Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звездина прослава 25. титуле у Хумској 2007. године

Црвено-бели фудбалери су 5. маја 2007. године савладали Партизан у 130. вечитом дербију и на тај начин обезбедили шампионску титулу на стадиону највећег ривала три кола пре краја шампионата.

Од одбране титуле Звезду је пре почетка дербија делила само победа против црно-белих. Екипа Мирослава Ђукића је имала велики бодовни заостатак за тимом Црвене звезде који је током пролећа преузео Бошко Ђуровски и пре 130. дербија већ укњижио две победе против Партизана, обе са по 1:0, једну у Купу, а једну у претходном првенственом окршају.

Звезда је припретила већ у трећем минуту, али је Аспрогенис био бржи од Пуровића. Луцидни Бурзановић у 9. минуту није искористио поклон Бајића. Домаћин је узвратио преко Малетића, који је врло лоше шутирао из повољне позиције, да би након тога и Антонио Рукавина имао један непрецизан покушај.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzburzanovic11Црвено-бели су стигли до предности у 19. минуту. Душан Анђелковић је сјајно прошао по левој страни, упутио одличан центаршут, лопту је Аспрогенис мало закачио, таман толико да падне на ноге Игору Бурзановићу. Уследила је сигурна егзекуција “Бурза Марадоне“, који такве поклоне не пропушта да смести у мрежу.

Звезда је после једног обећавајућег напада ривала извела полуконтру. Огњен Короман је показао своје мајсторство када је петом проиграо Трајковића, који је асистирао Милану Пуровићу, али се Аспрогенис вратио и ухватио лопту. У 33. минуту Анђелковић је још једном феноменално центрирао са левог бока, али Пуровић није био прецизан у шеснаестерцу. Партизан је покушао преко Ђорђа Лазића, међутим голман Звезде Иван Ранђеловић избио је лопту у корнер. Душан Анђелковић је због повреде морао ван терена у 39. минуту, а до тада је био најбољи играч на терену.

Партизан је стигао до изједначења у 50. минуту. Никола Гулан је центрирао са леве стране, Звездини играчи су два пута избацивали лопту, али ју је прихватио Антонио Рукавина на око 20 метара од гола и снажним ударцем погодио доњи десни угао гола гостујућег тима. После неколико не толико опасних покушаја на обе стране уследио је и тренутак одлуке.

Ненад Милијаш је у ушао у шеснаестерац Партизана, а тамо га је фаулирао Милан Смиљанић. Судија Јекнић је оправдано показао на белу тачку, а капитен црвено-белих је преузео одговорност, иако по неком неписаном правилу то ретко чине фудбалери над којима је направљен једанаестерац. Милијаш је био сигуран извођач најстроже казне, иако је Аспрогенис покушао да га омете пред извођење пенала – 2:1 за Звезду у 66. минуту.

До краја се мреже више нису затресле. Оштар шут Јоветића одбио је Ранђеловић, док је на другој страни у финишу Душан Ђокић избио сам испред Аспрогениса, али је шутирао право у њега. Најбољи у црвено-белом тиму били су Игор Бурзановић и Душан Анђелковић, док је у Партизану Никола Гулан пружио одличну партију. Југ је био празан на овој утакмици, а Звездин Север је славио освајање 25. титуле првака.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzmili-cz-smed2

130. вечити дерби, 29. коло лиге за првака Србије

Партизан – Црвена звезда 1:2 (0:1)

Стадион Партизана. Гледалаца: 12.592. Судија: Михаило Јекнић (Београд). Помоћници: Игор Радојичић (Београд) и Богдан Милисављевић (Батајница). Жути картони: Ж. Лазетић, Малетић, Обрадовић (Партизан), Туторић, Баста, Трајковић, Пуровић, Ђокић и Короман (Црвена звезда). Стрелци: Рукавина у 50. за Партизан, а Бурзановић у 19. и Милијаш у 66. из једанаестерца за Црвену звезду.

Партизан: Аспрогенис, Рукавина, Михајлов, Бајић, Обрадовић, Смиљанић (од 74. Босанчић), Гулан, Малетић, Јоветић, Лазић (од 69. Небојша Маринковић), Ж. Лазетић. Тренер: Мирослав Ђукић.

Црвена звезда: Ранђеловић, Баста (од 66. М. Перовић), Туторић, Гај, Анђелковић (од 39. Бајалица), Кастиљо, Милијаш, Трајковић, Бурзановић, Короман, Пуровић (од 59. Ђокић). Тренер: Бошко Ђуровски.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzbosko-djurovski

Тренер Црвене звезде Бошко Ђуровски ушао је у историју клуба са три победе против вечитог ривала у кратком периоду, али и по томе што је после шампионских титула као играч, донео пехар Звезди и као тренер:

– Сваком спортисти, кад се освоји титула и победи, драго је због тога, али остаје финале купа и још три утакмице у првенству, тако да нема опуштања до краја сезоне. Лепо је, наравно бити шампион Србије.

Огњен Короман је међу првима почео са слављем код северне трибине, али је истакао да задатак за ову сезону још није комплетиран:

– Не бих желео да потенцирам славље у Хумској. Оно право ће уследити на пуној Маракани. Осећај је непоновљив. Знамо шта нам је овај меч доносио, тако да смо изгарали до последњег минута. Лепо је бити шампион Србије, али знамо шта хоћемо. Циљ је дупла круна. Ово је победа колектива, али и навијача, заиста су сјајни.

Тако је и било. Звезда је освојила другу узастопну дуплу круну оставивши иза себе другопласирани Партизан на чак 17 бодова разлике. Биле су то две сезоне у којима су црвено-бели имали огромну бодовну предност на крају шампионата, али је изостао пласман у Лигу шампиона, где се могао зарадити озбиљан новац.

https://www.youtube.com/watch?v=B5bJpW8HhzY

Повезане вести

Leave a Comment