Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звездина младост донела убедљив тријумф у 118. вечитом дербију

Црвено-бели су 21. априла 2002. године до ногу потукли чету Љубише Тумбаковића у Хумској са 3:0 головима Немање Видића, Драгана Богавца и Дејана Миловановића и нанели црно-белима најтежи пораз те сезоне.

Звезда је била силно мотивисана да смањи бодовни заостатак и од старта је наметнула свој ритам. Ређале су се шансе пред голом домаћих. Годинама најбољи стрелац Звезде, Михајло Пјановић није успео две да искористи, јер је Радован Радаковић био на правом месту, а затим је “Пјана“ у 26. минуту асистирао Марјану Марковићу, али је и његов шут зауставио чувар мреже црно-белих.

Партизан је тек након тога успео да припрети преко Данка Лазовића, који је шутирао по земљи са око 20 метара, али је Иван Ранђеловић одбранио. У самом финишу првог полувремена црвено-бели стижу до предности. Бранко Бошковић је извео корнер, а Немања Видић је био на правом месту и главом закуцао лопту у мрежу за 1:0 у 45. минуту. Видић је гол прославио подизањем дреса, испод кога је имао мајицу са ликом Владе Димитријевића, свог најбољег друга, који је изненада преминуо на тренингу црвено-белих неколико месеци раније. Стамени дефанзивац је по многим оценама био најбољи актер 118. вечитог дербија.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz10420400_539208812882695_7578170792776489026_n

У наставку се однос снага на терену променио, па су домаћи преузели иницијативу у жељи да актуелни резултат не остане на снази. Звездина радилица Дејан Илић је још једном држао свог презимењака Сашу под будним оком, па Партизанов везиста није могао да дође до изражаја. Изгубио је нерве и ударио Дејана без лопте у 66. минуту. Настала је велика гужва на терену, па су играче раздвајали директор Црвене звезде Душан Савић и голман Партизана Радован Радаковић. Главни судија Мирослав Радоман је после консултација са помоћником Чупићем показао црвени картон Саши Илићу, па су се домаћи играчи након тога устремили на Чупића. Епилог свега био је још један црвени картон и то Миливоју Ћирковићу, па је Партизан остао са девет фудбалера.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzderbi-tucaЗвезда је бројчану предност искористила и дуплирала предност поготком Драгана Богавца у 79. минуту после сјајног додавања Ивана Гвозденовића по земљи са леве стране. Велики тријумф младог састава црвено-блих крунисао је најмлађи на терену Дејан Миловановић у 89. минуту и то на врло ефектан начин. Нанизао је неколико играча Партизана и матирао немоћног Радаковића.

Гробари су као кривца за дебакл у 118. вечитом дербију окривили тренера Тумбаковића, па су му скандирали “Тумба одлази!“, а затим је дошло и до окршаја са полицијом на јужној трибини, јер су присталице домаћих почеле да ломе столице на сопственом стадиону и гађају органе реда, који су узвратили. Епилог тога је по један повређени на обе стране, а још жешћи сукоби домаћих навијача са полицијом наставили су се и испред стадиона, све до аутокоманде. Полиција је бацала и сузавац на присталице црно-белих, тако да је после нереда било и много повређених лица.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzD

Партизан – Црвена звезда 0:3 (0:1)

Стадион: Партизана. Гледалаца: 33.000. Судија: Мирослав Радоман (Ловћенац). Жути картони: Нухи, Стојаноски, Тробок (Партизан), Видић, Витакић, Д. Илић, Братић, Пјановић, Миловановић (Црвена звезда). Црвени картони: С. Илић и Ћирковић (Партизан) у 66. минуту. Стрелци: Видић у 45, Богавац у 79. и Миловановић у 89. минуту.

Партизан: Радаковић, Нухи, Мишковић (од 80. Чакар), Савић, Стојаноски, Дуљај, Тробок (од 61. Вукић), Ивић, С. Илић, Бечановић (од 46. Илиев), Лазовић. Тренер: Љубиша Тумбаковић.

Црвена звезда: Ранђеловић, Марковић (од 89. Матијашевић), Видић, Витакић, Лалатовић, Д. Илић (од 69. Леринц), Гвозденовић, Братић, Бошковић (од 86. Миловановић), Пјановић, Богавац. Тренер: Зоран Филиповић.

https://www.youtube.com/watch?v=M_DiwFDSGjQ

Повезане вести

Leave a Comment