Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Сјајни Бора Цветковић и два поништена гола Звезде за 3:1 у 80. вечитом дербију

На данашњи дан црвено-бели су стигли до још једне победе у првенственим дербијима против Партизана. Звезда је славила са 3:1 уз два гола Боре Цветковића и један погодак Хусрефа Мусемића, све у размаку од само 10 минута, а пораз гостију ублажио је бивши члан екипе из Љутице Богдана, Милко Ђуровски у судијској надокнади.

Оба тима нису могла дa рачунају на најјаче саставе пред јубиларни 80. дерби. Црвено-бели су наступили без капитена Бошка Ђуровског, Миливоја Брачуна, Зоран Павловић је био повређен, док је Зоран Воротовић био ван тима због дисциплинске казне. Црно-белима је недостајао стандардни члан прве поставе Милош Ђелмаш.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz86-87-zvezda

Гости су на почетку имали једну прилику после корнера, али без веће опасности по голмана Давидовића, док је Звезда припретила преко Мусемића нешто касније, али је његов шут завршио поред леве стативе. Исти играч је само пар минута касније затресао мрежу, али му је погодак поништен због наводног офсајда.

Упорност се исплатила Мусемићу у деветом минуту, када је затресао мрежу за 1:0, после сјајне акције у којој су дупли пас одиграли Бора Цветковић и Драган Стојковић “Пикси“.

zzzzzzzzzzzzzzzzderbi19.4.87 923216_277972455673000_1555898210_n

Екипи Велибора Васовића није дуго требало да дуплира предност. Жарко Ђуровић је изборио аут на левој страни терена, упослио је Митра Мркелу, који је пребацио Владимира Вермезовића у шеснаестерцу, а затим послао прецизан пас према Цветковићу, који је главом у паду спровео лопту у мрежу  за 2:0 у 14. минуту.

Звезда је наставила свој “блицкриг“, па је лопта после корнера стигла до Слободана Маровића, који је непрецизно шутирао, али је на правом месту био Борислав Цветковић. Нападач Звезде је поставио ногу на право место и скренуо поменути ударац ка голу, а лопта је на путу до мреже прошла кроз ноге дефанзивцу Садријуу. Тек 19. минут, а на семафору већ 3:0 за домаћи састав.

zzzzzzzzzzzzzzcvetkovic 19.4.87. part 922739_285361391600773_687152449_n

Уследио је још један урагански контранапад црвено-беле фурије, али је главни судија Душан Чолић потпуно неоправдано поништио гол Драгана Стојковића Пиксија, што се на снимку испод јасно и види. Касније ни темпераментни тренер Црвене звезде Велибор Васовић није издржао судијску неправду. Популарни Васке је био љут као рис на арбитра Чолића, који му је на крају показао црвени картон, па је стратег Црвене звезде из тунела посматрао даљи ток дербија.

Слободан Маровић је имао један добар ударац који је Омеровић одбранио. У финишу је Митар Мркела два пута покушао из волеја, али је лопта у оба случаја отишла преко пречке, иако су то били врло добри ударци. Пре последњег судијског звиждука Милко Ђуровски је смањио на 1:3, али то није умањило тријумф и сјајну партију црвено-белих, који су могли и убедљивије да славе да није било очајног судије Чолића.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz968831_276983682438544_1136621503_n-1

80. вечити дерби, 26. коло шампионата Југославије 1986/87

Црвена звезда – Партизан 3:1 (3:0)

Београд, 19. април 1987. године. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 60.000. Судија: Душан Чолић (Београд). Помоћне судије: Драгиша Комадинић и Миомир Крстић. Стрелци: Мусемић у 9. и Цветковић у 14. и 19. минуту за Црвену звезду, а М. Ђуровски у 90. за Партизан.

Црвена звезда: Давидовић, Милојевић, Маровић, Радовановић, Елснер, Кривокапић, Цветковић, Ђуровић, Мусемић, Стојковић, Мркела. Тренер: Васовић.

Партизан: Омеровић, Бајовић, Смајић, Вермезовић (Чапљић), Жупић, Катанец, Стевановић (Вучићевић), М. Ђуровски, Вокри, Садрију, Пантић. Тренер: Бјековић.

На крају сезоне прву титулу у клупској историји освојио је скопски Вардар, али му је она на крају одузета и додељена Партизану, као што је то био случај и са Звездином титулом сезону раније. Вардар и дан данас рачуна ту титулу као своју, што се може проверити и на њиховом клупском сајту, па нема разлога да и Црвена звезда исто не уради за сезону 1985/86, јер се са неким стварима другачије не може изаћи на крај. Довољно је погледати само суђење на овој утакмици па да се стекне утисак ко је и у то време био фаворизован од стране судија, као што је случај и данас и дуги низ година уназад. Ко зна колико је титула могло завршити у Звездиној трофејној сали да није било пријатељских утакмица клуба из Хумске и њихових судија у претходних седам-осам година. За две смо сигурни да их је Звезда апсолутно заслужила и то у сезонама 1997/98, када је Обилић на волшебан начин стигао до првог места и 2009/10, а нико се још увек од надлежних органа није огласио на наводе бившег тренера Партизана Лотара Матеуса у својој аутобиографији, да су утакмице Партизана за време његовог мандата на клупи намештане без знања немачког стручњака.

https://www.youtube.com/watch?v=wXuHklFeI1A

Повезане вести

1 comment

SVE PJANO21 апр 19, 2016 at 18:17

To što je urađeno u srpskom fudbalu od 1991 do danas, nikad neće biti ispravljeno, ni ona titula što je Obilić oteo, niti Toletovih 6 u nizu. Takođe i onih 50 mil $ što je Slobo naredio da se uzmu od Zvezde da bi se isplatili radnici u nekoj fabrici. Mada ne najviše boli to što je Zvezda prvo uskraćena da igra u BG u sezoni 91/92, a posle toga i isključena uz međunarodnih takmičenja iako u Srbiji nije bilo rata, ali UEFA mafiozi nisu dozvolili da se ponovi Bari.
Mnogo nepravde smo doživeli u poslednjih 25 god.

Reply

Leave a Comment