тим од Партизана. Имали смо одличну прилику да забележимо убедљивију победу, али и овако играћемо у финалу.

Дејан Савићевић се осврнуо и на обећавајућу акцију која је прекинута због наводне недозвољене позиције:

– Није био офсајд када ми је Стојковић додао лопту. Питао сам Комадинића да ли сам био у офсајду, а он је помало препотентно узвратио да ћутим.

Повезане вести

Leave a Comment